VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

„Zdravé tělo je hostem, nemocné žalářníkem.“ Francis Bacon Zdravý životní styl = zdravě žít, vychutnávat život, vyhnout se nemocem a být fit

Pro zdraví je rozhodující: 1. strava 2. vzduch 3. voda 4. slunce 5. tělesné cvičení 6. odpočinek 7. neužívání toxických látek 8.dobrý duševní stav

Jedna kýta půlka hřbetu se udělala nadivoko s šípkovou omáčkou, tak jak jsme chtěli my, druhá kýta se zbylou polovičkou hřbetu se udělala tak, jak se dělá domácí vepřová, se zelím a knedlíkem, jak chtěli sousední myslivci. A o zbytku divočáka jsme se shodli nakonec na tom, že se přikoupí šest kilogramů vepřovýho bůčku a udělá se z toho pro každého účastníka hostiny parádní lovecký salám v udírně. Tak ten slavnej večer jsme se dostavili všichni do restaurace Hájenka v parádních uniformách… z povídky Bohumila Hrabala

? Viděl(a) jsi film natočený podle této povídky? V ukázce si myslivci pochutnávají na českém národním jídle. Které to je? Považuješ ho za zdravé?

! Strava zajišťuje tělu energii a látky důležité pro růst a správnou funkci orgánů. Říká se: snídej SÁM obědvej s PŘÍTELEM večeři dej NEPŘÍTELI Proč?

Úkol: Vysvětli co pyramida znamená! Pyramida výživy S sůl, tuky, cukry ryby, drůbež, maso, vejce,luštěniny mléko, mléčné výrobky zelenina ovoce obilniny, těstoviny, rýže, pečivo Úkol: Vysvětli co pyramida znamená!

Významný je podíl ovoce a zeleniny (vitamín C a vláknina). Nejširší zastoupení v jídelníčku by měly mít potraviny ze základny pyramidy (obiloviny, luštěniny). Významný je podíl ovoce a zeleniny (vitamín C a vláknina). Dále zařazujeme nízkotučné mléčné výrobky, vejce, maso ryb a drůbež. Nejvyšší patro pyramidy říká, že sladkosti, tučná masa, tučné a slané mastné výrobky našemu zdraví neprospívají a proto bychom měli jejich konzumaci omezit.

jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje) Pojmy z výživy poživatiny jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje) potraviny produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou výživovou hodnotu (obsahují živiny)

pochutiny nápoje živiny látky, které dodávají potravinám vůni a chuť a příznivě působí např. na trávení nebo nervovou soustavu, nemají většinou žádnou výživovou hodnotu (koření, káva čaj) nápoje skupina tekutin, které dodávají lidskému organismu vodu živiny souhrn látek nutných pro život, obsažených v potravě.(bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny)

Při tvorbě jídelníčku by měl člověk dbát na co nejlepší složení jednotlivých složek potravy – na zastoupení základních živin, vitamínů, minerálů a vody.

Doporučené denní rozložení energie: snídaně: 20% přesnídávka: 10 - 15% oběd: 30 - 35% svačina: 5 - 10% večeře: 25 - 30%

Kromě tuků, cukrů a bílkovin, jsou pro zdravou výživu důležité: minerální látky Vápník + fosfor Důležité stavební látky pro tvorbu kostí a zubů. Sodík Zadržuje tekutiny v těle, má vliv na trávení a krevní tlak. Hořčík Působí antistresově, protizánětlivě. Podporuje činnost srdce. Chrání před řadou nemocí. Úkol: Vyhledej další minerální látky potřebné pro lidské tělo.

další minerální látky Železo Důležité pro tvorbu červených krvinek. Draslík Zabraňuje únavě a dehydrataci. Je důležitý pro činnost srdce. Jód Důležitý pro tvorbu hormonů, které zajišťují normální vývoj nervového systému u dětí a spalování živin.

Pro zdravou výživu jsou důležité vitamíny. Vitamín A Zajišťuje správný růst a vývoj kostí. Chrání zrak. Zlepšuje vzhled pleti. Vitamíny řady B Mají pozitivní účinky na nervový systém. Zabraňují únavě a vyčerpání. Vitamín C Posiluje zejména odolnost člověka (imunitní systém) a chrání tak před řadou nemocí. Úkol: Které další vitamíny tělo ještě potřebuje?

další vitaminy Vitamín D Je důležitý pro tvorbu kostí. Vitamín E Zabraňuje stárnutí buněk. Urychluje hojení. Pomáhá proti únavě. Vitamín K Zabraňuje krvácení.

Pro zdravou výživu jsou důležité nápoje. Lidské tělo je ze 60-70% tvořeno vodou. Tu během dne ztrácí, proto ji musíme neustále doplňovat. Nejvíce pijeme v horku, při sportu, tělesné námaze, při konzumaci slaných a tučných jídel a také při horečkách. Doporučená denní dávka tekutin je 2-3 litry. Vhodné je střídat stolní vody, minerálky, ovocné a bylinkové čaje, přírodní ovocné šťávy. Za zdroj vody pokládáme i ovoce a zeleninu.

Zásady zdravé výživy Složení stravy konzumuj stravu co nejpestřejší omez živočišné tuky (máslo, sádlo) zeleninu a ovoce jez několikrát denně luštěniny jez alespoň jedenkrát týdně potraviny z bílé mouky nahraď celozrnným pečivem dej přednost bílému masu před červeným vypij denně 2-3 litry tekutin (nejlépe v neslazené podobě)

Správný postup při přípravě pokrmů Energetická hodnota snaž se, aby energetický příjem potravy nebyl vyšší než výdej omez sladkosti, uzeniny a chipsy tučné mléčné výrobky nahraď nízkotučnými Správný postup při přípravě pokrmů jez potraviny připravené nejšetrnějším způsobem omez pokrmy upravené na tuku

Časové rozvržení jídla jez v pravidelných intervalech (doporučuje se pět malých porcí jídla denně) poslední jídlo sněz nejméně 2 hodiny před spaním Prostředí jídelny jez tam, kde je čisto a příjemně dej si záležet na servírování jez pomalu a v pohodě

Marádová, E. , Kubrichtová L. Rodinná výchova – Hygienické návyky Marádová, E., Kubrichtová L. Rodinná výchova – Hygienické návyky. Péče o zdraví pro 6. – 9. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletého gymnázia. Praha: Fortuna, 1999. ISBN: 80-7168-660-3 Roger, J. Vychutnej život! Praha: Život a zdraví, 1995. ISBN 80-7172-144-1 Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A. Občanská výchova 6 s blokem rodinná výchova. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN 80-7238-207-1