Efektivní studium Tipy pro úspěšné (distanční) učení Seminář, Olomouc 3.11.2004 Zpracovala: Mgr. Monika Všetulová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
NAŠE DOSAVADNÍ ZKUŠENOSTI S PŘEDMĚTEM NOVÉ METODY VZDĚLÁVÁNÍ.
Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Vítáme Vás na dnešním odpoledním setkání na téma…
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
Didaktické prostředky
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
Umění učit se Petr Machala. …Obracím se na vás, protože mám problém. Pokaždé, když si sednu k učení, nejsem schopen myslet na to, co se mám učit, ale.
Efektivní učení.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
(komentovaný přehled)
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Hodnocení ve vzdělávání dospělých Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Obhajoba BP.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Jak napsat zprávu z praxe
ZÁPIS do STUDIA na FF UP Olomouc 1. ročník
Markéta Tomanová. Obsah Povinnosti Výhody (kurz)
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Efektivní Knowledge management
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Didaktické prostředky
Obecná didaktika ÚVOD.
Ukázka zpracování referátu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vítejte milí žáci/studenti!
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Efektivní studium Tipy pro úspěšné (distanční) učení Seminář, Olomouc Zpracovala: Mgr. Monika Všetulová

Student v DiV  Dospělá, silně motivovaná a vyzrálá osobnost.  Delší dobu nestudoval, není si jistý v tom, jak se samostatně učit.  Zpravidla studuje při zaměstnání a pečuje o rodinu.  Zná cíl svého vzdělávání ( získání nových zkušeností, práce, uspokojení osobního zájmu ).  Příležitosti i rizika: studium kdekoliv, kdykoliv, dle vlastního tempa.

Předpoklady úspěšného studia  Studující je dostatečně motivovaný.  Má disciplinovaný přístup ke studiu.  Je schopen si samostatně organizovat čas na sebevzdělávání.  Umí pracovat s PC, Internetem případně elektronickým výukovým prostředím.

Test způsobilosti pro DiV

Před zahájením studia  Klíčové otázky: Kdy mohu studovat? (doba studia) Kde mohu studovat? (studijní prostředí) Jak mohu studovat? (techniky studia) Proč chci studovat? (motivace)

Plán studia  Organizace individuálního studia podléhá individuálním potřebám a možnostem studujícího.  Plán musí být reálný - je pomocníkem při studiu, nikoliv zotročovatelem!  Tvorbě studijního plánu předchází: Racionální rozvaha o vlastních časových možnostech, tvorba snímku nepracovního času.

Nepracovní čas  Nepracovní čas tvoří veškerý čas, který netrávíme v zaměstnání tj.: aktivity pro zachování vlastní existence (osobní hygiena, stravování, péče o domácnost, vyřizování, cesta do/ze zaměstnání) volný čas – slouží k regeneraci a rozvoji

Snímek nepracovního času

Postup vypracování plánu Do kdy se co naučím? Jaká je celková možná doba ke studiu? Jaký je rozsah látky? Za jak dlouho a v jaké míře co zvládnu? Samotná tvorba studijního plánu

Námět na studijní plán

Práce se studijním plánem  Nejen studujeme, ale také žijeme!  Přísná kontrola plánu jednou týdně je potřebná.  Z kontroly uděláme závěry pro další studium.  Velký rozpor mezi plánem a jeho realizací by měl vést k účelnému přepracování plánu (cca po měsíci studia).

Sestavte si svůj plán studia

Studijní prostředí  Klíčové otázky: Máte pohodlnou židli? Můžete se soustředit? Máte vhodný stůl ke psaní? Je zde dostatečné osvětlení? Cítíte se pohodlně? Výše uvedené aspekty zlepšují efektivitu studia, soustředění a brání příchodu předčasné únavy.

Hlavní vhodné podmínky ke studiu  Učíme se stále v jedné místnosti.  Klid.  Přestávky.  Přiměřená teplota.  Dobré osvětlení.  Studijní materiály máme připravené a přehledně uspořádané.  Pro studium získáme své nejbližší.

Samostudium  Výhoda: Můžeme postupovat vlastním tempem, do hloubky, která nám vyhovuje.  Nevýhoda: Chybí každodenní kontakt s dalšími studenty a učiteli – nebezpečí ztráty prvotního nadšení.  Důraz je kladen na: čtení, přemýšlení, psaní poznámek a písemné vyjadřování.

Zásady správného čtení  Rychlost čtení  Prolistování, podrobné prohlížení  První a druhé čtení  Užitečné knihy

4 tipy pro rychlé čtení 1.Čtěte bez zbytečných pohybů očí. 2.K právě přečtenému textu se nevracejte. 3.Čtěte potichu. 4.Nevytvářejte si artikulační obrazy. Pozor! Nesoustřeďte se pouze na rychlost, ta přijde s praxí!

Prolistování, podrobné nahlížení  Každou knihu nemusíme číst celou.  Dobrou představu o knize získáme nahlédnutím na: název, jméno autora, vydavatelství, datum vydání publikace obsah rejstřík předmluva/úvodní slovo stránka kapitoly, jejíž název nás zaujal

První a druhé čtení  První čtení Cíl: získání přehledu. Soustřeďte se na podstatné pojmy, zkuste postřehnout vzájemné souvislosti. Text graficky zpracujte a rozčleňte.  Druhé čtení Cíl: důkladné myšlenkové zpracování učiva. Soustřeďte se na nepochopené!

3 důvody pro psaní poznámek  Soustředění  Uchovávání vědomostí  Kontrola Zásady 1.Zaměřujte se na klíčová fakta 2.Nadpisy pomáhají k návratu ke klíčovým faktům. 3.Používejte zkratky! 4.Tvořte si diagramy. 5.Jedna myšlenka = jeden řádek. 6.Poznámky pište na okraje knih.

Psaní  Pečlivě si přečtěte zadání práce.  Hledejte pokyny/instrukční slova: Diskutuj Hodnoť Popiš Srovnej Načrtni  Hledejte podstatu problému.

Postup při psaní  Naplánujte si postup, jakým způsobem budete danou otázku zodpovídat.  Shromážděte materiály!  Roztřiďte si informace!  Napište si strukturu textu.  Snažte se o objektivitu!  Dbejte na gramatickou správnost a úpravu!  Práci si po sobě pozorně přečtěte.  Udělejte si kopii.

Zkoušení  Zaměřte se na obsah i formu zkoušky.  Opakujte!  Večer před a v den konání zkoušky se již neučte!  Otázky si pozorně pročtěte a odpovědi promyslete!  Vše si po sobě důkladně přečtěte.

Motivace  Je soustava pohnutek, které nás vedou ke studiu. Jedná se o silné pozitivní podněty, které zlepšují výsledky studia.  Klíčová podmínka úspěšného dokončení studia.  Držte se svého cíle.  Hledejte zajímavé!  Pěstuje v sobě pozitivní vnitřní postoj ke studiu!

Zásady efektivního studia  Postupujeme od jednoduchého ke složitému.  V době, kdy jsme nejvíc svěží, se učíme nejvíce náročnou látku.  Pro nás zajímavé učivo studujeme jako „odměnu“.  Určitý problém se učíme jako celek.  Děláme si poznámky.  Opakujme.

Použité zdroje  Helis, Jiří. Jak úspěšně studovat. Liberec: Technická univerzita,  Nocar a kol. E-learning v DiV. Olomouc: VUP,  Príručná kniha ako študovať. Bratislava: City University,  Toman, J. Jak zdokonalovat sám sebe. Praha: Svoboda, 1980, s. 186 – 200.