Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy IV - polysacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy IV - polysacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci vyhledávají úkoly s pomocí internetu Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK MK
Polysacharidy makromolekulární látky ve vodě nerozpustné nebo bobtnají často amorfní hydrolýzou se štěpí na monosacharidy funkce: rezervní polysacharidy (škrob, glykogen, inulin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) nemají redukční vlastnosti nemají sladkou chuť
Homopolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky stejného typu celulosa, škrob, chitin Heteropolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky různého typu xanthan, mikrobální polysacharidy
Hlavní polysacharidy potravin maso − glykogen, komplexní cukry obiloviny − škrob, celulóza, hemicelulózy, arabinoxylany, β-glukany zelenina a okopaniny − škrob, fruktany, celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin ovoce − celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin
Škrob zásobní látka rostlin – v semenech, kořenech, hlízách ve vodě tvoří koloidní roztoky získává se z brambor a obilovin s jódem se barví fialově Škrobová zrna 1
Škrob - složení AMYLÓZA – nevětvená, rozpouští se ve vodě AMYLOPEKTIN – větvený, nerozpouští se ve vodě, bobtná
Použití: výroba lepidel glukózy škrobení prádla potravinářství - trvanlivé pečivo, pudinky, přídavek do uzenin a masných výrobků důkaz škrobu: MgT4s&feature=player_detailpage MgT4s&feature=player_detailpage MgT4s&feature=player_detailpage
Glykogen zásobní látka živočichů obsažen v játrech a svalech
Glykogen při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu průměrný člověk má v zásobě cca g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech)
Inulin v kořeni čekanky rezervní polysacharid používá k přípravě živných půd v bakteriologii a v lékařství je nestravitelný, vláknina, náhrada cukru pro nízkokalorické potraviny potraviny s vysokým obsahem inulinu mohou způsobovat nadýmání
Agar produkt rudých řas E406 král mezi gelotvornými polysacharidy stabilizátor, zahušťovací prostředek, cukrářské želé, pudinky pro kultivaci mikroorganismů a rostlin nosiče pro elektroforézu 2 3 4
Pektiny zásobní polysacharidy obsaženy v ovocných šťávách, v jablkách, slupkách citrusů udržují obsah vody, napomáhají soudružnosti pletiva snižují obsah cholesterolu váží těžké kovy při zahřívání tvoří gely – výroba džemů (jablka, citrusy) E440a – pektin, E440b – amid pektinu stabilizátory zmrzlina marmelády, želé, bonbóny
Celulóza stavební polysacharid tvoří buněčné blány rostlinných buněk složena z molekul glukózy tvoří bavlník, len, konopí bavlna = čistá celulóza
Celulóza pro živočichy nestravitelná, ale tvoří důležitou součást potravy jako tzv. vláknina nerozpustná ve vodě získává se ze dřeva výroba papíru
Použití: výroba papíru vláken výbušnin obvazový materiál plastů plnivo E460 při výrobě léčiv a vitaminových preparátů 5 6 7
Úkoly: 1) Jak se provádí důkaz škrobu? 2) Zjisti, ze kterého polysacharidu se vyrábí celofán. 3) Zjisti, jaký druh škrobu obsahují pudinky. 4) Zjisti, co se děje při hladovění.
Zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW Creative Commons Creative Commons Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,