Řízení kolektivu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Písemnosti při organizaci a řízení firmy
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Řízení lidských zdrojů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_10.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Řízení lidských zdrojů
Management Ing. Jan Pivoňka.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
Úvodní pojmy Mobilita – typy a kritéria 3. Uvolňování pracovníků
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Definovat pojmy z oblasti hodnocení
Pracovní vztahy.
Didaktické prostředky
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 25. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Zkušenosti se zavedením hodnocení zaměstnanců Vetropack Moravia Glass a.s. Kyjov Ing. Křižková Lenka Vedoucí mezd a personalistiky Ostrava
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_VEDENÍ.
Podniková ekonomika Personální činnost. Personální řízení Proces, ve kterém se přijímají rozhodnutí v oblasti zaměstnaneckých vztahů a který ovlivňuje.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_STYLY.
1 HODNOCENÍ PRACOVNÍKŮ Hodnocení:  míra naplnění určitých kritérií v oblastech: a)pracovním výkonu b)pracovním chování Účel hodnocení:  získání informací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Hodnocení a řízení výkonu. Adaptace pracovní, sociální, kulturní.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Rozhodovací procesy.
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
NAUKA O PODNIKU I Odměňování práce.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Téma 7 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
květen 2016 Jak na odměňování dle výkonu? Pavel Jirůtka
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Personální řízení Ročník / obor studia:IV.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Management a řízení hotelu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Didaktické prostředky
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Jak na odměňování dle výkonu?
Time management. Time management Time management řízení času soubor dovedností pro lepší využití svého času k dosažení produktivity.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Řízení kolektivu

Řízení kolektivu je každodenní činností manažera. Nejdůležitější činnosti jsou: Přikazování Motivování Řešení konfliktů

Přikazování Příkazy či obecně jakékoliv informace přadává manažer v písemné, ústní formě, nebo pomocí jiné techniky.

Příkazy musí splňovat tyto základní pravidla: Formulace musí být konkrétní, jasná, úplná, adresná. Nesplněné úkoly se nesmí ukládat znovu, je třeba trvat na jejich splnění. Není možné vydávat mnoho příkazů denně, je třeba znát míru jejich množství. Je třeba zachvat časový a logický sled příkazů (nový příkaz nesmí překrývat ještě nesplněný předcházející úkol). Manažer musí vydávat příkazy klidně, ale naléhavě a důrazně. Manažer musí dát najevo, že nesplnění příkazu nepřichází v úvahu.

Hlavní chyby formulace příkazů: Nejasně formulovaný příkaz. Příkaz, který podřízený nepochopil. Pracovník neměl podmínky pro splnění příkazu (subjektivní i objektivní). Pracovník nemá zájem na splnění příkazu (subjektivní i objektivní).

Motivování Tradičním nástrojem motivování jsou peněžní odměny. V dnešní managementu je pojem odměňování ale daleko širší a zahrnuje celou řadu nástrojů.

Peněžní odměny Každý manažer je odměňován na základě úspor mzdových nákladů (odměny podřízeným dává ze svých odměn). Mnažer musí pečlivě zvažovat v hospodaření s mzdovými náklady, tak aby zajistil funkci oddělení a zároveň vyhověl požadavku vlastníků. Zájmem manažera je také co nejnižší vyplácený zisk či dividenda vlastníkům, tak aby měl na investice a další rozvoj podniku.

Nepeněžní odměny

Nepeněžní odměny Pochvala Formální uznání Povýšení Zaměstnanecké výhody Velikost a vybavení kanceláře Přidělení na určité prestižnípracoviště Mimořádný výkon je nutné vždy mimořádně odměnit

Nedostatečná motivace Chrakteristické znaky jsou: Pozdní příchody, dřívější odchody, časté žádosti o volno, pracovní neschopnosti Svalování viny na druhé Nedodržování přestávek, výlety po firmě, zdržování od práce ostatních pracovníků Nedodržování termínů, neochota při žádosti o mimořádný výkon Zapomínání pokynů, nepřizpůsobování se Neustálé stížnosti

Řešení konfliktů Předcházení Eliminace, mírnění Přeřazení konfliktních osob na jiné pracoviště Řešení v mezích zákoníku práce

Řešení konfliktů Nenechte dojít konflikt daleko Z každého pohovoru s konfliktním jedincem vyhotovte jako vedoucí zápis a připojte svůj i jeho podpis

Hodnocení pracovníků periodické hodnocení podřízených pracovníků ročně (pololetně) výsledkem jsou pololetní nebo roční prémie a odměny (v peněžní, nebo nepeněžní formě) můžete provést mimořádné hodnocení pracovníků (mimořádná událost, inovační řešení, dosažení nečekaně dobrých výsledků)

Hodnocení pracovníků pracovní hodnocení by mělo dát obrázek o komplexních schopnostech pracovníka kromě výsledku práce dlouhodobě posuzujeme přístup k zadaným úkolům ochota přijímat nové postupy schopnost pracovat v týmu chování ke spolupracovníkům

Hodnocení pracovníků máme dvě možnosti jak tato kritéria hodnocení vyjádřit neformálně (probíhá obvykle formou dialogu vedoucího s podřízeným se zmínkou o kvalitě práce, popřípadě možnostech zdokonalení) systematické hodnocení (hodí se spíše pro vedoucí pracovníky, posuzovaný pracovník nemá možnost zasáhnout do posudku, může se k němu vyjádřit, posudek je součástí osobního spisu) Zdroj: Zlámal, J., Bačík, P., Bellová, J., Management, Computer Media, 2011