KONFERENCE „Česká energetika na rozcestí“ 22. – 23. června 2009, zámek Mělník Mgr. Aleš Kuták náměstek ministra životního prostředí ředitel sekce ochrany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Tepelné čerpadlo 3.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Vliv energetiky na životní prostředí … (XVI. Seminář energetiků)
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
12. února 2010, XXI. Seminář energetiků, Jelenovská Politika MŽP v oblasti energetiky Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministersto životního prostředí.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
„Teplárenská konference“ 27. ledna 2010, Valašské Klobouky Mgr. Petr Holub ředitel odboru udržitelné energetiky a dopravy Energetická politika ČR z pohledu.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

KONFERENCE „Česká energetika na rozcestí“ 22. – 23. června 2009, zámek Mělník Mgr. Aleš Kuták náměstek ministra životního prostředí ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší Energetická politika ČR z pohledu MŽP

PRIORITY MŽP V OBLASTI ENERGETIKY -Úspory energie a energetická efektivita - - Rozvoj obnovitelných zdrojů - - Decentralizace energetiky - Vazba na cíle EU k roku % redukce emisí GHG oproti roku 1990 (30 % v případě mezinárodní dohody) -20% podíl OZE na konečné spotřebě energie (vč. 10% podíl biopaliv v dopravě) -20% úspor energie oproti předpokladu pro rok 2020 Vazba na národní cíle -13% podíl energie z OZE na konečné spotřebě energie k roku snížení roční průměrné spotřeby z let 2002 až 2006 o 9 % v období 2008 – 2016 (71,43 PJ)

ÚSPORY ENERGIE V SEKTORU BUDOV Novela vyhlášky č.148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov – postupné zpřísňování požadavků Požadavek na nízkoenergetický standard pro budovy stavěné od určitého data Požadavek na nízkoenergetický standard u budov, které jsou zčásti financované ze státního rozpočtu, již nyní Potenciál úspor energie v budovách: rodinné a bytové domy -současná spotřeba (2007) 237 PJ -ekonomický potenciál úspor do roku 2050 ke až 62,5 PJ (27 %) budovy terciálního sektoru -současná spotřeba (2007) 68 PJ -ekonomický potenciál úspor do roku 2050 ke až 33,4 PJ (49 %)

PODPORA ÚSPOR ENERGIE - I Operační program Životní prostředí Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie -Financováno z fondů EU – na úspory energie přes 8 mld. Kč -Určeno pro nepodnikatelské subjekty -Školy, nemocnice, obecní úřady, domovy s pečovatelskou službou apod. Oblast podpory 3.2 Realizace úspor energie -zateplení plášťů a střešních konstrukcí, výměna oken, zavedení měřící a regulační techniky v systémech vytápění a chlazení -rekuperace, výměníky odpadního tepla -NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ OBLAST PODPORY V OPERAČNÍM PROGRAMU (zatím projekty podpořené částkou 5,8 mld. Kč, z nichž většina se proinvestuje v roce 2009)

PODPORA ÚSPOR ENERGIE - II Dotační program Zelená úsporám komplexní nebo dílčí zateplení bytových a rodinných domů výstavba domů v pasivním energetickém standardu příjemci podpory - vlastníci rodinných a bytových domů (fyzické i právnické osoby) možnost podání žádosti před realizací investice i po realizaci dotace fixní částkou na metr čtvereční (u zateplování), resp. fixní částkou na dům/byt (u výstavby pasivních domů)

ÚSPORY SPOTŘEBY ZEMNÍHO PLYNU Pokud do roku 2020 investujeme každý rok 8 mld. Kč do zateplování budov, uspoříme 970 mil. m 3 zemního plynu ročně.

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - I Zdroj: ERÚ

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - II Zdroj: ERÚ, MPO

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - III Potenciál OZE na primárních energetických zdrojích: 448 PJ

PODPORA OZE - I Podpora výroby elektřiny z OZE – zákon č.180/2005 Sb. (garance pevných výkupních cen, jeden z nejlepších zákonů v EU) – odbourávání administrativních překážek v povolovacím procesu – informační kampaň pro státní správu a samosprávu – omezeně dotační programy Podpora výroby tepla z OZE – zejména dotační programy (OPŽP, Zelená úsporám) – dalšímu rozvoji musí napomoci legislativní podpora výroby tepla z OZE (viz také požadavek nové evropské směrnice 2009/28/ES) – nutnost výraznější podpory cíleně pěstovaných energetických plodin a rychle rostoucích dřevin – daňová zvýhodnění – zejména přeřazení fytopelet do snížené sazby DPH

PODPORA OZE - II Operační program Životní prostředí Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie: cca 9,5 mld. Kč Oblast podpory Výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla využívajících OZE -centrální a blokové kotelny využívající OZE Výstavba a rekonstrukce zdrojů elektřiny využívajících OZE -FVE, MVE, elektrárny na biomasu, VTE, GTE Výstavba a rekonstrukce zdrojů pro KVET z OZE -bioplyn, kalový plyn, skládkový plyn -pevná biomasa – parní cyklus, ORC, zplyňování Dotační program Zelená úsporám podpora výměny zdrojů tepla za nízkoemisní kotle na biomasu, instalace solárních panelů na ohřev vody a instalace tepelných čerpadel s požadovanými parametry

Přínosy dotačních programů MŽP Realizací opatření v rámci OPŽP dojde k cílovému roku 2013: -k navýšení výroby energie z OZE o TJ/rok -ke zvýšení instalovaného výkonu na výrobu energie z OZE o 600 MW -k roční úspoře energie 430 TJ Realizací opatření v rámci programu Zelená úsporám dojde k cílovému roku 2012: -k podpoře cca domácností, ty ušetří 3 mld. Kč na energiích -k vytvoření či zachování na pracovních míst a to především v menších a středních firmách přímo v regionech -k poklesu emisí prachu o tun -k úspoře cca TJ tepla na vytápění a ohřev TUV Tyto dva programy povedou ke snížení emisí CO 2 o 1,5 až 2 Mt ročně (1,5 % českých emisí).

DECENTRALIZACE ENERGETIKY PROČ PODPOROVAT -v roce 2030 dosáhne dovoz primární energie do Evropy asi 70 % z celkem spotřebované energie -dovozní závislost ČR v roce 2005 byla 45,44 % a v roce 2030 se předpokládá dovoz kolem 60 % z celkové vlastní spotřeby energie -ztráty v rozvodech u velkých systémových elektráren jsou v průměru cca 7,5 % VÝHODY -změna struktury zdrojů (vyšší využití OZE) -snížení ztrát při přenosu a distribuci energie -menší zranitelnost decentralizovaných systémů při mimořádných událostech -pozitivní dopad na zaměstnanost, lokální zásobování palivy zvyšuje poptávku po pracovní síle zejména v zemědělství -omezení rizika plynoucího z rostoucích cen fosilních paliv

ENERGETICKÁ EFEKTIVITA PŘI TRANSFORMACI A PŘENOSU ENERGIE Požadavky na nové a rekonstrukci stávajících energetických zdrojů z pohledu energetické účinnosti -Vyhláška č. 150/2001 Sb., kterou se stanoví minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepla -Kritéria BAT – referenční dokumenty BREF -Výstavba inteligentních sítí – umožnění efektivnějšího začlenění a řízení obnovitelných (resp. decentrálních) zdrojů energie

DOPADY OPATŘENÍ - PŘÍKLADY -Hnědouhelná elektrárna s bloky 3 x 250 MW pracující s čistou účinností 38 %, ročním využitím h, potřebuje k výrobě 4,7 TWh elektřiny cca 4,042 mil. t HU, což představuje emise CO 2 4,1 Mt. -Pokud se zvýší čistá účinnost na 42 %, sníží se spotřeba HU při zachování výroby elektřiny na 3,544 mil. t HU, což odpovídá emisím CO 2 ve výši 3,8 Mt. -Zvýšením účinnosti o 4 % body dojde v uvedeném případě k úspoře 0,5 mil. t HU a emisí CO 2 ve výši 0,3 Mt. -0,5 mil. t HU představuje 249 vlaků (á 40 vagonů po 50 t)

TEPLÁRENSTVÍ - I Hlavní dodavatelé uhlí pro teplárny větších výkonů (2007) -Sokolovská uhelná a.s. cca 4,3 Mt -Severočeské doly a.s. cca 3,5 Mt -Mostecká uhelná a.s. cca 5,8 Mt Životnost zásob HU a lignitu Zdroj: Enviros, MPO

TEPLÁRENSTVÍ - II Většina smluv na dodávky uhlí pro teplárny vyprší do roku 2015 Možnost transformace sektoru -budování nových teplárenských kapacit (zemní plyn) -zvýšení účinnosti stávajících technologií výroby tepla v důsledku komplexních rekonstrukcí ze současných přibližně 75 % na 85 % až 90 % -využití potenciálu biomasy Pro modernizaci je možno využít dotací OPŽP – Prioritní osa 2 „Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisní zátěže“ např. na: výstavbu nového centrálního zdroje tepla včetně nově budovaných rozvodů tepla a rozšiřování stávajících rozvodů, případně rekonstrukce centrálního zdroje tepla: zejména přechod na zemní plyn nebo OPŽP – Prioritní osa 3: přechod na biomasu či jiné OZE

Děkuji za pozornost Mgr. Aleš Kuták náměstek ministra životního prostředí ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší Ministerstvo životního prostředí tel: