KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Advertisements

Látky jsou složeny z částic
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
PEVNÉ LÁTKY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Pevné látky a kapaliny.
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Šablony GEOLOGIE 6. Vnitřní stavba krystalu
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Krystaly Jaroslav Beran.
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
1 ÚVOD.
Chemie a její obory.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Strojírenství Strojírenská technologie Krystalické mřížky (ST11)
Struktura a vlastnosti
SKUPENSTVÍ LÁTEK SKUPENSTVÍ LÁTEK FY_022_Změny skupenství látek_Skupenství látek Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště,
Skupenské změny.
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
FYZIKA Barbora Bartovská.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Látky mohou mít tři skupenství:
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Částicová stavba látek
Částicové složení látek
Vnitřní stavba pevných látek
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Částicová stavba látek
Mezimolekulové síly.
Látky jsou složeny z částic
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
Difrakce elektronů v krystalech, zobrazení atomů
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Molekulová fyzika a termika
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Změny skupenství.
Digitální učební materiál
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Časticová stavba látok
Částicové složení látek
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Páry, kapaliny a pevné látky
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Transkript prezentace:

KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické atom kyslíku atom bóru Krystalické pevné látky jsou charakterizovány pravidel- ným uspořádáním částic (atomů, molekul, iontů), z nichž se skládají.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, křemen křišťál V monokrystalech se rozložení částic periodicky opakuje v celém krystalu – tzv. dalekodosahové uspořádání.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly. Polykrystaly se skládají z drobných krystalků - zrn (10 mm - mm), vzájemná poloha zrn je náhodná.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní. atom kyslíku atom bóru V nejbližším okolí částice, jsou ostatní částice rozloženy přibližně pravidelně, vzdálenější méně pravidelně.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Periodické uspořádání částic je omezeno na vzdálenost ~10-8 m, na větší vzdálenost je pravidelnost porušena.

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Amorfní látky se vyznačují krátkodosahovým uspořádáním. Paří mezi ně – sklo, vosk, asfalt, pryskyřice, plasty, …

Pevné látky rozdělujeme na: 1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Polymery – zvláštní skupina amorfních látek organického původu (kaučuk, bavlna, celulóza, bílkoviny, termoplasty, …) Tvoří je dlouhé navzájem propletené makromolekuly.

Izotropie a anizotropie Izotropní je látka, jejíž fyzikální vlastnosti nezávisí na směru látka má ve všech směrech stejné vlastnosti polykrystaly (způsobeno různou orientací zrn), amorfní látky Anizotropní - je látka, jejíž fyzikální vlastnosti jsou závislé na směru některé vlastnosti látky jsou různé v různých směrech (např. štípání slídy nebo křemene jde snáze v určitých rovinách) typické pro monokrystaly