Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/12. 10. 2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída IX. Tematický okruh: PŘÍRODNÍ LÁTKY Téma: POLYSACHARIDY Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS, Wikipedia, otevřená encyklopedie. Dostupná online na: - Učebnice chemie pro 9. ročník. Dostupná online na:

PŘÍRODNÍ LÁTKY POLYSACHARIDY Mgr. Eva Vrtišková

Co jsou polysacharidy? Složeny z mnoha molekul jednoduchých sacharidů Vznikají velké molekuly = makromolekuly jednoduché molekuly makromolekula Úkol: Napište rovnici polymerace n molekul glukózy na polysacharid za odštěpení n molekul H 2 0. Obecný vzorec polysacharidů (C 6 H 10 O 5 ) n polymerace

Polysacharidy Nejznámější polysacharidy jsou škrob a celulóza, ve kterých je vázáno až molekul glukózy Dalším polysacharidem je glykogen

Škrob Zásobní látka rostlin i živočichů V rostlinách v semenech/hlízách Živočišný škrob = glykogen – Vzniká z jednoduchých cukrů v játrech a svalech – V případě potřeby slouží jako zdroj energie

Složen ze dvou polysacharidů – amylóza (70 %), amylopektin (30 %) Zahříváním škrobu ve vodě vzniká škrobový maz (koloidní roztok)koloidní roztok Vzniká z molekul monosacharidů – fotosyntéza Je součástí mnoha potravin Zahušťování pokrmů, jogurtů, omáček Obsažen v přípravcích na škrobení prádla Pražením škrobu vzniká tzv. „dextrin“ (kůrka chleba) Rostlinný škrob představuje hlavní složku výživy člověka i jiných organismů (zdroj energie) Rostlinný škrob

Živočichové přijímají škrob v potravě – enzymy jej štěpí na maltózu – ta se ve střevech štěpí na glukózu (štěpení = hydrolýza) Zdroje škrobu: brambory, mouka, moučné výrobky, rýže, banány, pudinkové prášky Průmyslová výroba škrobu: z brambor a obilí Použití: výroba glukózy, zásypy, lepidla a při zpracování papíru, …

Důkaz škrobu

Celulóza (buničina) Nerozpustný sacharid z molekul glukózy Hlavní stavební materiál buněčných stěn Čistá celulóza – bavlna Stonky lnu Juta, konopí Dřevo a sláma obsahují %

Použití celulózy Výroba papíru, vaty, umělého hedvábí, celofánu, výbušnin a jako textilní surovina E460 – plnidlo při výrobě tablet a vitaminů Makromolekula celulózy – glukózových jednotek Pro lidský organismus nestravitelná Pozn. Trávicí ústrojí přežvýkavců štěpí molekuly. Celulóza a některé další polysacharidy tvoří tzv. vlákninu Jaký je význam vlákniny?vlákniny

Význam sacharidů Zdroj chemické energie (glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob) Stavební látka rostlinných buněk (celulóza) Zásobní látka rostlin (škrob) Zásobní látka živočichů (glykogen) Základní potrava (sacharóza, škrob) Průmyslová surovina – potravinářství, výroba papíru, přírodních a umělých vláken

SHRNUTÍ - DOPLŇ NÁZEVTYPSLOŽENÍVÝSKYT glukózaC 6 H 12 O 6 monosacharid, ketóza ovoce, med monosacharidC 6 H 12 O 6 mléko savců disacharidcukrová třtina, ovoce, cukr. řepa maltózaglukóza (G + G) laktózadisacharid polysacharid (rostlinný) brambory, obilná zrna polysacharid (živočišný) (C 6 H 10 O 5 ) n celulózabavlna, dřevo, sláma

SHRNUTÍ NÁZEVTYPSLOŽENÍVÝSKYT glukózamonosacharid, aldóza C 6 H 12 O 6 ovoce, hrozny, rostlinné šťávy fruktózamonosacharid, ketóza C 6 H 12 O 6 ovoce, med galaktózamonosacharidC 6 H 12 O 6 mléko savců sacharózadisacharidC 12 H 22 O 11 (G + F) cukrová třtina, ovoce, cukr. řepa maltózadisacharidglukóza (G + G) slad, štěpný produkt škrobu laktózadisacharidglukóza + galaktózamléko savců škrobpolysacharid (rostlinný) (C 6 H 10 O 5 ) n brambory, obilná zrna glykogenpolysacharid (živočišný) (C 6 H 10 O 5 ) n játra, svaly celulózapolysacharid(C 6 H 10 O 5 ) n bavlna, dřevo, sláma

Zdroje E E brambory.jpg brambory.jpg vyrobku/potravinarske- skroby/Skrob_pro_pripravu_masitych_jidel_250g.jpg vyrobku/potravinarske- skroby/Skrob_pro_pripravu_masitych_jidel_250g.jpg