Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

„NAŠE CESTA K VLASTNÍMU HODNOCENÍ“ Základní umělecká škola J.B.Foerstera JIČÍN.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Management Ing. Jan Pivoňka.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení školy zřizovatelem
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém kurikulárních dokumentů
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mgr. Jana Palanská.
Databáze projektových výstupů OP VK MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Mgr. Šárka Glatzelová Oddělení publicity a archivace Odbor řízení OP VK.
Principy, procesy a metody sebe-evaluace
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Vlastní hodnocení (autoevaluace) školy
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Konference projektu Cesta ke kvalitě
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Autoevaluační nástroje na naší škole
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Vlastní hodnocení školy
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Rozhodovací procesy.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Evaluace v mateřských školách
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Psychologie ve školní praxi - seminář
Komplexní systém hodnocení
Evaluace v mateřských školách
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny věcí”, zlepšuje kvalitu života, produktů a výkonů.

Pojmy ► Autoevaluace – pojem používaný RVP ZV : „systematické posuzování činnosti školy, jehož výsledky slouží ke korekci vlastní činnosti a jako východisko pro další práci školy”Je jedním z hlavních nástrojů autonomie školy. ► Vlastní hodnocení školy – pojem používaný školským zákonem ► sebehodnocení, sebeevaluace, dokonce sebe- evaluce apod.- jejich význam ve smyslu zlepšování práce školy není nejvhodnější

► Kvalita přesné vymezení je náročné V mnoha dokumentech je hlavním pojmem, ale neříká se, co se tím rozumí. V mnoha dokumentech je hlavním pojmem, ale neříká se, co se tím rozumí. ► Evaluační aktivity u nás demokratické principy znamenají pro školy pravomoc relativně nezávisle rozhodovat o svém způsobu práce, o kvalitě, podávat o všem info svým partnerům – rodičům, společnosti. Záměr – skvělý, realizace – nenastala

Externí x interní evaluace ► externí : ČŠI, zřizovatel, národní srov. zk.=různé agentury,výzkumné ústavy… ► interní : škola problém – na školy je tvořen velký tlak, aby proces péče o kvalitu se stal každodenní činností, je to povinnost.Nejsou evaluační standardy, soubory indikátorů kvality neexistují Škola musí – a tak to nějak udělá … ► Žádná evaluace nesmí být nákladná, zaměřená na nesprávné věci – pak ztrácí význam.

„Šest kroků”(Nezvalová, 2003) 1. pochopení  jaký problém budeme řešit a proč, koho se to bude týkat, jaké informace potřebujeme  je nutná znalost aktuálního stavu 2. vytvoření plánu  vytvoření kritérií a indikátorů  volba nástrojů 3. sběr dat a informací 4. analýza zjištěných dat a informací 5. interpretace těchto dat, tj. eval. zpráva vč. doporučení, úkolů k odstranění chyb, posílení předností 6. zavádění změn a inovací

Proč ? = umět převzít zodpovědnost za svou vlastní práci – a to plně + zvýšení ochoty vzájemných konzultací, hospitací + profesionální rozvoj učitele + podpora pocitu „vlastnictví školy“, sounáležitosti s ní + schopnost organizovat změnu + změna způsobu a pojetí práce - pocit ohrožení - pocit ohrožení - učitelé nejsou zvyklí na reflexi - učitelé nejsou zvyklí na reflexi - je potřeba, aby většina učitelů dosáhla shody - je potřeba, aby většina učitelů dosáhla shody - subjektivnost - subjektivnost - vznikají otázky – kdo může s informacemi zacházet - vznikají otázky – kdo může s informacemi zacházet - schopnost zvládnout negativní zjištění stavu - schopnost zvládnout negativní zjištění stavu

► Oblasti - § 8 odst.2 vyhl.č.15/2005 Sb., ► Cíle - § 8 odst. 1 ► ► Dokumentace a zpráva - § 8 odst.1b) - shrnutí získaných informací, formulace hodnotících soudů - formulace vizí, cílů a úkolů k odstranění nedostatků - organizační zajištění formulovaných úkolů - stanovení další evaluace v určité oblasti ke zjištění posunu kvality( následná evaluace)

► ► V začátcích zachovat jednoduchost a stručnost ► ► Započaté věci dokončit ► ► Stanovení reálných cílů ► ► Je to týmový proces ► ► Neexistuje univerzální návod

Nejlepší zpráva je ta nejkratší - produktivita a kvalita práce rozhodně není úměrná počtu stránek Děkuji za pozornost