Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby
Advertisements

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
Integrovaný záchranný systém
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Informační systém krizového řízení kraje
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
Adresa: Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jč. kraje za rok 2010 Adresa:Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b České Budějovice.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Taktická a prověřovací cvičení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Integrovaná střední škola,Slaný
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Mgr. František Bublan Formy a perspektivy dobrovolnické služby z pohledu neziskové organizace.
HZS ČR organizace a řízení
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Jsou česká muzea muzea připravena řešit krizové situace? Seminář Českého komitétu Modrého štítu Východočeské muzeum v Pardubicích 13. června 2002.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
12.1 Mimořádné události, IZS
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových stavech Občanské sdružení ADRA Josef Koláček.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových situacích Mgr. Lucie Balarinová Členka ÚPZJ ČČK ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ ČLEN.
PANEL humanitárních organizací Ústecký kraj - Ústí nad Labem , Ministerstvo vnitra ČR.
DOBROVOLNÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ČESKÉ REPUBLIKY
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Pomůcky a materiály pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Havarijní plán kraje.
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednotky požární ochrany
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Problematika řešení potřeb zrakově postižených při mimořádných událostech zdolávaných hasičským záchranným sborem Kroměříž 2013 nstržm. Jaroslav Gondko.
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D.

HZS ČR a dobrovolníci Spojitost mezi profesionálními hasiči – příslušníky hasičského záchranného sboru kraje a dobrovolníky? Je to reálné???

Poslání HZS ČR Chránit životy, zdraví, majetek a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. HZS při plnění svých úkolů spolupracuje … zákon č. 238/2001 Sb., o Hasičském záchranném sboru ČR v platném znění. HZS kraje koordinuje záchranné a likvidační práce …, organizuje instruktáže, školení … a organizuje přípravu složek IZS zaměřenou na jejich vzájemnou součinnost … zákon č. 239/2000 Sb.,o IZS v platném znění

Jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Příklady spolupráce I. Názvosloví v ČR (JSDHO x SHČMS). Členové jednotek PO jsou dobrovolníky x povinnost obce zřídit jednotku PO. Mají daná pravidla spolupráce s HZS ČR. Každodenní spolupráce při zdolávání mimořádných událostí, provádění odborných příprav velitelů a strojníků. Společná cvičení.

ADRA, Český červený kříž, Diecézní charita České Budějovice Příklady spolupráce II. Dohody o poskytování plánované pomoci na vyžádání s HZS JčK. Spolupráce při zabezpečení provozu krajského skladu humanitární pomoci při povodních v roce 2002 (DCHČB). Spolupráce při povodních 2009 (psychosociální pomoc, humanitární pomoc), při cvičeních a zajišťování odborných příprav. Psychosociální pomoc.

Vodní záchranná služba ČČK Příklady spolupráce III. Spolupráce při výcviku příslušníků HZS JčK v záchranných pracích na vodě. Jedná se o odbornou přípravu lektorovanou členy Vodní záchranné služby ČČK se zaměřením na zvládnutí teorie a především praxe pro práci na vodní hladině. Cílem je zvýšení odborné úrovně příslušníků, prohloubení spolupráce, komunikace a navázání kontaktů mezi oběma složkami.

Psychosociální tým Příklady spolupráce IV. Jedná se o uskupení dobrovolníků humanitárních a neziskových organizací připravených nabídnout svým spoluobčanům v tíživé situaci jak praktickou pomoc tak i psychickou podporu a lidskou účast, pracuje od r. 2007. Dobrovolníci z ČČK, ADRA, DCHČB + „nezařazení“ dobrovolníci. Pravidelné vzdělávání, zpočátku komplexně dle doporučené metodiky PIT s odborným zajištěním psycholožkou HZS JčK. Členové psychosociálního týmu působí při MU ve spolupráci s psycholožkou HZS JčK (povodně, požár rodinného domu, dopravní nehody). Tým je uskupení dobrovolníků, v praxi se ukazuje nezbytnost zázemí (vysílající organizace).

Psychosociální tým Příklady spolupráce IV.

Připravovaná specialita - Canis terapie Příklady spolupráce V. HZS JčK navázalo spolupráci s výcvikovým canisterapeutickým sdružením Hafík, o. s. se zaměřením na možnost poskytovat krizovou intervenci – canis terapie. http://www.canisterapie.org/

Konference „Víme o sobě“ Příklady spolupráce VI. Prezentace a vzájemné poznání organizací působících při řešení mimořádných událostí. Porovnání současných přístupů a možností jednotlivých organizací. Místo daného subjektu v systému řešení události v rámci regionu (Jakým způsobem a kdy se organizace zapojuje do řešení MU, jak dlouho vyvíjí svoji činnost.). Vytvoření prostoru, aby lidé a organizace měli k sobě blíž. Navazující činnost – seminář „Komunikace při mimořádných událostech“, 2011. Spolupráce s Jihočeským krajem a Vysokou školou evropských a regionálních studií.

Perspektivy, plány a vize HZS JčK (ČR) – umíme provádět záchranné a likvidační práce. Následná pomoc a spolupráce zasaženému obyvatelstvu je limitovaná = vnímání potřebnosti spolupráce s dalšími subjekty. Pro spolupráci potřebujeme „jasného“ partnera (nastaven systém komunikace; víme, co umí; případně známe i osobně z příprav a cvičení). Spolupráce s NNO při organizaci jednotlivců – dobrovolníků. Změny a vývoj za uplynulých 10 let - víme o sobě, - známe možnosti regionálních NNO a jejich dobrovolníků (a obráceně); - zkušenosti z terénu při MU. Následnou činnost zaměřit na další vzdělávání, cvičení a informování všech zúčastněných při MU (hasiči, pracovníci krizového řízení, NNO, obyvatelstvo, …), abychom používali „jeden jazyk“.

Děkuji za pozornost. stepan.kavan@jck.izscr.cz Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b, 370 06 České Budějovice