Delfín obecný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dorado (Koryféna velká)
Advertisements

POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A.
Pica pica Straka obecná.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
KYTOVCI Žijí výhradně ve vodě.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Delfíni.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
M ATEMATICKÝ KVÍZ Vytvořila:Kašová Zlatka 5.c. Květen 2013.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
Delfín obecný.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Č J5 TEMA: č eský jazyk 5 – popis č lov ě ka Anotace:
Poznej živočichy ČR Ryby, Obojživelníci, Plazi vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_05_Přírodopis 7.ročník_Vodní ptáci Téma: Vodní ptáci CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: srpen 2011.
ŘÁD: DRAVCI Sokol stěhovavý. Dravci -predátoři, přizpůsobeni k lovu kořisti.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
KYTOVCI (zajímavosti) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Původ a vývoj savců  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - mokřady Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
Mezi hlavonožce řadíme: krakaticesépiechobotnice loděnka.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Nosorožec dvourohý  Nosorožec se jeden druhému spíš vyhýbají, proto spolu ani moc „nemluví“. Samci na sebe výhr ů žn ě funí nebo frkají. Zvuky, které.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Přírodověda – 5. ročník, Půda
RYBY (zajímavosti) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Delfíni.
Seznámení se s hláskami a jejich dělení
ČAS.
Nervová soustava vyšších obratlovců
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Postnatální období–předškolní věk
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
SAVCI.
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název projektu: Živá příroda ve škole
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZAJÍCOVITÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
KYTOVCI.
Ekosystém louka Živočichové
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
Delfín obecný. Delfíni  Delfín Skákavý  Delfín obecný Druhy.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Fyzikální veličiny.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
PLOŠTICE.
KOSATKA Viktorie Dvorská
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_127_Korýši
Transkript prezentace:

Delfín obecný

Popis Délka jeho těla činí 1,8–2,6 m, hmotnost asi 75–115 kg. Je tedy menší než delfín skákavý. Jeho tělo je štíhlé, základní zbarvení hnědé až černé, na břiše bělavé, na bocích světlé skvrny a pruhy.

Způsob života Je to společenský živočich. Žije tedy v hejnech. Když spí, spí vždy jen jedna půlka mozku a ´tou druhou dává pozor, když je jedna půlka ,,unavená" vystřídá je. Delfín obecný plave rychlostí 35 km/h. Mají silnou ocasní ploutev, ta jim umožňuje dlouhé skoky nad hladinu i poskakování ve vzpřímeném postoji za pomoci jejích rychlých úderů o hladinu. Tento trik je často využíván v delfináriích. Pod vodou je schopen zůstat 3-4 minuty bez nadechnutí. Domlouvá se pomocí takzvané echolokace ve velmi vysoké frenkvenci pohybující se mezi 2-10 kHz tj. vydávání signálů odrážejících se ve vodě.

Potrava Jejich nejčastější rybí potrava jsou sledi a makrely, doplňují je hlavonožci. Loví společně, ryby shánějí k sobě a nahánějí je k hladině.

Mytologie Právě tento druh delfína se objevuje na starověkých malbách a mozaikách. Rovněž vystupuje v příbězích, předávaných z generace na generaci, ve kterých vozili malé děti na hřbetě jako koně a na poslední chvíli zachraňovali topící se lidi. To se donedávna považovalo za pohádky, dnes už ale víme, že měly reálný základ

Pár obrázků nakonec

Zdroj informací: Zdroj obrázků: