Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Advertisements

Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
ENERGETIKA A STÁT – NÁSTROJE STÁTU A JEJICH VYUŽITÍ Jan Mládek Energy Business Breakfast 8. října 2004.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Energetická bezpečnost EU
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Vnější dimenze energetické politiky EU
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Aktuální problematika - Energetika
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ing. Josef Kastl, generální sekretář ČPU Žofín,
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,

Obsah Nová energetická politika pro Evropu Eurogas – Strategická vize Spolehlivost dodávek plynu Fungování trhů v EU Předpoklady celoevropského trhu s plynem Zásobování Evropy plynem

Nová energetická politika Obecně známá Zelená kniha EU vychází z aktivit Rady pro energetiku, která navrhla Novou energetickou politiku pro Evropu (NEP) PROČ?  roste závislost EU na dovozu PEZ – dnes 50%, (energetická závislost ČR cca 42%), v roce 2030 až 70%;  roste poptávka po energii – v EU se čeká až 10% již v nejbližších letech;  rostou ceny PEZ, ceny jsou volatilnější ;  je nutné rychle investovat do obnovy a do nových zdrojů, očekává se až 1 bilion EUR/20 let;  zásoby PEZ koncentrovány v několika zemích – 50% spotřeby plynu EU kryje Rusko, Norsko a Alžírsko, podíl bude dále stoupat;  v Evropě se dosud nerozvinuly konkurenční trhy s energiemi;  rostou emise, CO 2 v EU bude v roce 2015 o 5% více (přitom původní cíl byl o 12% méně).

Strategická vize – EUROGAS Dlouhodobá vize je příspěvkem Eurogasu do současných debat o energiích a o zemním plynu, reaguje i na Zelenou knihu o konkurenceschopné, bezpečné a udržitelné energetice. Strategická vize bude používána samozřejmě také při jednáních Eurogasu se zástupci Evropské Komise a sdružení evropských regulátorů ERGEG. Klíčovou problematikou nejbližších let je především: celkové udržení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek plynu a vhodných pobídek pro zajištění nezbytných importů a s tím spojených investic; stupeň zajištění spolehlivosti trhu s plynem; vzájemná vyváženost aktivit vedoucích ke konsolidaci plynárenského odvětví na jedné straně a uvažovaných ambic producentů plynu na konečném trhu s plynem na straně druhé; cenová indexace a vazba ceny ropa-plyn.

Oblasti s největším růstem spotřeby ZP Evropa má konkurenci ! mld.m3, údaje: Wood Mackenzie, E.On Ruhrgas

Prokázané světové zásoby plynu životnost zásob = 66 let mld.m3, údaje: BP Statistical Review of World Energy, 2005

Spolehlivost dodávek je komplexní otázka DIVERSIFIKACE Investice do infrastruktury stabilní regulační a politický rámec stabilní regulační a politický rámec dlouhodobá návratnost dlouhodobá návratnostKomodita investice do těžby investice do těžby dlouhodobé kontrakty dlouhodobé kontrakty Geopolitika dialog EU s producentskými zeměmi dialog EU s producentskými zeměmi

Historie předpisů EU Směrnice 96/92/EC elektroenergetika Směrnice 96/92/EC elektroenergetika Jednotný evropský akt Novela Smlouvy o EHS Jednotný evropský akt Novela Smlouvy o EHS Směrnice 98/30/EC plynárenství Směrnice 98/30/EC plynárenství Směrnice 2003/55/EC a 2003/54/EC „2. směrnice“ Směrnice 2003/55/EC a 2003/54/EC „2. směrnice“ Nařízení EC/1775/2005 přístup do přepr. sítí Nařízení EC/1775/2005 přístup do přepr. sítí Rozhodnutí 2003/796/EC zřízení ERGEG Rozhodnutí 2003/796/EC zřízení ERGEG Směrnice 2004/67/EC spolehlivost dodávek Směrnice 2004/67/EC spolehlivost dodávek 2005 Směrnice 90/547/EC o tranzitu elektřiny Směrnice 90/377/EC o průhlednosti cen elektřiny a plynu Směrnice 90/547/EC o tranzitu elektřiny Směrnice 90/377/EC o průhlednosti cen elektřiny a plynu 2006 Směrnice 2006/32/EC energetická účinnost Směrnice 2006/32/EC energetická účinnost Směrnice 91/296/EC o tranzitu plynu Směrnice 2003/96/EC zdanění en.produktů Směrnice 2003/96/EC zdanění en.produktů Rozhodnutí 2003/0297/COD pravidla pro TENs Rozhodnutí 2003/0297/COD pravidla pro TENs 2007 Nařízení - metodika sběru cen EL a PL Nařízení en.statistika Nařízení en.statistika

Otevřený konkurenční trh s plynem LEGISLATIVNÍ PROCES - Směrnice - regulace přístupu do přepravy IMPLEMENTACE - národní úroveň INTEGRACE TRHU - regionální trhy - evropský trh ? plné otevření trhu integrovaný evropský trh

Předpoklady celoevropského trhu s plynem dle ČPU stabilizovanáevropskálegislativa konkurenceschopnéspolečnosti na globálním trhu spolehlivé spolehlivézásobování konkurenceschopné ceny ceny podle podle výběru zákazníka výběru zákazníka

elektroenergetický a plynárenský trh se zásadně liší; ani evropský trh se zemním plynem není funkční, a to jak z hlediska objemu a zdrojů zemního plynu, tak z hlediska přepravní kapacity; stále existuje 25 oddělených národních trhů v EU; i zákazníci v zemích původní EU 15 mění dodavatele plynu jen ve velmi omezené míře; v budoucnu bude EU 25 soutěžit s Asií a Amerikou o dodávky plynu; spolehlivost dodávek bude stále významnější a v centru pozornosti; Evropa je trhem dodavatelů plynu; záměr EK otevřít trh s plynem tak, aby producenti a obchodníci soutěžili o zákazníka se dosud nezdařil; otázkou stále zůstává, zda se v oblasti plynárenství může vůbec zdařit !! Fungování trhů v EU - názor ČPU

Zásobování Evropy zemním plynem RUSKO NORSKO ALŽÍRSKO LNG 24% 13% 10% 7% 46% vlastní těžba EU

děkuji za pozornost ČPU - vaše kontaktní místo pro české plynárenství