Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10B_09_Struktura_a_vlastnosti_pevných_látek TEMA: Molekulová fyzika a termika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení struktury pevných látek a je připraven pro hodiny fyziky ve 3. ročníku šestiletého gymnázia a pro 2. ročník čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii tohoto problému a je doplňována výkladem učitele.. Studenti sledují výklad učitele a mohou mu klást dotazy. Další část prezentace se věnuje řešení příkladů, kde je využita výše vysvětlená látka. Učitel řešení slovně popisuje a vysvětluje. Studenti příklady zapisují do sešitu. Studenti navrhují jejich řešení. Jeden ze studentů nebo učitel řešení zapisuje do promítaného zadání pomocí světelného pera na interaktivní tabuli, nástrojem „pero“ (nástroj programu PowerPoint) nebo fixem na tabuli. Materiál je určen pro interaktivní výuku.

3 Struktura a vlastnosti pevných látek

4 Krystalické a amorfní látky
Monokrystaly X Polykrystaly Izotropní X Anizotropní Krátkodosahové X dalekodosahové uspořádání Polymery

5 Krystalová mřížka Mřížková konstanta

6 Vazby v pevných látkách
Iontová vazba Vodíková vazba Kovová vazba Kovalentní vazba Van der Waalsova vazba

7 Poruchy krystalové mřížky
Vakance Intersticiální poloha částice Příměsi Dislokace

8 Dislokace

9 Příklady Určete hustotu hliníku v pevném skupenství, má-li plošně centrovaná elementární buňka hliníku mřížkovou konstantu 0,405nm. Relativní atomová hmotnost hliníku je 26,98.

10 Příklady Kolik atomů v krystalové mřížce hliníku připadá na jednu elementární buňku? Buňka je plošně centrovaná.

11 Řešení 2700 kg/m³ 3,

12 Křížovka

13 Otázky 1)Kdo vymyslel tři fyzikální zákony popisující pohyb planet kolem Slunce? 2)Jak se nazývá jinak pohybová energie? 3)Jak se nazývá jednotka síly? 4)Jak se nazývá jednotka veličiny, která je definovaná jako ? = F . S 5)Jak se nazývá jednotka výkonu? 6)Jaký zákon se týká tlaku v kapalinách? 7)Jak se nazývá jednotka teploty? 8)Z čeho se skládá látka jakéhokoliv skupenství? 9)Jak se nazývá jednotka veličiny, která je definovaná jako práce za čas? 10)Jak se nazývá písmenko řecké abecedy, které označuje účinnost? 11)Jak se nazývá veličina, která má kromě velikosti i směr? 12)Jednotka rovinného úhlu 13)Co je maximální hodnota periodicky měnící se veličiny? 14)Jednotka energie

14 Řešení křížovky

15 Zdroje Archiv autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google