Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A."— Transkript prezentace:

1 Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A

2 Zařazení Anas clypeata Northern Shoveler Třída: Ptáci Řád: vrubozobí

3 Výskyt a rozměry Výskyt: severnější části Eurasie a Severní Ameriky Hmotnost: 0,4 - 1,1 kg Délka těla: cm, rozpětí křídel cm Věk: 16 let

4 Charakteristika Je to typická kachna mělkých vod s okraji porostlými krátkou hustou vegetací. Velký lžícovitý zobák s lamelovými okraji slouží lžičákovi k procezování svrchní vrstvy vody, z níž zachycuje drobné živočichy a rostlinná semena. Typické je přitom plavání se zobákem ponořeným rovnoběžně s vodní hladinou. Občas se dokonce plovoucí pták začne otáčet se zobákem na místě.

5 Prostředí a stanoviště
Obývá mělké sladké vody a zaplavovaná území. Vyhledává zejména místa s hustými porosty rákosu a trávy na březích. Na jezerech s bujnou vegetací se lžičáci někdy shlukují do velkých hejn. Proplouvají bahnitou vodou podél břehů a vyhýbají se hloubkám uprostřed jezera.

6 Způsob života Po většinu roku žije v párech nebo malých skupinkách čítajících do 20 jedinců. V dobách zimního a jarního tahu se shlukuje do poměrně velkých hejn. Ne všichni lžičáci jsou ovšem tažní. Jedinci hnízdící v příznivém podnebí mírného pásu se nikam nestěhují a na podzim zde dostávají návštěvu v podobě svých kolegů ze severských hnízdišť.

7 Způsob obživy Hlavní potravou lžičáka pestrého jsou drobní vodní živočichové, které vybírá z vody svým velkým lžícovitým zobákem. Buď sám, nebo v malých skupinkách pročvachtává zobákem mělké vody. Pohybuje při tom lehce pootevřeným zobákem ze strany na stranu. Po chvíli vždy zobák zavře a jazykem z něj vytlačí vodu. Jemné lamely na spodní i horní čelisti přitom zapadají do sebe a fungují jako síto, které zachytí veškeré vodní živočichy, kteří se dostali s vodou do zobáku. Lamely v zobáku jsou tak jemné, že zachytí i nejjemnější plankton.

8 Rozmnožování Pohlavní dospělost: v 1. roce Délka inkubace: 22 – 23 dní Počet vajec: Lžičáci pestří uzavírají páry zpravidla již v prosinci. Jedné samici se přitom často dvoří skupinka až dvanácti samců. Plavou za samicí s vysoko zdviženými zobáky natočenými směrem k ní. Samice nakonec přistane na vodě těsně vedle jednoho ze samců, čímž mu dá najevo, že si vybrala právě jeho. Hnízdo lžičáka bývá nejčastěji vystavěno na zemi, v těsné blízkosti vodního břehu. Obvykle je skryto ve vysoké trávě nebo sítinách. Na celou stavbu hnízda, sezení na vejcích i na péči o vylíhlá mláďata je sice samice sama, samec však neustále hlídkuje poblíž hnízda.

9 Ochrana druhu Vinou znečištění životního prostředí u nás stavy lžičáků pestrých značně poklesly. V Evropě je tento druh hojnější pouze v severních oblastech.

10 Zajímavosti - Když lžičák vzlétá ze země, vydává údery křídel typický chřestivý zvuk. Je pravděpodobné, že může sloužit jako signál označující jeho teritorium. - Zoologové naměřili u letícího lžičáka rychlost 85 kilometrů za hodinu.

11 Obrázky

12

13

14


Stáhnout ppt "Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google