Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechatronika Informace o studijních oborech Mechatronika
Advertisements

LAO - průmyslové systémy s.r.o.
Fakulta chemické technologie
KATEDRA SKLÁŘSKÝCH STROJŮ A ROBOTIKY
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Vysoké učení technické v Brně AFM MIKROSKOPIE 2010 Laboratoře – Ústav fyziky – Fakulta stavební.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Představení zajímavých projektů OPVK
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Studijní program Stavební inženýrství
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
Vysoké učení technické v Brně
Tématické okruhy doktorského studia:  Tribologie  Diagnostika  Únavové vlastnosti  Konstrukce a virtuální navrhování  Průmyslový.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
MATERIÁLOVÝ A TECHNOLOGICKÝ VÝZKUM
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
O nás –Tradiční a nejstarší ústav Fakulty technologické (1969) –Výzkum, vývoj a inovace v oblasti plastů a kaučuků –Vzdělávání v polymerech na všech úrovních.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Ústav pedagogických věd
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Jak (ne)zprotivit fyziku (ne)nadaným studentům
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
prof. Ing. Hartl Martin, Ph.D.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Institut experimentálních.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/

Nanotechnologie v praxi
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Magisterský studijní program „Budovy a prostředí“ prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Katedra TZB.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
KVALITA PRODUKTU Ekonomické složky UŽITNÉ VLASTNOSTI Funkční Bezpečnostní Spolehlivostní Ergonomické Estetické ODBOR KVALITY, SPOLEHLIVOSTI A BEZPEČNOSTI.
Fakulta aplikované informatiky / Nad Stráněmi 4511 / Zlín 1.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
… 32 Základní informace ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK tel.: fax:
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Katedra zbraní a munice
Zpráva o studiu za rok 2016 Zdeňka Chmelíková
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Přírodovědecká fakulta UJEP
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
Silnoproudá elektrotechnika
Výukové a výzkumné centrum v dopravě
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Společná historie Česká vysoká škola technická v Brně: Rok 1900 - zřízen Fyzikální ústav První ředitel - prof. PhDr. František Koláček (žák Ernsta Macha) Druhý ředitel: prof. PhDr. Vladimír Novák Rok 1913 - zřízen druhý fyzikální ústav (PhDr. Bedřich Macků) Rok 1961 – rozdělení katedry fyziky na tři samostatné katedry (fakulta stavební, elektrotechnická a strojní). FSI VUT Rok 1991 - zřízen studijní obor Fyzikální inženýrství Rok 1994 - katedra fyziky transformována na Ústav fyzikálního inženýrství

Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Výuka Základní kurzy fyziky v bakalářském a magisterském studiu: Fyzika I, Fyzika II, Fyzika pro profesní obory, Vybrané kapitoly z fyziky Předměty z oblasti metrologie, zkušebnictví a mechatroniky Předměty pro studium doktorského studijního programu Studijní obory Fyzikální inženýrství Přesná mechanika a optika Doktorský studijní program Fyzikální a materiálové inženýrství Počty studentů 80 v bakalářském a magisterském studiu 40 v doktorském studiu

Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Studijní obory Fyzikální inženýrství (bakalářské a navazující magisterské studium) Studium má mezioborový charakter (spolupráce s Přírodovědeckou fakultou MU) je spojením inženýrského a fyzikálně-matematického vzdělávání připravuje technicky orientované studenty na řešení praktických problémů v moderních hraničních oborech zahrnuje jeden semestr na některé zahraniční univerzitě (program SOCRATES) V magisterském studiu se studenti volbou témat diplomové práce zaměřují především na: inženýrskou optiku fyziku a inženýrství povrchů a tenkých vrstev Výzkumně orientovaní absolventi mají možnost pokračovat ve studiu v doktorském programu Fyzikální a materiálové inženýrství.

Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Studijní obory Fyzikální inženýrství (bakalářské a navazující magisterské studium) Jak probíhá studium? Specializace již od 1. ročníku studia (odlišnost od standardních studijních oborů na VUT), malá studijní skupina (10 – 20 studentú /ročník) 3. – 4. ročník: zapojování studentů do odborné činnosti ústavu (bakalářské a předdiplomní projekty, vědecké projekty ústavu) 4. ročník – letní semestr: pobyt na zahraniční univerzitě (zpravidla 75% studentů ročníku) 5. ročník: diplomová práce Co studenti oceňují na studiu FI? „Komorní“ prostředí a individuální přístup Navržení a realizace experimentů/zařízení během studia – spoluúčast na práci výzkumných skupin ústavu (tvůrčí typy) 3) Internacionalizace studia (studijní pobyty v zahraničí, zahraniční studenti na ÚFI )

Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Studijní obory Fyzikální inženýrství (bakalářské a navazující magisterské studium) University of Salford (UK) University of Aston (UK) University College in London (UK) Imperial College, London (UK) Technical University of Eindhoven (NL) Universite Joseph Fourier, Grenoble (FR) University of Linz (A) TU Wien (A) University of Bari (I) University of Minho (PR)

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Pracoviště ústavu Odbor optiky a přesné mechaniky Odbor povrchů a fyziky pevných látek Odbor mikromechaniky materiálů a technické akustiky Pracovníci profesorů – 7 docentů – 7 odborných asistentů – 11 vědeckých asistentů – 13 technických a administrativních pracovníků - 6

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor optiky a přesné mechaniky physics.fme.vutbr.cz Věda a výzkum Optická mikroskopie Nedestruktivní metody kontroly objektů (včetně holografické interferometrie) Laserové aplikace – manipulace s mikroobjekty Laserová spektroskopie (metody LIBS a LIBS+LIFS) Nelineární optické jevy včetně konstrukce optických přístrojů Laboratoře

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor optiky a přesné mechaniky physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Zobrazení biologických vzorků holografickým mikroskopem Schéma rekonstrukce zobrazení transmisním holografickým mikroskopem na příkladu nádorové buňky typu K4.

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor povrchů a fyziky pevných látek physics.fme.vutbr.cz Věda a výzkum Tenké vrstvy a multivrstvy Analýza povrchů a tenkých vrstev Nanotechnologie Optika nabitých částic včetně konstrukce zařízení a přístrojů Nově vybudované čisté prostory (třída < 100 000) Laboratoře

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor povrchů a fyziky pevných látek physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů UHV STM/AFM mikroskop Návrh UHV STM/AFM mikroskopu. Mikroskop byl vyroben ve spolupráci s firmou Tescan s.r.o.

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor povrchů a fyziky pevných látek physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Nanostruktury vyrobené lokální anodickou oxidací na povrchu křemíku Aplikace AMF při vytváření nanostruktur. Nanostruktury s rozměry desítek nanometrů byly vyrobeny pomocí lokální anodické oxidace různých materiálů (Ti, Si, GaAs, Al, …).

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor povrchů a fyziky pevných látek physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Nanostruktury vyrobené selektivním růstem na površích modifikovaných pomocí LAO Grid consisting of Ga nanodots, separated by SiO2 barriers „Asclepius“-like rod structure before deposition after deposition SiO2 cross filled with Co nanoparticles

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor povrchů a fyziky pevných látek physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Nanostruktury vyrobené fokusovaným iontovým svazkem (FIB - Tescan): Spin Valve Nanowires NiFe/Cu/Co multilayer

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Inovace oboru Orientace výzkumu na nanotechnologie a nanovědy se promítá i do změn studijních plánů: Fyzikální inženýrství  Fyzikální inženýrství a nanotechnologie. Modulární studijní plán: profilování studenta dle jeho preferencí. Výběr mezi předměty inženýrské povahy (konstrukce fyzikálních zařízení) a přírodovědné povahy (multioborový charakter nanotechnologií  makromolekulární chemie a biologie, aj.)

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Spolupráce s ostatními fyzikálními pracovišti Středoevropský technologický institut (CEITEC) Centrum pro pokročilé materiály a technologie: Pokročilé materiály Pokročilé nano a mikrotechnologie Sekce pokročilých nano a mikrotechnologií: Oddělení přípravy nanostruktur Oddělení fumkčních vlastností nanostruktur Oddělení elekronických a elektromechanických systémů Oddělení vývoje analytických a měřících metod

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz CEITEC – sdílené pracoviště Čisté prostory – “třída 100 – 1 000”, plocha ≈1 000 m2

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz CEITEC – sdílené pracoviště

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz CEITEC – sdílené pracoviště Zařízení PLANÁRNÍ TECHNOLOGIE: Elektronová a iontová litografie; Fotolitografie; Chemické a tepelné procesy; Plasmochemické procesy; Metalizace a naprašování; Kontaktování, pouzdření a testování; Návrhy a modelování prvků a obvodů. CHARAKTERIZACE a TESTOVÁNÍ: Mikroskopie/Analýza; Mikromechanické vlastnosti/Morfologie; Optická charakterizace; Rtg. analýza; NMR a hmotnostní spektrometrie; Elektrická a magnetická měření; Testování prvků a součástek. KOMPLEXNÍ TECHNOLOGIE A ZAŘÍZENÍ: Příprava a in situ charakterizace; Nanolitografie a nanomanipulace; Chemické technologie SPECIÁLNÍ LABORATOŘE: Nové analytické a měřící metody

CEITEC – sekce Nano a mikrotechnologií Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz CEITEC – sekce Nano a mikrotechnologií Pracoviště zapojená do přípravy: Ústav fyzikálního inženýrství, FSI VUT Brno Ústav kondenzovaných látek, PřF MU Ústav mikroelektroniky a technologií, FEKT VUT Brno Ústav fyzikální elektroniky, PřF MU Ústav chemie, PřF MU Ústav přístrojové techniky, AVČR Ústav fyziky materiálů, AVČR Český metrologický ústav

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz CEITEC Děkuji za pozornost

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor optiky a přesné mechaniky physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Zobrazení šlír ve skle Šlíry (nehomogenity v indexu lomu) v průmětu bižuterního výrobku zhotoveného technologií tlakového vstřikování do formy. Pro zviditelnění šlír byla použita metoda prostorové filtrace obrazu s hranovým filtrem.

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor optiky a přesné mechaniky physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Rozložení elektrického pole uvnitř vlnovodu ve fotonickém krystalu

Ústav fyzikálního inženýrství Odbor mikromechaniky materiálů a technické akustiky physics.fme.vutbr.cz Vybrané příklady řešených problémů Prvoprincipiální výpočet mechanických vlastností kubických a hexagonálních krystalů Celková energie na atom jako funkce mezirovinné vzdálenosti a posunu rovin pro smyk <110>{111}

Ústav fyzikálního inženýrství physics.fme.vutbr.cz Studijní obory Přesná mechanika a optika (navazující magisterské studium) Studium se zaměřuje na: technickou optiku v rozsahu potřebném pro inženýrskou praxi při navrhování optických přístrojů a při aplikacích optických prvků v měřicí technice a řídicích systémech přístrojovou a měřicí techniku počítačovou podporu v inženýrské praxi Studenti, kteří jsou jazykově vybaveni absolvují jeden semestr na některé zahraniční universitě Absolventi jsou zaměřeni na: uplatňování optoelektroniky při konstrukci strojů a přístrojů kvalifikované využívání optických metod v metrologii zavádění a využívání nových „high-tech“ technologií využití počítačů ke konstruování Výzkumně orientovaní absolventi magisterského studijního programu mají možnost pokračovat v doktorském studiu.