KONCEPCE VĚDECKÉ A PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI OBORU AGROCHEMIE A VÝŽIVA ROSTLIN NA MENDELOVĚ UNIVERZITĚ V BRNĚ doc. Ing. Tomáš Lošák, Ph.D. Ústav agrochemie,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí (prezentace člena) Mgr.S.Sýkorová,CSc. VÚRV Praha, Oddělení šlechtitelských metod.
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Doktorské studium na AF
ECVET v Programu celoživotního učení
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Představení zajímavých projektů OPVK
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Fakulta zdravotnických studií
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Doktorské studium na AF
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc. – představení kandidáta nar , Havlíčkův Brod, ČR, ženatý, bezdětný Zaměstnání, akademické funkce: 2003, 2006,
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Zemědělský odbor při České vysoké škole technické v Praze 1920Vysoká škola zemědělského a lesního inženýrství při ČVUT v Praze 1952Vysoká škola.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
prof. Ing. Jiří Balík, CSc. Narozen: 30. listopadu 1953 Průběh praxe
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Doktorské studium na FLD
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Transkript prezentace:

KONCEPCE VĚDECKÉ A PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI OBORU AGROCHEMIE A VÝŽIVA ROSTLIN NA MENDELOVĚ UNIVERZITĚ V BRNĚ doc. Ing. Tomáš Lošák, Ph.D. Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin Agronomická fakulta Mendelova univerzita v Brně

KONCEPCE VĚDECKÉ A PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI OBORU AGROCHEMIE A VÝŽIVA ROSTLIN NA MENDELOVĚ UNIVERZITĚ V BRNĚ charakteristika oboru koncepce vědecké činnosti koncepce pedagogické činnosti

Charakteristika oboru

Charakteristika oboru Multidisciplinární obor navazující na poznatky četných dalších příbuzných disciplín: Chemie Biochemie Fyziologie rostlin Mikrobiologie Pedologie Meteorologie Další technologické vědní obory

Agrochemie a výživa rostlin je učení o funkcích a dynamice živin v rostlinách, půdách a ekosystémech a o látkových procesech v rostlinách s cílem: zlepšení růstu rostlin zvýšení kvality sklízených produktů udržení půdní úrodnosti podpory recyklace živin minimalizace zátěže životního prostředí způsobené hnojením

Historie oboru agrochemie a výživa rostlin, jako věda, má více než 150-ti letou tradici, ovšem dějiny jsou tak staré, jako zemědělství samo 2000 let př. n. l. využívali Inkové guáno ke hnojení. Římané navázali na údaje v řeckých spisech řadou praktických poznatků o hnojivých účincích zvířecích výkalů (drůbeží trus), popela, vápna, zeleného hnojení (vikvovité rostliny).

Historie oboru Albrecht Daniel Thaer Justus von Liebig (1752 – 1828) (1803 – 1873) zakladatel humusové teorie střídání plodin, zařazování jetelovin, péče o hnůj zakladatel minerální teorie výživy rostlin definoval zákon minima

Historie oboru v našich zemích počátky v 19. století – pronikly práce Liebiga prof. Stoklasa (1857-1936) – činnost mikroorganismů při mineralizaci půdní organ. hmoty a pro koloběh N v půdě prof. Trnka (1881-1950), VŠZ Brno studium průmyslových hnojiv a zeleného hnojení doc. Frantek (1894-1959), VŠZ Brno využívání průmyslových odpadů ve výživě rostlin

Historie oboru v našich zemích prof. Duchoň (1897-1975) prof. pro obor Agrochemie na VŠZ v Praze organizoval celostátní agrochemický výzkum zabýval se metodami stanovení potřeby hnojení popisoval zákonitosti ve výživě rostlin studoval využívání živin z průmyslových a statkových hnojiv encyklopedie „Výživa a hnojení kulturních rostlin zemědělských“ (ČSAV 1948)

Koncepce vědecké činnosti

Nejvýznamnější současné problémy oboru z hlediska praktického hospodaření v ČR soustavný pokles počtu chovaných hospodářských zvířat spojený s klesající produkcí statkových hnojiv deficit primární organické hmoty v půdě jednostranné hnojení N v minerálních hnojivech na úkor P, K, Mg (nevhodný poměr N:P:K ) nedostatečné vápnění půd snaha o redukci dlouhodobých hnojařských výzkumných bází komentáře řady zcela nekompetentních osob (MF Dnes)

Koncepce vědecké činnosti – širší souvislosti problematiky všechny uvedené problémy se promítají do úrodnosti půdy širší problematika hospodaření na pronajaté půdě struktura pěstovaných plodin pokles výměry okopanin a víceletých pícnin apod. vývoz živin v podobě obilovin, řepky z polí do zahraničí řešení některých problémů není často možné na vědecké úrovni – důsledek špatných manažerských (politických) rozhodnutí, ale hlavně nevhodně nastavený systém dotačních titulů

Výzkum v oboru Agrochemie a výživa rostlin se člení do dvou oblastí Hospodaření se živinami a hnojení koloběh živin v půdě a jiných substrátech půdní úrodnost rhizosféra (interakce kořeny – půda) symbiotické vztahy stanovení potřeby hnojení minerální a organická hnojiva hospodaření se živinami a jejich bilance transfer cizorodých látek půda - rostlina Fyziologie výživy kulturních rostlin příjem a transport živin v rostlině asimilace rostlinných živin a vztahy zdroj – sink fyziologické funkce rostlinných živin molekulární biologie a biochemie výživy rostlin poruchy ve výživě rostlin účinnost živin ekofyziologie (rezistence ke stresu)

Koncepce vědecké činnosti – problémy řešené na našem ústavu hospodaření se živinami fosfor draslík bilance živin účinnost živin

Pozice ČR v přívodu živin do půdy a podíl statkových hnojiv Průměrný přívod jednotlivých živin do půdy v ČR hnojením, Klír 2012 (1980 – 2012, v přepočtu na kg čistých živin, na 1 hektar zemědělské půdy)

Účinnost aplikovaného dusíku vyjádřená množstvím produkce zrna v kg na 1 kg aplikovaného dusíku } Ø 75,4 % 67,9 – 82,9 % Ø 44,7 % 43,3 – 46,2 %  Jedním z možných parametrů. Které nám vyjadřují efektivitu hnojení je i vyjádření vlivu aplikovaných živin na produkci. V našem případě se jedná o vztah, kdy vyjadřujeme efektivitu hnojení N na produkci zrna. Efektivita je vztažena k produkci kg zrna kukuřice z 1 kg aplikovaného dusíku. Nejvyšších efektivit je dosahováno u aplikace základní hladiny živin (var. 2-6), kdy s přídavkem dalších živin k N je pozorován zvyšující se efekt z hnojení N. Absolutně nejlepšího efektu je pak dosaženo po aplikaci N a K v SD (var. 6) s účinností 31,5 kg zrna/kg N. Rovněž u této varianty je možné konstatovat, že byl využitý skoro všechen aplikovaný dusík (120 kg N/ha => odběr na produkci byl 270 kg – 167 kg odběr na produkci u nehnojené kontroly (mineralizací) je rozdíl cca 103 kg N (využití cca 83 % z aplikovaného dusíku), přičemž varianty 2-6 využily aplikovaný dusík v průměru z 75 % a varianty hnojené na 240 kg N (var. 7 – 11) dokázaly využít aplikovaný N v průměru pouze z 45 %. U variant hnojených na zvýšenou dávkou N (var. 7 – 11) nebyl již tak velký efekt ve využití N na produkci zrna kukuřice.

výnos: 5,61 t.ha-1 a HTS: 246 g Pohled na sklizené palice kukuřice u nehnojené kontroly (2012) výnos: 9,00 t.ha-1 a HTS: 278 g Pohled na sklizené palice kukuřice hnojené pouze N na základní hladinu živin (2012)

výnos: 11,97 t.ha-1 a HTS: 322 g Pohled na sklizené palice kukuřice u varianty hnojené N a K v SD na základní hladinu živin (2012) výnos: 9,00 t.ha-1 a HTS: 278 g Pohled na sklizené palice kukuřice hnojené pouze N na základní hladinu živin (2012)

Koncepce vědecké činnosti – problémy řešené na našem ústavu Bilance organické hmoty v půdě obsah a kvalita primární organické hmoty hnůj, kompost, sláma, digestát Cox x humus využití hnoje jako substrátu do BPS Dynamika změn Nmin v půdě po aplikaci fermentačního zbytku z BPS (digestátu)

Koncepce vědecké činnosti – problémy řešené na našem ústavu Transfer rizikových prvků z půdy do rostliny AKTION „The study of cadmium uptake from the soil and the effect on agronomic and quality of different soybean varieties„

Koncepce vědecké činnosti – problémy řešené na našem ústavu

Koncepce vědecké činnosti – problémy řešené na našem ústavu Poruchy ve výživě rostlin Berry shrivel Stalk necrosis

Koncepce vědecké činnosti Pavilon M „Mendelův pavilon“ Nové prostory a vybavení Laboratoře Šrotovna Sklad vzorků Učebna Skleníky Vegetač. hala Fytotrony

Koncepce vědecké činnosti

Koncepce vědecké činnosti

Koncepce vědecké činnosti – výzkumné projekty IGA AF MENDELU individuální týmové projekty NPV II Doplňková činnost NAZV OP VaVpI Výzkumný záměr AKTION

Koncepce vědecké činnosti – Výzkumný záměr MŠMT MSM 6215648905 „Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu“ „Udržitelnost ekosystému na orné půdě“ – samostatná etapa VZ Nositel: AF MENDELU řešitel: prof. Žalud garant etapy: prof. Křen spoluřešitel (tzv. D1): doc. Lošák Doba řešení: 2007-2012

Koncepce vědecké činnosti – výzkumný záměr Zásadní projekt 2007-2012 vybavení ústavu laboratorní technikou (AAS ContrAA 700, apod., ca 4,5 mil Kč) každoroční zdroj financí pro pracoviště na výzkum hlavně dle publikační aktivity - motivace (1,7 mil Kč za 6 let) přísun financí z publikačních výstupů pro AF i po jeho skončení (publikace)

Koncepce vědecké činnosti – aktuální projekty NAZV (MZe) QI 101 A 184 "Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí".

Koncepce vědecké činnosti – aktuální projekty IGA (TP) AF MENDELU v Brně TP 11/2013 „Biomasa a bioenergetické transformace“

Koncepce vědecké činnosti – aktuální projekty MŠMT OP VaVpI, prioritní osa 2 – Regionální VaV centra, „Ovocnářský výzkumný institut“ (VŠÚO Holovousy) - Disertační práce „Výživa a hnojení jabloní sírou“

Koncepce vědecké činnosti - návrh nových projektů AKTION (MENDELU – BOKU Wien) ČR – SR (MENDELU – SPU Nitra 7 AMB „MOBILITY“ (MŠMT), 2014-15 IGA (TP) AF MENDELU bioenergetické transformace a jejich řízení Doplňková činnost aplikace kapalných hnojiv a plečkování při pěstování kukuřice aplikace digestátu k meziplodinám při pěstování energetické kukuřice

Koncepce vědecké činnosti – návrh nového projektu „Využití zelené biomasy ječmene setého a kotvičníku zemního pro produkci šťáv s pozitivním účinkem na lidské zdraví“.

Koncepce rozvoje vědecké činnosti - zapojení do nových strateg Koncepce rozvoje vědecké činnosti - zapojení do nových strateg. programů Operační program MŠMT „Výzkum, vývoj a vzdělávání“ (OP VVV), 2014-2020 Prioritní osa 1 (Posilování kapacit pro kvalitní výzkum) Prioritní osa 2 (Rozvoj vys. škol a lidských zdrojů pro V a V) Horizont 2020 (70 mld EUR) společenské výzvy – udržitelné zemědělství, ochrana klimatu, životní prostředí, recyklace a využití odpadů zvýšení mobility výzkumných pracovníků a postdoktorských pozic Výzkumná činnost postavená na týmové spolupráci – předpoklad úspěchu v novém programovém období 2014-2020 – fakultní projekty

Koncepce vědecké činnosti – další aktivity Smluvní zakázky ve formě smluvního výzkumu v rámci doplňkové činnosti univerzity. Spolupráce se státní správou ve formě členství v expertizních komisích (MZe - GAEC 2). Poradenská a přednášková činnost pro konkrétní subjekty.

Koncepce vědecké činnosti - spolupráce s praxí – osvětová činnost Přednášky pro praxi, polní dny, polní kázání: pro společnosti či subjekty: KWS OSIVA Český mák SPZO K+S KALI AGROFERT AGROEKO Žamberk Zelinářská unie Čech a Moravy Slovenská bioplynová asociácia CVRV Piešťany

Koncepce vědecké činnosti - spolupráce s praxí – osvětová činnost Reprezentace a diskuze na: polních dnech či výstavách MendelAgro na ŠZP Žabčice MendelGrass ve Vatíně Nabočany – zeměd. výstava Naše pole Země živitelka v Českých Budějovicích dnech otevřených dveří na AF na Střední odborné škole a Gymnáziu ve Starém Městě

Koncepce vědecké činnosti - propagace výsledků a oboru Mezinárodní konference a sympozia: ČR Německo Turecko Itálie Polsko Maďarsko Rakousko Litva Švédsko

12th IPI International Symposium on Management of Potassium in Plant and Soil Systems in China, 2012, Chengdu, China

Koncepce vědecké činnosti - domácí spolupráce mezi pracovišti vlastního ústavu s ústavy fakult MENDELU ŠZP Žabčice s univerzitami: ČZU v Praze, JU v Českých Budějovicích, UTB ve Zlíně se státní správou: MZe ČR, ÚKZÚZ s výzkumnými ústavy: VÚRV Praha, VÚB Havl. Brod, VÚP Troubsko, VŠÚO Holovousy, VÚMOP Praha s privátní sférou

Koncepce vědecké činnosti - internacionalizace rozvíjení dosavadní spolupráce především s: Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre Agricultural University of Krakow Universität für Bodenkultur Wien Justus-Liebig-Universität Giessen Swedish University of Agricultural Sciences Uppsala Wageningen University University of Zagreb

Koncepce vědecké činnosti - internacionalizace mobilita pracovníků (hostující lektoři) v rámci LLP/Erasmus či ostatních – Rozvojových projektů Krakow Uppsala pobyty v rámci programu AKTION (BOKU) dlouhodobé studijní pobyty či pracovní stáže studentů (doktorandů) 7 měsíční stáž doktorandky loni na BOKU Wien budoucí studium nové doktorandky v zahraničí (University of Zagreb – Department of Plant Nutrition)

Koncepce vědecké činnosti - internacionalizace účast předních zahraničních odborníků z oboru na mezin. ústavních konferencích pořádaných ve 4 letých intervalech v Brně (prof. Kirkby, prof. Mengel, prof. Schubert, prof. Martensson,..) aktivní účast doktorandů i na zahr. konferencích (SK, Polsko, Rakousko) společné (vědecké) publikace pravidelná účast na zasedáních vědeckých společností (DGP, DBG)

Koncepce rozvoje vědecké činnosti - rizikové faktory úspěšnost při podávání výzkumných projektů výše spolufinancování výzkumných projektů, získávání prostředků z neveřejných zdrojů financování výzkumu na vysokých školách, hodnocení výstupů z výzkumných aktivit zájem o studium v doktorském studijním programu, kvalita uchazečů časový odstup a úspěšnost věd. publikací (s IF)

Koncepce pedagogické činnosti

Koncepce pedagogické činnosti – koncepce vlastní výuky vychází z nejnovějších vědeckých poznatků při respektu a úctě k obecně platným zákonitostem musí reflektovat aktuální problematiku oboru zahrnuje výsledky vlastního výzkumu obsahuje poznatky z praxe je adekvátně zabezpečena literaturou využívá multimediálních prostředků, praktické výuky v laboratořích, Pavilonu M, ŠZP Žabčice

Koncepce pedagogické činnosti – cílem výuky je snaha naučit studenty : samostatné orientace v dané problematice výběru relevantních zdrojů informací posuzovat věci v širších souvislostech koloběh živin v agroekosystému půdní úrodnost a vodní eroze (GAEC 2, GAEC 3) kvalita a zdravotní nezávadnost produkce obhájit získané informace nejen u zkoušky, ale i v praxi a u veřejnosti ekologické, integrované a konvenční zemědělství

Koncepce pedagogické činnosti – výuka na fakultách Agronomická fakulta (rozhodující podíl) Zahradnická fakulta (v Brně či v Lednici) Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Institut celoživotního vzdělávání Na zahraničních univerzitách – učitelské mobility

BAKALÁŘSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY / OBORY V PREZENČNÍ FORMĚ Koncepce pedagogické činnosti – akreditované Bc stud. programy/obory na AF, kde realizuje ústav 221 výuku BAKALÁŘSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY / OBORY V PREZENČNÍ FORMĚ Název stud. programu Forma Název stud. oboru Akreditace do B Agrobiologie P Biotechnologie rostlin 31.8.2016 Fytotechnika P, K Všeobecné zemědělství 31.8.2020 Rostlinolékařství Technologie odpadů Odpadové hospodářství 31.8.2018 Zemědělské inženýrství Agrobyznys 1.3.2016 Zootechnika 15.8.2014

NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY / OBORY V PREZENČNÍ FORMĚ Koncepce pedagogické činnosti – akreditované NMgr stud. programy/obory na AF, kde realizuje ústav 221 výuku NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY / OBORY V PREZENČNÍ FORMĚ Název stud. programu Forma Název stud. oboru Akreditace do N Fytotechnika P 31.8.2016 Chemie a technologie potravin Ekotrofologie 1.3.2017 Rostlinolékařství 31.8.2020 Technologie odpadů P, K Technologie a management odpadů 31.7.2018 Zemědělská specializace Agroekologie 31.8.2018 Zemědělské inženýrství Agrobyznys 31.7.2017

Povinné předměty – Bc studijní programy Garant Hodin Semestr Kredity Agrochemie a výživa rostlin Doc. Ryant 56 III 6 Agrochemie a výživa rostlin K 15 Biologické zpracování odpadů I Doc. Lošák VI Biologické zpracování odpadů I K Pedologie a výživa rostlin I Zemědělství v AJ (FRRMS) II 5 Výživa a hnojení rostlin pro ZAKA (ZF) Výživa a hnojení zahradnic. rostlin (ZF) Prof. Hlušek K-Výživa a hnojení rostlin (ZF) 29 Výživa a hnojení révy vinné (ZF)

Povinné předměty – NMgr. programy Garant Rozsah Semestr Kredity Systémy hnojení polních plodin Doc. Lošák 56 I 5 Systémy hnojení polních plodin K 15 Biologické zpracování odpadů II 6 Biologické zpracování odpadů II K Prostředky pro rostlinnou výrobu Doc. Ryant 42 III

Povinně volitelné předměty – NMgr. programy Garant Rozsah Semestr Kredity Systémy hnojení polních plodin Doc. Lošák 56 I 5 Systémy hnojení polních plodin K 15 Hnojení rostlin a kvalita produkce Prof. Hlušek II Management živin v agroekosystému Doc. Ryant Agrochemie a výživa rostlin III 6

Volitelné předměty nabízené na AF Garant Rozsah Semestr Kredity Systémy výživy rostlin Doc. Lošák 56 II 5 Volitelné předměty – nový návrh „Hnojení a legislativa“

Předměty povinně volitelné Státní zkouška Předměty povinné Předměty povinně volitelné Systémy hnojení polních plodin (NMgr) Fytotechnika/Fytotechnika) Výživa a hnojení rostlin (Bc) Agrobiologie/Fytotechnika (Bc) Rostlinolékařství/Rostlinolékařství

Doktorské studium probíhá v rámci oborové rady Obecná produkce rostlinná podpora 4-leté délky studia povinnost realizovat část studia v zahraničí studijní pobyt či praktická stáž (LLP/Erasmus ); vládní stipendia; mezinárodní smlouvy povinnost prezentace výsledků v AJ na mez. konferencích (MendelNet, Veda Mladých) větší zapojení neveřejných (soukromých) zdrojů financování při řešení témat disertačních prací – potenciální zaměstnavatelé (KWS OSIVA)

Faktory rozvoje pedagogické činnosti Zapojení do výuky: zahraniční profesory významné odborníky z výzkumných institucí úspěšné odborníky (absolventy) z podnikové sféry podporovat mezinárodní mobilitu studentů na základě vlastních zkušeností (klady, problémy)

Faktory rozvoje pedagogické činnosti získání nových prostor v Pavilonu M pro zlepšení podmínek praktické výuky (moderní učebna s interaktivní tabulí) a úrovně kvalifikačních prací studentů (skleníky, vegetační hala, fytotrony) udržení kvality výuky, počtu externistů, terénní výuky rizikovým faktorem je snížení počtu zájemců o studium (finanční a personální dopady)

Děkuji Vám za pozornost