Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída IX. Tematický okruh: PŘÍRODNÍ LÁTKY Téma: POLYSACHARIDY Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS, Wikipedia, otevřená encyklopedie. Dostupná online na: - Učebnice chemie pro 9. ročník. Dostupná online na:
PŘÍRODNÍ LÁTKY POLYSACHARIDY Mgr. Eva Vrtišková
Co jsou polysacharidy? Složeny z mnoha molekul jednoduchých sacharidů Vznikají velké molekuly = makromolekuly jednoduché molekuly makromolekula Úkol: Napište rovnici polymerace n molekul glukózy na polysacharid za odštěpení n molekul H 2 0. Obecný vzorec polysacharidů (C 6 H 10 O 5 ) n polymerace
Polysacharidy Nejznámější polysacharidy jsou škrob a celulóza, ve kterých je vázáno až molekul glukózy Dalším polysacharidem je glykogen
Škrob Zásobní látka rostlin i živočichů V rostlinách v semenech/hlízách Živočišný škrob = glykogen – Vzniká z jednoduchých cukrů v játrech a svalech – V případě potřeby slouží jako zdroj energie
Složen ze dvou polysacharidů – amylóza (70 %), amylopektin (30 %) Zahříváním škrobu ve vodě vzniká škrobový maz (koloidní roztok)koloidní roztok Vzniká z molekul monosacharidů – fotosyntéza Je součástí mnoha potravin Zahušťování pokrmů, jogurtů, omáček Obsažen v přípravcích na škrobení prádla Pražením škrobu vzniká tzv. „dextrin“ (kůrka chleba) Rostlinný škrob představuje hlavní složku výživy člověka i jiných organismů (zdroj energie) Rostlinný škrob
Živočichové přijímají škrob v potravě – enzymy jej štěpí na maltózu – ta se ve střevech štěpí na glukózu (štěpení = hydrolýza) Zdroje škrobu: brambory, mouka, moučné výrobky, rýže, banány, pudinkové prášky Průmyslová výroba škrobu: z brambor a obilí Použití: výroba glukózy, zásypy, lepidla a při zpracování papíru, …
Důkaz škrobu
Celulóza (buničina) Nerozpustný sacharid z molekul glukózy Hlavní stavební materiál buněčných stěn Čistá celulóza – bavlna Stonky lnu Juta, konopí Dřevo a sláma obsahují %
Použití celulózy Výroba papíru, vaty, umělého hedvábí, celofánu, výbušnin a jako textilní surovina E460 – plnidlo při výrobě tablet a vitaminů Makromolekula celulózy – glukózových jednotek Pro lidský organismus nestravitelná Pozn. Trávicí ústrojí přežvýkavců štěpí molekuly. Celulóza a některé další polysacharidy tvoří tzv. vlákninu Jaký je význam vlákniny?vlákniny
Význam sacharidů Zdroj chemické energie (glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob) Stavební látka rostlinných buněk (celulóza) Zásobní látka rostlin (škrob) Zásobní látka živočichů (glykogen) Základní potrava (sacharóza, škrob) Průmyslová surovina – potravinářství, výroba papíru, přírodních a umělých vláken
SHRNUTÍ - DOPLŇ NÁZEVTYPSLOŽENÍVÝSKYT glukózaC 6 H 12 O 6 monosacharid, ketóza ovoce, med monosacharidC 6 H 12 O 6 mléko savců disacharidcukrová třtina, ovoce, cukr. řepa maltózaglukóza (G + G) laktózadisacharid polysacharid (rostlinný) brambory, obilná zrna polysacharid (živočišný) (C 6 H 10 O 5 ) n celulózabavlna, dřevo, sláma
SHRNUTÍ NÁZEVTYPSLOŽENÍVÝSKYT glukózamonosacharid, aldóza C 6 H 12 O 6 ovoce, hrozny, rostlinné šťávy fruktózamonosacharid, ketóza C 6 H 12 O 6 ovoce, med galaktózamonosacharidC 6 H 12 O 6 mléko savců sacharózadisacharidC 12 H 22 O 11 (G + F) cukrová třtina, ovoce, cukr. řepa maltózadisacharidglukóza (G + G) slad, štěpný produkt škrobu laktózadisacharidglukóza + galaktózamléko savců škrobpolysacharid (rostlinný) (C 6 H 10 O 5 ) n brambory, obilná zrna glykogenpolysacharid (živočišný) (C 6 H 10 O 5 ) n játra, svaly celulózapolysacharid(C 6 H 10 O 5 ) n bavlna, dřevo, sláma
Zdroje E E brambory.jpg brambory.jpg vyrobku/potravinarske- skroby/Skrob_pro_pripravu_masitych_jidel_250g.jpg vyrobku/potravinarske- skroby/Skrob_pro_pripravu_masitych_jidel_250g.jpg