Olomouc 28. 3. 2014 2 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Komora záchranářů ZZS České republiky
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Financování sociálních služeb
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR chci-dum.cz – inovační projekční systém Robin Vašnovský & Tereze Therová Praha, Celostátní konference.
Obecná část rozpočtového práva III
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman.
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Struktura strany + stanovy Jiří Lameš Předseda klubu Praha 21.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
AZ - KVÍZ Procvičení procent
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
„Vzdělávejte se pro růst
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
6. odborná konference KZ ZZS ČR
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Aktuální krize zdravotnictví
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Generická preskripce a pozitivní listy
Finanční plánování Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Kvalita v českém zdravotnictví
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
MUDr. Jaroslav Kratochvíl, MUDr. Eva Smržová
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Setkání starostů měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Budoucnost domácí péče
MUDr. Jaroslav Kratochvíl, MUDr. Eva Smržová
Transkript prezentace:

Olomouc odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci

 problémy ZZS jsou problémy nás všech  problémy ZZS jsou sice společné, ale  každého se mohou dotýkat jiným způsobem a  každý tak může mít jiný recept na jejich řešení Tato konference by měla být zejména o tom, abychom problémy pojmenovali a nacházeli společná účinná řešení problémů ZZS v ČR 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 3

 Trvalý a dlouhodobý úbytek lékařů  Přesun indikací a odpovědností na NLZP  Kvalifikační a specializační vzdělávání NLZP  Podfinancování – zejména ze strany ZP  Nemožnost koncepčního plánování  Na mnoha místech nedostatečná zázemí  Postavení ve složkách IZS - otloukánek  Nedostatečné PR a vnímání veřejností 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 4

Trvalý a dlouhodobý úbytek lékařů  Nejsou stanovené tabulkové počty lékařů  Víme, že lékaři ubývají, ale nemůžeme říci, zdali chybí, nebo nechybí – neznáme potřebný počet  Když v jednotlivých krajích a potažmo v ČR stanovíme počty výjezdových základen s posádkou LZS, RLP a RV, budeme vědět, kolik potřebujeme pro ZZS lékařů 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 5

Trvalý a dlouhodobý úbytek lékařů  Ve chvíli, kdy budeme znát potřebný počet lékařů, můžeme hledat odpovědi:  A) kolik nám jich chybí/přebývá (případně kde)  B) kde je vezmeme, pokud nám chybí  C) kolik na ně potřebujeme financí  D) zdali jsme schopni určený počet lékařů trvale udržet, jak ekonomicky tak i fyzicky 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 6

Trvalý a dlouhodobý úbytek lékařů  Nastavením počtu lékařů by byl založen základ systému, potom můžeme nastavit další:  A) kolik a kde potřebujeme posádek RZP  B ) z toho vzniknou i tabulkové počty NLZP  C) kolik na ně potřebujeme financí  D) potřebné náklady na specializační studium v oboru Urgentní medicína 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 7

Trvalý a dlouhodobý úbytek lékařů Vznikla by nová, ale už systémová mapa 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 8

Přesun indikací a odpovědnosti na NLZP  Nebyli to NLZP, kteří chtěli přebírat odpovědnost a indikace výjezdů určených pro posádky RLP  Nebyli to NLZP, kteří v tomto duchu volali po vyšších kompetencích  Každoročně byly a jsou na posádky RZP přesouvány další indikace, další odpovědnost  Nedošlo ovšem k potřebné aktualizaci kvalifikačního studia, které by reflektovalo změny praxe 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 9

Kvalifikační a specializační vzdělávání  Kvalifikační vzdělávání zdravotnických záchranářů probíhá až na drobné úpravy dle osnov z poloviny devadesátých let minulého století  Vzniklo specializační vzdělávání pro zdravotnické záchranáře v oboru Urgentní medicína, ale nejsou finanční prostředky, aby touto specializací mohli postupně projít všichni zdravotničtí záchranáři 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 10

Kvalifikační a specializační vzdělávání  Je potřeba upravit osnovy kvalifikačního vzdělávání zdravotnických záchranářů  Společně oslovit MZ ČR, MŠMT a vzdělávací instituce a změnit osnovy pro potřeby zítřka  Je potřeba alokovat finance na specializační vzdělávání pro zdravotnické záchranáře  Vyčlenit například z finančního příspěvky MZ ČR pro krizovou připravenost určité procento na úhradu specializace v oboru Urgentní medicína 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 11

Podfinancování ZZS – zejména ze strany ZP  Zdravotní pojišťovny se podílí na naplnění rozpočtu ZZS cca jen z jedné třetiny – to je málo  Když pomineme zanedbatelné výnosy z vedlejší činnosti a od loňského roku 10,-Kč na obyvatele kraje za rok z MZ ČR na krizové řízení, tak zbytek rozpočtu, téměř dvě třetiny jdou od zřizovatelů z krajských rozpočtů 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 12

Podfinancování ZZS – zejména ze strany ZP  Rozpočty krajů se ale vyvíjí různě, a proto i tyto příspěvky se různí nejen mezi kraji, ale i v tom kterém kraji v meziročně  Managementy ZZS na základě nejistých výnosů a různých příspěvků ZZS nemohou plánovat v horizontu vyšším, než je jeden rok  Z toho plyne i nedostatek financí na investice a na mnoha místech ČR nevyhovující prostory výjezdových základen 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 13

Možné řešení podfinancování ZZS  Jsem přesvědčen, že nejen podfinancování ZZS, ale i plánování při budování a obnově systému ZZS by šlo vyřešit kapitační platbou  Pevnou částkou, která by se skládala ze třech dílčích příspěvků (MZ ČR, kraj, ZP) a tvořila by jednu pevnou sazbu 40 – 45,- Kč na 1 obyvatele kraje měsíčně + koeficient (turisté, lidnatost versus plošnost apod.)  Platba by se každoročně valorizovala o inflaci 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 14

Postavení v základních složkách IZS  Když se to hodí, je ZZS základní složkou IZS  Když se to nehodí, nedej bože by to mohlo nést zvýšené finanční náklady, tak už ZZS není rovnoprávnou složkou IZS (výsluhy apod.)  ZZS je jediná základní složka IZS bez centrálního vedení nebo řízení  Dokonce nemáme ani vlastní odbor, zastoupení na vlastním ministerstvu  Jednoznačně jsme jakýsi “otloukánek“ IZS 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 15

Nedostatečné PR a vnímání veřejností  Hasiči jsou denně v hlavním zpravodajství všech celoplošných i regionálních TV  Vždy ještě umí zdůraznit, čím byl zásah složitý a kolik zachránili životů a majetku  Umí prodat sebelehčí a sebeblbější zásah  I díky tomu si dokázali vybudovat nedostižné renomé ve společnosti  I díky tomu například dokázali dostat do legislativy úhradu za zásah při DN 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 16

Přiznejme si! Umí ZZS toto?? 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 17

… a tohle?? 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 18

Proč třeba nemá ZZS miss záchranky??? 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 19

Pravděpodobně jsem ani zdaleka nepojmenoval všechny problémy, ale snažil jsem se vystihnout ty nejpalčivější, od kterých se možná ty ostatní jen odvíjí. Pojďme naše problémy společnou diskusí a vzájemnou spoluprací změnit 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 20

Děkuji za pozornost 6. odborná konference KZ ZZS ČR v Olomouci 21