„EU peníze středním školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přebohaté hodinky vévody z Berry
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy výloh podle konstrukce
Vlajková výzdoba Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Světlostní kontrast Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ovoce – Význam ve výživě
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KVADRATICKÉ NEROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Perspektivní zobrazení
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Chemické složení živých organismů
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny rostlinného původu
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Biologická a energetická hodnota potravin Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_8 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

ENERGETICKÁ A BIOLOGICKÁ HODOTA POTRAVIN POTRAVINY A VÝŽIVA ENERGETICKÁ A BIOLOGICKÁ HODOTA POTRAVIN

Energetická hodnota zdrojem energie v potravinách jsou základní organické živiny - tuky, glycidy, bílkoviny, energetická hodnota potravin je množství energie, která se uvolňuje při jejich spálení, případně při jejich dokonalém strávení v organismu, vyjadřuje se v joulech J, nebo v kilojoulech kJ (čti kilodžauly),

energetický příjem potravin musí odpovídat energetické potřebě člověka a poskytnout mu dostatek energie pro základní látkovou výměnu, pro zpracování a přeměnu potravy, pro udržení stálé tělesné teploty, růst a pracovní činnost člověka, rozhodující pro potřebu energie je fyzická práce a teplota prostředí, ve kterém člověk žije. Pokud člověk vykonává svalovou práci a žije v chladném prostředí, spotřebuje větší množství energie.

ve vyšším věku se energetická potřeba naopak snižuje a využití potravin je o něco menší, příčinou je menší tělesná aktivita a pokles aktivní tělesné hmotnosti, naopak v dětském věku a u mladistvých se nároky na energii zvyšují, neboť dochází k růstu tělesné hmoty.

Obsah energie v některých potravinách (kJ na 100g) Energetickou hodnotu potraviny tvoří energetické živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Voda, vitaminy, minerální látky, antioxidanty, kofein mají energetickou hodnotu nulovou. Potravina 100g Energie (kj) Mrkev 190 Ananas 180 Banán 400 Arašídy 2510 Jogurt Jogobella 410 Gothajský salám 1820 Bageta 1150

Biologická hodnota biologickou hodnotu potravin vytváří zejména obsah vitamínů, minerálních látek, nezbytných mastných kyselin a plnohodnotných bílkovin, tyto látky jsou nutné pro zabezpečení činnosti všech orgánů v těle, biologická hodnota potravin se mění nevhodným nebo dlouhodobým skladováním (zejména ovoce a zeleniny). výrazně může poklesnout dlouhodobým varem vitamín C, B 1, 2, 6,světlo narušuje např. vitamín A, B2 a vitamín C.

Opakování 1) Vysvětlete pojem energetická hodnota potravin. 2) V jakých jednotkách je energie udávána? 3) Jaké živiny v potravinách jsou zdrojem energie? 4) Které živiny tvoří biologickou hodnotu potravin? 5) Na základě čeho se mění biologická hodnota?

Odpovědi k opakování 1) Je množství energie uvolněné spálením nebo strávením. 2) Vyjadřuje se v joulech nebo kilojaoulech. 3) Zdrojem energie jsou – tuky, cukry, bílkoviny. 4) Biologická hodnota je dána obsahem vitamínů, minerálů, plnohodnotných bílkovin. 5) Špatným skladováním, působením světla a tepelnou úpravou.

Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1085.png