Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech 2010 - 2012 Zdislav Doleček Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Návrh komunitního plánu na rok
Realizován za podpory:
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ VE MĚSTĚ UHERSKÝ BROD
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Motto: „Cílem je nedělat věci správně, ale dělat správné věci“
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech 2010 - 2012 Zdislav Doleček Olomouc 2013 Tato akce je financovaná z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“

Komunitní plánování v Olomouci Jak to začalo? Metoda komunitního plánování sociálních služeb byla schválená Radou města Olomouce v roce 2004 a začala v roce 2005. V roce 2006 vznikl 1. Rámcový komunitní plán sociálních služeb v Olomouci na období let 2007 – 2008. V roce 2009 začala práce na novém v pořadí již 2. Komunitním plánu sociálních služeb na období let 2010 – 2012. 2 2

Počet pracovních skupin 8 Počet cílů celkem 38 Počet opatření 98 2010 - 2012 Počet pracovních skupin 8 Počet cílů celkem 38 Počet opatření 98 Počet členů pracovních skupin včetně manažerů podílejících se na tvorbě cílů a opatření za dané období 107 3

Celkový počet stanovených cílů a opatření PS Název pracovní skupiny Počet cílů Počet opatření Z toho nových služeb/programů 1 Děti, mládež a rodina 4 11 7 2 Občané se zdravotním postižením 5 15 4 3 Senioři 4 7 2 4 Občané s mentálním postižením 5 15 7 5 Občané dlouhodobě duševně nemocní 5 12 5 6 Občané ohroženi návykovým chováním 5 11 2 7 Etnické menšiny 2 6 1 8 Občané v přechodné krizi 5 14 3 9 Společné cíle pro všechny cílové skupiny 3 7 3 Celkem všechny skupiny 38 98 34 4

Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Při evaluaci cílů a opatření 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce (2.KPSS), bylo vycházeno ze zpráv o naplňování cílů a opatření za léta 2010, 2011 a 2012. Tyto zprávy byly vytvořeny na základě podkladů z jednotlivých pracovních skupin a prostřednictvím monitorovacích a finančních tabulek. Míra naplnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny za celou dobu platnosti 2. KPSS nabízí přehled cílů a opatření, které bylo v průběhu let 2010 – 2012 naplněny, částečně naplněny či nenaplněny. Celkem bylo naplněno cca 83% všech cílů a opatření, což lze považovat za velký úspěch a hovoří to i o reálném vytyčení cílů a opatření. Opatření, která nebyla naplněna, byla většinou vázána na vyšší finanční prostředky, ale také na možnost získání nemovitostí (např, vznik tzv centra PAS – centrum podpory a služeb, prostorové zázemí pro NNO). 5 5

Děti, mládež a rodina Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 5 Částečně naplněno: 3 Nenaplněno: 2 6

Občané se zdravotním postižením Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 9 Částečně naplněno: 4 Nenaplněno: 2 7

Senioři Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 5 Částečně naplněno: 2 Nenaplněno: 0 8

Občané s mentálním postižením Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 10 Částečně naplněno: 1 Nenaplněno: 4 9

Občané dlouhodobě duševně nemocní Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 9 Částečně naplněno: 3 Nenaplněno: 0 10

Občané ohrožené návykovým chováním Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 9 Částečně naplněno: 2 Nenaplněno: 0 11

Etnické menšiny Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 4 Částečně naplněno: 1 Nenaplněno: 1 12

Občané v přechodné krizi Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 10 Částečně naplněno: 4 Nenaplněno: 0 13

Společné cíle Míra plnění stanovených opatření za jednotlivé pracovní skupiny Naplněno: 5 Částečně naplněno: 2 Nenaplněno: 0 14

Nejvýznamnější výstupy 2 Nejvýznamnější výstupy 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce za období let 2010 - 2012 V následujícím textu se dozvíme něco o cílech a opatřeních, které pracovní skupiny hodnotí jako úspěšné a hodné zřetele. 15 15

Děti, mládež a rodina Nejvýznamnější výstupy Zpracování analýzy potřeb cílové skupiny a současného stavu jejich naplňování. Analýza se stala mj. podkladem pro proces tvorby prorodinné politiky na území města Olomouce. Úspěchem je také udržení některých stávajících služeb, např. mediačního centra Fondu ohrožených dětí a jiné. 16

Občané se zdravotním postižením Nejvýznamnější výstupy Podařilo se udržet skladbu a kvalitu poskytovaných služeb. Podařilo se udržet a úspěšně rozvíjet projekt Bezbariérová Olomouc, který v průběhu těchto tří let získal i mezinárodní ocenění. 17

Senioři Nejvýznamnější výstupy Udržení potřebných sociálních služeb. Projekt zaměřený na vzdělávací aktivity a poradenství pro seniory v oblasti moderních technologií, který byl seniory hojně využíván. Rozšíření počtu klubů pro seniory a zkvalitnění poskytovaných služeb. 18

Občané s mentálním postižením Nejvýznamnější výstupy Zavedení sociální služby „Podpora samostatného bydlení“ pro osoby s mentální postižením. Udržení aktivizačních a rozvojových (volnočasových) programů. 19

Občané dlouhodobě duševně nemocní Nejvýznamnější výstupy Rozvoj nové sociální služby: „Podpora samostatného bydlení“ pro osoby s duševním onemocněním. Udržení a rozvoj stávajících služeb. 20

Občané ohrožené návykovým chováním Nejvýznamnější výstupy P-centrum obdržela nejvýznamnější ocenění pro organizace pracující s lidmi se závislostí, cenu Kiron za projekt „Dokážu to?“. Otevření Dramacentra  - 19.12.2012, které získalo zdroje z Projektu švýcarsko-české spolupráce. 21

Etnické menšiny Nejvýznamnější výstupy Udržení stávajících služeb. Rozvoj terénní práce v tzv. „sociálně vyloučených lokalitách“, např. i se zaměřením na pracovní poradenství. 22

Občané v přechodné krizi Nejvýznamnější výstupy Zřízení nové nocležny pro muže v Azylovém domě statutárního města Olomouce. V Charitě Olomouc bylo rozšířeno a upraveno zázemí pro poskytování zdravotnických služeb pro osoby v nepříznivé sociální situaci Vznikly dvě nové sociální služby: nocležna pro ženy s kapacitou 8 lůžek a krizová pomoc s kapacitou 6 lůžek – poskytovatel Charita Olomouc. 23

Společné cíle Nejvýznamnější výstupy Rozvoj aktivit díky projektu s názvem: Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci. Vytvoření elektronického katalogu poskytovatelů sociálních služeb, Organizace tzv. „veletrhu poskytovatelů sociálních služeb“. 24

http://kpss.olomouc.eu/ dostupné na www: Informace a materiály, které se týkají procesu plánování dostupnosti a rozvoje sociálních služeb na území města Olomouce: dostupné na www: http://kpss.olomouc.eu/ 25 25

Děkuji za pozornost. Mgr. Zdislav Doleček Magistrát města Olomouce Odbor sociálních věcí Hálkova 20 | 779 11 Olomouc tel.: 585 562 105 | mobil: 606 730 361 zdislav.dolecek@olomouc.eu www.olomouc.eu 26