Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
MARKETING A MANAGEMENT
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Management Ing. Jan Pivoňka.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Personální informační systém
Analýza a popis pracovního místa
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Poradenství v obecném řízení
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Tržní prostředí.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Model struktury strategického managementu
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Společenská odpovědnost a školy
Ekonomika malých a středních podniků
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Řízení Lidských Zdrojů Řízení lidských zdrojů jako součást podnikové strategie Analýza pracovních míst, nábor a výběr zaměstnanců Řízení výkonu a motivace zaměstnanců Kariérní rozvoj a úloha lidských zdrojů v procesu změn Rovné příležitosti, Diversity Management a Řízení lidských zdrojů v globálních společnostech a MSP Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Politika Rovných příležitostí diskriminace s ohledem na rasu, barvu pleti, náboženství, pohlaví nebo národnost Handicapovaní zaměstnanci Platová rovnost Věková diskriminace a diskriminace žen Sexual Harassment Mobbing Reverse Discrimination Equal Employment Opportunity Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Zaměstnávání handicapovaných Zaměstnavatel musí přijmout zdravotně postiženou osobu, pokud má tento kandidát potřebnou kvalifikaci a způsobilosti pro danou pozici. Zaměstnavatelé nejsou povinni snížit stávající standardy výkonu nebo jakkoliv modifikovat požadavky na zaměstnance. Případná lékařská vyšetření, musí souviset pouze s výkonem práce. Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Sexual Harassment Sexuální obtěžování Jednání sexuální povahy v jakékoliv formě, které je dotčeným zaměstnancem oprávněně vnímáno jako nevítané, nevhodné nebo urážlivé a jehož záměr nebo důsledek vede ke snížení důstojnosti fyzické osoby nebo k vytváření nepřátelského, ponižujícího nebo zneklidňujícího prostředí na pracovišti nebo které může být oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí, které ovlivní výkon práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Mobbing Mobbing - týmové psychické pronásledování, systematické intrikování a šikanování, které je iniciováno a vykonáváno spoluzaměstnanci, popřípadě iniciováno nadřízeným zaměstnancem (bossing). Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Diverzita / Rovné pracovní příležitosti Různorodost a rozmanitost demografických rysů pracovní síly (zaměstnanců), zejména pokud jde o rasu, pohlaví, kulturu, národnostní původ, sníženou pracovní schopnost, věk, náboženství. Rovné pracovní příležitosti Opatření v souladu s právními předpisy, zajišťující, že každý, má stejnou možnost a příležitost na základě své kvalifikace, schopností a výsledků své práce. „Afirmativní akce“ (pozitivní diskriminace) Opatření v oblasti náboru, výběru zaměstnanců, propagace, odměňování a přístupu k jednotlivci a skupinám tak, aby byly odstraněny účinky předchozí diskriminace. Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Je diverzita efektivní? Existují ve firmě ženy a menšinoví zaměstnanci kteří jsou na středních a vyšších manažerských postech? Mají všichni zaměstnanci stejnou příležitost k úspěšnému budování pracovní kariéry ve společnosti? Mají všichni zaměstnanci stejnou možnost přístupu k mezinárodním projektům? Mají všechny skupiny zaměstnanců poměrně stejnou úroveň fluktuace? = Jaká je role vrcholového managementu v této oblasti? Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Má diverzita přínos a výsledky? Ronald Glover Viceprezident IBM: Chcete neotřelá řešení? Namixujte si pracovní tým http://finance.idnes.cz/ibm-a-jeho-tymy-01d-/podnikani.aspx?c=A121016_1841354_podnikani_bab posílení iniciativy a výkonu zaměstnanců prezentace různých názorů, způsobů práce a řízení využití mnoha jazyků, kultur a přístupů kvalitativní posun kultury podniku posílení konkurence schopnosti firmy Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Stres Pracovní faktory Plán, cíle a úkoly Tempo práce Dojíždění do/z práce Pracovní prostředí Špatné vedení Počet a povaha zákazníků nebo klientů Osobní faktory Osobnostní typ Vliv soukromí Lidské / zdravotní důsledky úzkost deprese hněv nemoc Pracovní důsledky Snížená kvalita výkonu Zvýšená absence a Zvýšená fluktuace Porušení mezilidských a pracovněprávních vztahů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Snížení pracovního stresu (zaměstnavatel) Pomoc a podpora Spravedlivý a rovný přístup ke všem Snížení úrovně stresu a osobních konfliktů Otevřená komunikace mezi managementem a zaměstnanci Odpovídající zaměstnanec na odpovídající pozici Více zodpovědnosti a osobní zainteresovanosti = efektivní organizace, efektivní způsob řízení Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Snížení pracovního stresu (zaměstnanec) Vhodné pracovní vztahy Ovládání osobních ambicí Efektivní vztah s nadřízeným Porozumění a informovanost o následných strategických plánech zaměstnavatele Najít čas každý den na odpočinek a relaxaci Zdravý životní styl = efektivní pracovní výkon a vyváženost pracovního, osobního a rodinného života Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Deprese a únava Varovné příznaky (v případě, že trvají déle než 2 týdny): smutek a úzkosti nedostatek spánku a nespavost snížená chuť k jídlu ztráta zájmu o dříve preferované činnosti neklid nebo podrážděnost potíže se soustředěním Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Syndrom vyhoření, únavový syndrom Celková vyčerpání fyzických a duševních sil Velmi silné a vlastními silami nezvládnutelné vyčerpání Léčba: Přerušení práce a zaběhnutých stereotypů Dlouhodobá léčba na bázi celostního přístupu ….. Přehodnotit cíle, pokud jde o jejich vnitřní hodnoty a dosažitelnost Nastavení nového přístupu k práci – priority, efektivita… Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Výzvy a příležitosti mezinárodního HRM Využití správných dovedností tam, kde jsou potřeba, bez ohledu na geografické omezení Šíření znalostí a inovací v celé organizaci bez ohledu na jejich původ (search and reapply) Učící se organizace a Talent management v globálním prostředí Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Mezinárodní odlišnosti v HRM Human Resource Management Pracovní vztahy Politika a právo Ekonomika Kulturní faktory a etika Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Obsazování volných pozic Místní nebo mezinárodní zaměstnanci? Expatriates (expati) „Domácí“ zaměstnanci Zaměstnanci z třetích zemí Offshoring Přesun procesů do zahraničí Regionální organizace Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Zahraniční manažeři Úspěšnost Expatriates Osobnostní rysy a představy Uplatnění partnera Mezinárodní pracovní odpovědnosti Ekonomická situace Úspěšnost Expatriates Osobnostní rysy a představy Kulturní odlišnosti Rodina Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Terorismus, bezpečnost a globální HR Preventivní ochranná opatření Týmy pro řešení krizí Zpravodajské služby Krizové situace Únos Vydírání Zadržení Ohrožení majetku Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Úspěšnost HRM v globálních organizacích Globální systémy jsou efektivnější a lépe přijímány ve skutečně globálních organizacích v organizacích se silnou firemní kulturou v organizacích s efektivní vnitrofiremní komunikací v organizacích s adekvátními HR zdroji a prioritami Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Malé a střední firmy (MSP) Velikost HR oddělení Priorita HR HR procesy HRM v MSP Přístup k HRM Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Důležitost HRM pro MSP Je nezbytným předpokladem konkurenceschopnosti malých podniků Dělá malé firmy úspěšnější Pomáhá malým firmám získat a udržet důležité zákazníky Nutné pro splnění ISO-9000 požadavků (pro vyšší konkurenceschopnost) Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Příležitosti MSP v Řízení Lidských Zdrojů Flexibilita v poskytování zaměstnaneckých výhod a odměn Jednoduché, neformální postupy výběru zaměstnanců Přímý vliv na firemní kulturu a přístup k zaměstnancům Efektivní, přímá komunikace uvnitř firmy Individuální přístup v tréninku a rozvoji zaměstnanců Možnosti HR v MSP Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Správa HR systémů a postupů Záznamy o zaměstnancích papírové formě (dokumenty, formuláře, tabulky…) „Manuální“ HR systém Papírová forma doplněna comp. administrací jednotlivých procesů Počítačový HRM systém Shromažďování, zpracovávání, uchovávání a distribuce informací pro podporu rozhodování, koordinaci, kontrolu, analýzu a vizualizaci HRM jako součást firemního informačního systému Human Resource Management Information System (HRIS) Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz

Řízení Lidských Zdrojů   Konkurenční výhoda   Rozdíl je v lidech   Dosahování výsledků prostřednictvím ostatních Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz