Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_CHE.S5.16.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vypracoval Miloslav Čunek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy IV - polysacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy IV - polysacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci vyhledávají úkoly s pomocí internetu Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK MK

Polysacharidy  makromolekulární látky  ve vodě nerozpustné nebo bobtnají  často amorfní  hydrolýzou se štěpí na monosacharidy  funkce: rezervní polysacharidy (škrob, glykogen, inulin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin)  nemají redukční vlastnosti  nemají sladkou chuť

 Homopolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky stejného typu celulosa, škrob, chitin  Heteropolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky různého typu xanthan, mikrobální polysacharidy

Hlavní polysacharidy potravin  maso − glykogen, komplexní cukry  obiloviny − škrob, celulóza, hemicelulózy, arabinoxylany, β-glukany  zelenina a okopaniny − škrob, fruktany, celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin  ovoce − celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin

Škrob  zásobní látka rostlin – v semenech, kořenech, hlízách  ve vodě tvoří koloidní roztoky  získává se z brambor a obilovin  s jódem se barví fialově Škrobová zrna 1

Škrob - složení  AMYLÓZA – nevětvená, rozpouští se ve vodě  AMYLOPEKTIN – větvený, nerozpouští se ve vodě, bobtná

Použití:  výroba lepidel  glukózy  škrobení prádla  potravinářství - trvanlivé pečivo, pudinky, přídavek do uzenin a masných výrobků  důkaz škrobu: MgT4s&feature=player_detailpage MgT4s&feature=player_detailpage MgT4s&feature=player_detailpage

Glykogen  zásobní látka živočichů  obsažen v játrech a svalech

Glykogen  při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu  průměrný člověk má v zásobě cca g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech)

Inulin  v kořeni čekanky  rezervní polysacharid  používá k přípravě živných půd v bakteriologii a v lékařství  je nestravitelný, vláknina, náhrada cukru pro nízkokalorické potraviny  potraviny s vysokým obsahem inulinu mohou způsobovat nadýmání

Agar  produkt rudých řas  E406  král mezi gelotvornými polysacharidy  stabilizátor, zahušťovací prostředek, cukrářské želé, pudinky  pro kultivaci mikroorganismů a rostlin  nosiče pro elektroforézu 2 3 4

Pektiny  zásobní polysacharidy  obsaženy v ovocných šťávách, v jablkách, slupkách citrusů  udržují obsah vody, napomáhají soudružnosti pletiva  snižují obsah cholesterolu  váží těžké kovy  při zahřívání tvoří gely – výroba džemů (jablka, citrusy)  E440a – pektin, E440b – amid pektinu  stabilizátory  zmrzlina  marmelády, želé, bonbóny

Celulóza  stavební polysacharid  tvoří buněčné blány rostlinných buněk  složena z molekul glukózy  tvoří bavlník, len, konopí  bavlna = čistá celulóza

Celulóza  pro živočichy nestravitelná, ale tvoří důležitou součást potravy jako tzv. vláknina  nerozpustná ve vodě  získává se ze dřeva výroba papíru

Použití:  výroba papíru  vláken  výbušnin  obvazový materiál  plastů  plnivo E460 při výrobě léčiv a vitaminových preparátů 5 6 7

Úkoly:  1) Jak se provádí důkaz škrobu?  2) Zjisti, ze kterého polysacharidu se vyrábí celofán.  3) Zjisti, jaký druh škrobu obsahují pudinky.  4) Zjisti, co se děje při hladovění.

Zdroje    [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW Creative Commons Creative Commons              Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www:  Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,