KONCEPT INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE A JEHO VYUŽITÍ V REGIONÁLNÍCH ROZVOJOVÝCH STRATEGIÍCH Vladislav Čadil Ondřej Pokorný Technologické centrum AV ČR 10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Národní a regionální klastrová politika
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad Irena Ptáčková, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Karlovarského kraje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ekonomika malých a středních podniků
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Presentation Title 1st September 2002
Technologická agentura
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

KONCEPT INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE A JEHO VYUŽITÍ V REGIONÁLNÍCH ROZVOJOVÝCH STRATEGIÍCH Vladislav Čadil Ondřej Pokorný Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012

Struktura prezentace 2 1.Vymezení konceptu 2.Využití konceptu inteligentní specializace v různě vyspělých regionálních inovačních systémech 3.Silné a slabé stránky konceptu 4.Postup při přípravě rozvojové strategie založené na inteligentní specializaci

Vymezení konceptu 3 Nalezení silných stránek regionu ve sféře výzkumu, vývoje a inovací (Foray, David a Hall, 2009). Zvýšení důrazu na inovace a koncentraci omezených lidských a finančních zdrojů alokovaných do VaVaI do několika globálně konkurenceschopných oblastí (domén) tak, aby došlo k povzbuzení ekonomického růstu a prosperity regionu (EK, 2010). Identifikace silných stránek v prvé řadě podnikatelskou sférou - proces hledání, vytváření, získávání a osvojování informací podnikatelskou sférou (learning proces), která výsledky tohoto procesu zahrnuje do svých podnikatelských strategií a plánů.

VYMEZENÍ DOMÉNY 4 Určitá oblast, v níž je regionální ekonomika konkurenceschopná na globálním trhu. Měla by se stát základem ekonomického rozvoje regionu a být podporována regionální politikou. Doménu lze charakterizovat ve smyslu technologické oblasti (zaměření VaV) či dle průmyslových (hospodářských) odvětví. Měla by být dostatečně zakotvena v regionálním hospodářství a být technologicky blízká ostatním hospodářským odvětvím. Identifikovaná doména by měla být dále rozvíjena pomocí aplikace tzv. general purpose technologies (GPT). inteligentní specializace nevede ke specializaci regionální ekonomiky jen na několik málo hospodářských oborů, ale spíše vede k určité formě „diversifikované specializace“ - aplikace GPT v určitých oborech umožňuje prostřednictvím šíření znalostí rozvoj příbuzných oborů a vznik oborů nových.

VYUŽITÍ KONCEPTU V REGIONÁLNÍM ROZVOJI 5 Může napomoci funkční specializaci jednotlivých regionů v závislosti na jejich hospodářské vyspělosti. Vyspělé regiony by se měly zaměřit spíše na vytváření GPT, více investovat do výzkumu a vývoje a rozvíjet ekonomické aktivity s úzkou vazbou na ně. Zaostávající regiony by spíše měly rozvíjet aplikace nových technologií a adaptace stávajících technologií v závislosti na místních specifických ekonomických a technologických podmínkách. Doména regionů nemusí spočívat jen ve výzkumu, vývoji a využívání technologií. Konkurenceschopnost regionů může být postavena na netechnických inovacích ve službách či sociálních inovacích. Některé regiony mohou být např. vysoce konkurenceschopné v oblasti cestovního ruchu či kultury.

PŘÍKLADY VYUŽITÍ KONCEPTU V REGIONÁLNÍM ROZVOJI 6 přechod z jednoho existujícího odvětví k jinému Rakousko - přechod od výroby přesných a optických nástrojů a přístrojů k lékařským přístrojům modernizace papírenský průmysl ve Finsku - zavádění nanotechnologií a biotechnologií diverzifikace stávající ekonomické základny. Midi-Pyreneés - rozvoj výzkumu, vývoje a vzdělávání a k rozvoji kosmických technologií West Midlands - automobilový průmysl umožnil rozvoj energetiky, technologií pro životní prostředí či zdravotnictví založení nové domény (nového odvětví) rozvoj aplikací IT v oblasti managementu historického dědictví ve Florencii.

SLABÉ STRÁNKY KONCEPTU 7 Hlavní slabiny konceptu – výběr domén: Způsob výběru domény; Obecná povaha regionálního inovačního systému; Struktura podnikatelské základny a její absorpční kapacita.

ZPŮSOB VÝBĚRU DOMÉNY 8 Morální hazard; Oportunismus; Odlišné zájmy aktérů; Složení expertních skupin; Úloha veřejné správy v celém procesu.

OBECNÁ POVAHA REGIONÁLNÍHO INOVAČNÍHO SYSTÉMU 9 Typ regionálního inovačního systému; Struktura regionálního inovačního systému; Velikost regionálního inovačního systému; Zastoupení jednotlivých aktérů; Dynamika a vývojové tendence.

STRUKTURA PODNIKATELSKÉ ZÁKLADNY A JEJÍ ABSORPČNÍ KAPACITA 10 Velikost podnikatelské základny a její struktura; Struktura znalostní základny a její propojení s průmyslovou sférou; Pozice podniků v globálních produkčních sítích; Technologická vyspělost a dostupnost kapitálu.

SILNÉ STRÁNKY KONCEPTU 11 Ústup od konceptů považujících regiony za homogenní soubor a prosazujících universální doporučení, opatření a nástroje pro všechny regiony. Zdůraznění specifik regionů - efektivní využití rozvojového potenciálu regionu a efektivní využití prostředků na podporu VaVaI. Zvýšení spolupráce mezi jednotlivými aktéry. Identifikace excelentních oborů VaV se silným aplikačním potenciálem, technologických trendů a perspektivních ekonomických oborů.

PRAKTICKÉ OTÁZKY PROČ VLASTNĚ RIS3 POTŘEBUJEME? Vize rozvoje regionu….. Tradice, inovace, konkurenceschopnost Limitované veřejné zdroje…. Omezený počet inovačních odvětví nebo oblastí v regionu Limitované zdroje pro rozvoj konkurenceschopnosti….  Kritické množství a klíčové oblasti Snaha o soustředění relativně rozptýlených zdrojů na aktivity přinášející regionu udržitelný růst 12

PRAKTICKÉ OTÁZKY CO RIS3 OPRAVDU NENÍ? Vybírání vítězů těmi, kdo rozhodují Zpracování RIS3 pomocí bottom-up přístupu, maximalizace využití dostupné znalostní základny Prosazování odvětvových politik Hledání nových vazeb a příležitostí a jejich koncentrace a zacílení Nutné hledání nových, moderních a trendy odvětví Podpora těch, které mají největší středně- a dlouhodobý růstový potenciál (lokalizace a blízkost) 13

PRAKTICKÉ OTÁZKY CO TEDY PATŘÍ DO RIS3? 1)Možnost volby Výběr priorit na základě regionální specializace a pozice v regionu v dodavatelských (hodnotových ) řetězcích 2)Konkurenční výhoda Mobilizace kapacit, které odpovídají VaVaI a podnikatelskému zaměření regionu 3)Kritické množství Stanovit hlavní hybatele, které podporují mezisektorové vazby vedoucí ke specializované technologické diverzifikaci 4)Spolupráce Nastavení efektivního inovačního systému založeného na partnerství veřejného, výzkumné a aplikační sféry 14

PRAKTICKÉ OTÁZKY RIS3 A REGIONÁLNÍ SPECIALIZACE 15 Vzdělávání, VaVaI, Internacionalizace Centra excelence Komparativní výhody, regionální konkurenceschopnost SMART SPECIALIZACE Inovace a hodnotové řetězce Společenské výzvy Normy, standardy, veřejné zakázky Hlavní trhy Policy mix Poptávka Nabídka

PRAKTICKÉ OTÁZKY RIS3 – UNIKÁTNÍ REGIONÁLNÍ SYSTÉMY V NÁRODNÍCH HODNOTOVÝCH ŘETĚZCÍCH 16 Vzdělávání, VaVaI, Internacionalizace Centra excelence Komparativní výhody, regionální konkurenceschopnost SMART SPECIALIZACE Inovace a hodnotové řetězce Společenské výzvy Normy, standardy, veřejné zakázky Hlavní trhy Policy mix Poptávka Nabídka Rozvoj hodnotových řetězců Produkty Služby Nová řešení Integrace VEDOUCÍ ODVĚTVÍ A TRHY Regionální iniciativy Open innovations Růst konkurenceschopnosti Řízení Iniciativy Pobídky

PRAKTICKÉ OTÁZKY RIS3 – JAKÁ JE TEDY VAZBA NA FINANČNÍ PROSTŘEDKY Z EU? Horizont 2020 Priorita I: Excelence (VaV) VaV jako základ pro budoucí technologie, tvorbu pracovních příležitostí a zvyšování životní úrovně Rozvoj talentů a lidských zdrojů Přístup k výzkumným infrastrukturám Priorita II: Konkurenceschopnost (Průmysl) Rozvoj inovačních MSP Strategické investice do klíčových technologií Přilákání soukromých investic na VaVaI Priorita III: Společenské výzvy Podpora ŽP, energetiky, dopravy apod. pomocí inovací Multidisciplinární spolupráce jako základ nových výsledků VaV a nových technologických řešení Demonstrace a testování inovací 17

PRAKTICKÉ OTÁZKY RIS3 – JAKÁ JE TEDY VAZBA NA FINANČNÍ PROSTŘEDKY Z EU? ERDF a ESF (oblast VaVaI) 1)Posílení excelence ve VaV, podpora inovační infrastruktury 2)Podpora soukromých investic na VaVaI, služeb pro podnikatele a výzkumníky, transfer technologií, vytváření klastrů, podpora inovační spolupráce 3)Podpora nových technologií a aplikovaného výzkumu pro zvyšování životní úrovně, validace výsledků VaVaI, podpora šíření dostupnosti nových technologií 18

PRAKTICKÉ OTÁZKY A KDE JSOU STYČNÉ BODY S RIS3? 19 Vzdělávání, VaVaI, Internacionalizace Centra excelence Komparativní výhody, regionální konkurenceschopnost SMART SPECIALIZACE Inovace a hodnotové řetězce Společenské výzvy Normy, standardy, veřejné zakázky Hlavní trhy Policy mix Poptávka Nabídka Rozvoj hodnotových řetězců Produkty Služby Nová řešení Integrace VEDOUCÍ ODVĚTVÍ A TRHY Regionální iniciativy Open innovations Růst konkurenceschopnosti Řízení Iniciativy Pobídky P III. P I. P II.

KROKY PŘI PŘÍPRAVĚ STRATEGIE INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE 20 1) Socioekonomická analýza regionu a analýza inovačního potenciálu VaV, lidské zdroje, inovace (odvětví a trhy), pozice regionu na národní (a evropské) úrovni 2) Stanovení řídící struktury a expertních panelů Kdo bude vznik RIS3 iniciovat, řídit, implementovat, hodnotit? 3) Identifikace možného vývoje a stanovení vize rozvoje regionu Hlubší strukturace výsledků podkladových analýz, identifikace příležitostí, potřeb a problémových oblastí (bottom-up, foresight, hodnocení jednotlivých sektorů) 4) Stanovení cílů a výběr priorit Možnosti využití dostupných nástrojů prioritizace 5) Stanovení vhodných nástrojů, cestovních map a akčních plánů pro implementaci RIS3 6) Určení způsobu monitorování a evaluace

PRAKTICKÉ OTÁZKY SHRNUTÍ HLAVNÍCH OBECNÝCH ZÁSAD 21 Strategie – dokument nebo živý proces? Strategie – zájem všech aktérů? Strategie – multipodmíněnost nebo pouze jeden problém? Strategie – není pouze výčtem priorit (analýza, prioritizace, implementace, harmonogram, rozpočet, evaluace) Strategie – pozor na „velké oči“ důsledná situační analýza realistické a konzistentní návrhy (dosažitelnost) programy

PRAKTICKÉ OTÁZKY SHRNUTÍ HLAVNÍCH SPECIFICKÝCH ZÁSAD 22 Strategie RIS3 - Analytické podklady jsou jen podklady pro další diskuzi Strategie RIS3 - Důraz na participaci zástupců jednotlivých sektorů a zejména podnikatelů Strategie RIS3 - Důraz na „přístup zdola“ Strategie RIS3 - Potřeba predikce vývoje a jasné vize Strategie RIS3 - Potřeba širokého konsenzu jednotlivých aktérů Strategie RIS3 - Ústup od kolektivní nezodpovědnosti, převzetí jasné zodpovědnosti a politické vůle

23 Děkujeme za pozornost Vladislav Čadil Ondřej Pokorný