Popularizační aktivity PřFUP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

ŘEMESLO ŽIJE! Řemesla v ČR – Diskusní seminář 5. prosince 2013 Pavel Dvořák, Magistrát hl. m. Prahy, odbor školství mládeže a sportu.
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Představení zajímavých projektů OPVK
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Věda na scéně - Science on Stage Jitka Houfková KDF MFF UK Praha.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Pedagogika volného času (VČ)
„Přírodní vědy moderně a interaktivně“ „Natural Sciences in Modern and Interactive Way“ Město Orlová.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Střední průmyslová škola Hranice. Budova SPŠ na Studentské 1384.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Studijní obory  M/001 Strojírenství se zaměřením:  počítačová podpora konstruování  management jakosti  denní forma vzdělávání pro žáky 9. tříd.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Prosinec A-2-3 Kroužek přírodovědných předmětů I.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Nové talenty pro vědu a výzkum Lenka Mynářová koordinátor projektu.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vilniuská univerzita Vilniaus universitetas 26. května – 15. června 2015 stáž v projektu Okna vědy dokořán Michaela Uchočová Hinc itur ad astra.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
V rámci projektu OPVK „Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje“ zveme.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
„Příroda“ v roce 2016.
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Setkání KAP a MAP JMK 7. prosince 2016
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Statutární město Ostrava
Název projektu Cesta k vědě poznáním všemi smysly II
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Popularizační aktivity PřFUP Pevnost poznání v Olomouci

Přírodovědecká fakulta slaví 60. let v současnosti je akreditováno 114 studijních oborů, narůstají bakalářské a doktorské programy / zvyšuje se zájem o chemické obory/ fakulta má více než 4 tisíce studentů /za posledních 10 let se jejich počet zdvojnásobil/ od roku 2009 sídli většina pracovišť v budově na třídě 17. listopadu vyrostla nová mezinárodní výzkumná centra v areálu v Olomouci - Holici

Výzkumné týmy patří mezi špičky v ČR i zahraničí v roce 2011 se PřF umístila na 5. místě mezi všemi fakultami a vědeckými ústavy v ČR /podle metodiky Rady pro výzkum/ v roce 2012 se fakulta dostala na první místo v oboru chemie /podle Hospodářských novin/ úspěchy v získávání grantů /např. v rámci programu Výzkum a vývoj pro inovace/ studenti získávají prestižní ocenění /Česká hlavička, Scopus young researcher award/

Popularizace vědy cílové skupiny a příklady aktivit Studenti středních škol – potencionální studenti (Badatel, Afo jede do kraje, soutěže) Vyučující na ŽŠ a SŠ - weby s materiály, Veletrh nápadů učitelů fyziky Děti – Chemie v barvách duhy pro MŠ, UDV, Jarmarky, Klub nadaných dětí, šachový oddíl Veřejnost, média – U3V, Noc vědců, popularizační přednášky, popularizační články a program pro rozhlas či TV Odborná veřejnost, firmy

Historie 1986 – Univerzita třetího věku – nejstarší v ČR 2000 – první ročník Chemického jarmarku, v roce 2013 Veletrh vědy – celá UP, další školy 2002 – první ročník Fyzikálního kaleidoskopu 2006 – Univerzita dětského věku – první v ČR, zakládající člen Asociace dětských univerzit na světě 2007 – první ročník Zlatých promocí 2010 – Noc vědců poprvé v Olomouci 2012 – příměstské tábory s vědeckou tématikou

Nejvýznamější projekty v oblasti popularizace vědy 2006-2009 Projekt MedVěd - projekt, který trval dva půl roku, navázal na tradiční popularizační aktivity fakulty - aktivity byly organizovány v rámci celého Olomouckého kraje - vznikly nové didaktické metody výuky přírodovědných předmětů pro pedagogy - vybudovaly se kontakty mezi univerzitou, školami a volnočasovými organizacemi - cílená medializace popularizovala vědu a výzkum mezi nejširší veřejností - vznikly sociologické průzkumy k vnímání vědy ve společnosti a k motivaci žáků ZŠ a SŠ ke studiu přírodních věd

Nejvýznamější projekty v oblasti popularizace vědy 2006-2009 Projekt STM Morava Projekt zaměřený na tvorbu a pilotní ověření soutěží Rozvoj badatelsky orientované výuky Např. Labyrint chemie, Badatel nebo soutěž Čmelda Pepík pokračují dodneška 2009 - 2011 IPN Koordinátor technických a přírodovědných oborů pro Olomoucký kraj Další rozvoj popularizačních aktivit Aktivní práce zástupců PřF UP v rámci celonárodního projektu – přenos zkušeností, příprava metodik 2010 – dosud Pevnost poznání Příprava a realizace VaVpI projektu na vybudování science centra, zakládající člen České asociace science center 2011 – dosud Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny OPVK, projekt POPUP spojuje popularizační aktivity napříč fakultami, rozšíření „vyzkoušených“ aktivit – Dětská univerzita, Veletrh vědy, výjezdy do škol na celou UP

O projektu Pevnosti poznání - první centrum popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě - vzniká v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace 2007-2013, prioritní osa 3 - nemovitá kulturní památku – bývalý dělostřelecký sklad z roku 1857

Historie Korunní pevnůstky Bastionová pevnost vznikla v roce 1754 – 1757. Pevnost naplánovali rakouští vojenští inženýři, kteří se inspirovali francouzskou školou stavitele pevností maršála Vaubana a nizozemskou školou. Ta využívala nížinný terén zaplavovaný vodou. Součástí opevnění byla také tzv. Korunní hradba. Za ní byla postavena válečná prachárna pro uskladnění střelného prachu a munice pro případ války. Dělostřelecký sklad vznikl o sto let později. Prostor Korunní pevnůstky sloužil armádě až do roku 1995, kdy byl předán městu Olomouci.  

Proměna

Projekt zachránil historicky cennou budovu před zkázou

Rekonstrukce začala v dubnu 2012 . Stav budovy v roce 2010 Požadavky historiků, památkářů, kurátorů, pracovišť Univerzity Palackého .

Technické údaje o stavbě Budova má rozměry cca 93 x 18 m. Výška po hřeben střechy je cca 13,5 m. Na střeše je obnoveno 38 vikýřů. Byly vyměněny téměř všechny stropní nosné trámy. V obvodových zdech je osazeno 84 dřevěných rámových oken s tvarem tvořícím repliku původních oken. Na střechu bylo použito přes 2200 m2 střešní krytiny z vláknocementových šablon v imitaci břidlice. Bylo vyměněno cca 600 m3 dřeva a bude položeno řádově 4000 m2 nových podlahových vrstev.

Expozice vznikjí ve spolupráci s odborníky z Univerzity Palackého v Olomouci Světlo a tma planetárium optika Voda v krajině Koryto řeky Zátopový model

Originální exponáty vyrábějí řemeslníci v dílnách přírodovědecké fakulty Věda v pevnosti - stav vědeckého poznání z doby, kdy pevnost vznikala Rozum v hrsti průchozí model mozku mechanika, stroje

Příprava na otevření Převzetí stávajících aktivit - UDV, Veletrh vědy, vědecké kroužky a tábory Podpora neformálního vzdělávání - MŠMT, spolupráce se školami Podpora řemesel – MPSV, oborové organizace Nastavení spolupráce s městem a krajem Zahraniční spolupráce – 7RP, SiS Catalys, ECSITE, Google, eduorg. Zakládající člen Asociace českých science center

PEVNOST POZNÁNÍ – jeden projekt 2 roky 3 stavbyvedoucí 6 dodatků smlouvy na stavbu 8 monitorovacích zpráv 17 TLZ 35 výběrových řízení 80 lidí 90 kontrolních dnů na stavbě 143 rozpracovaných exponátů 1900 výkazů práce 75 000 000 proinvestovaná částka

Těšíme se na setkání Kontakty: www.pevnostpoznani.cz blanka.krausova@upol.cz Tel: 733690695