Gastronomie evropská a světová Bc. Daniel Vančura
Omluva Ahoj všem a dobrý den paní Bouší. Jestliže toto čtete, tak to znamená, že tam nemůžu být s vámi a nasávat všechny chutě světa. Tak se alespoň podívejte na mojí prezentaci a jezte očima (teda kdo toto vymyslel , nejlepší je přeci jíst pusou)
Německá a rakouská kuchyně Německá kuchyně. Německo je velmi členitou zemí, proto se můžeme setkat s kuchyněmi švábskými, bavorskými, falckými, atd. Co je ovšem typické pro všechny? Velká různorodost v potravinách. Nespočetné množství chlebů, salámů, tlačenek, rosolů, paštik. Němci mají rádi jídla takzvaně z jednoho hrnce, „eintopf“. V oblibě zde jsou všechny druhy masa. Hlavními přílohami jsou brambory, rýže, knedlíky.
Německá kuchyně Ačkoliv zemi našich sousedů Německo, navštívil snad každý Čech, místní kuchyně bývá často na okraji našich zájmů. Přitom německá kuchyně nás může v mnohém příjemně překvapit.
Německá kuchyně Zdejší kuchyně vycházela z možností daných klimatickými podmínkami. Tradiční surovinou germánské kuchyně byly tedy brambory, obiloviny, cibule, zelí, vepřové, drůbeží a hovězí maso, sezónní zelenina a ovoce. V dnešní době je strava mnohem pestřejší, zdravější, bohatší na ovoce a zeleninu a více odpovídá nárokům zdravé výživy.
Německá kuchyně Nejvíce si zde asi přijdou na své milovníci párků a klobás. Každá oblast má svou místní specialitu. Wurstů jsou k dostání stovky druhů. Ke klobásce samozřejmě nesmí chybět hořčice a pivo. Bavorskou specialitou je jemná sladká hořčice, která se podává k bílým klobásám.
Německá kuchyně Každý ví, že bez piva by byl párek nekompletní a tato země vyrábí na 5000 druhů piva. Proto také každoročně Mnichovský Beerfest přiláká k návštěvě milovníky tohoto moku ze všech koutů světa.
Německá kuchyně Spätzle, z nudlového těsta za použití většího podílu vajec přímo do vody nožem strouhané nudle.
Německá kuchyně Maultaschen, plněné taštičky, připomínající velké italské ravioli; náplň muže být masitá, míchaná se zeleninou, houbami atd., taštičky se podávají v polévce, osmažené v tuku, s omáčkou
Německá kuchyně Knedlíky, které jsou zde oblíbenou přílohou, nemají vždy naši obvyklou českou podobu, ale bývají vytvarovány do velkých koulí a na jejich výrobu se používají i jiné suroviny, než jen mouka.
Německá kuchyně Schwarzwälder Kirschtorte, třešnový dort, oblíbený v celém Německu
Německá kuchyně Necelých 200 německých restaurantů vyznamenal gastronomický průvodce Guide Michelin v roce 2005 svými tak žádoucími hvězdičkami. Michelinské hvězdy pršely zatím nejhustěji ve švarcvaldské obci Baiersbronn. A konkurent Gault Millau udělil 904 restauracím vyznamenání „kuchařská čepice“. Ke špičkovým německým kuchařům patří Heinz Winkler (Aschau), Harald Wohlfahrt (Baiersbronn) a Dieter Müller (Bergisch-Gladbach).
Německá kuchyně Na závěr jeden recept: VEPŘOVÉ ŘÍZKY S KYSELOU SMETANOU Vepřové řízky odblaníme a odkrojíme sádlo. Lehce je naklepeme, protkneme proužky slaniny a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo, řízky na něm po obou stranách opečeme a mírně podlijeme vývarem. Pánev přiklopíme a dusíme do měkka. Ke konci přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, přidáme protlak a usekané kapary. Povaříme 5 minut. Já to jedl ještě se žampiony. Trošku mě ta kombinace řízku a žampionovo smetanové omáčky odrazovala. Ale výsledná chuť byla fantastická.
Rakouská kuchyně Hranice mezi Rakouskem a Českou republikou, resp. Československem byly hranice zrušeny teprve počátkem 20. století ale je nesporné, že se chutě Rakušanů i Čechů až zas tolik nelišily. A kuchyně těchto zemí že se navzájem ovlivňovaly. A nemálo k tomu přispěly jistě i "vandry" českých řemeslníků do Rakouska, potažmo hlavně do Vídně a Linze.
Rakouská kuchyně V Rakousku jsou knedlíky oblíbené stejně jako u nás, jen snad s tím rozdílem, že obsahují mnohem více housky, než ty typické české. Stejně tak je charakteristické pro rakouskou kuchyni používání velkého množství cibule,
Rakouská kuchyně V typické tyrolské kuchyni najdeme třeba známé špekové knedlíky, tyrolské göstle nebo císařský trhanec. Rakouské hospodyně rády používají smaženou cibulku, kterou zdobí talíře s pokrmem a k přípravě jídel se používá husí sádlo
Rakouská kuchyně Rakouská kuchyně obohatila stoly i některými specifickými kuchařskými výtvory, jako je třeba wiener schnitzel - vídeňský řízek. Vídeňský řízek je velká, tence nakrájená kotleta telecího masa obalená vejci a strouhankou. V Rakousku oblíbenou pochoutku dostanete v každé restauraci.
Rakouská kuchyně Pstruh po vídeňsku 4 pstruzi, 1 hrnek hladké mouky, 10 lžic másla, 150 g spařených mandlí, nasekaných nadrobno, 2 citróny, sůl, pepř
Rakouská kuchyně Ze zeleniny se v rakouské kuchyni uplatňuje zelí a to v obou jeho formách, jako bílé i červené, dále tykev, květák, cukrový hrášek, pórek a v nemalé míře i chřest.
Rakouská kuchyně Sacherův dort Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Ten dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel tento dort. Receptura dortu je držena v tajnosti.
Rakouská kuchyně Typickým rakouským nápojem je káva, která se podává na mnoho způsobů. Když se posadíte do kavárny, můžete si vybrat například kávu mocca (černá překapávaná káva), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), kapucin (káva s našlehaným mlékem a trochou čokolády) nebo třeba einspäner (vídeňská káva). Pokud do kávy rádi přimícháváte alkohol, můžete zvolit masagran (studená káva s maraskinem), fiakr (mocca s rumem) či mocca gespritzt (mocca s koňakem).
Rakouská kuchyně Jablečný závin neboli štrůdl, německy Apfelstrudel, je druh moučníku, který pochází z Rakouska. Existují však i jiné druhy závinů - například tvarohový, višňový, makový a dokonce slané záviny se špenátem apod. Jablečný závin se skládá z podlouhlého pláště z těsta s náplní z nakrájených jablek, cukru, skořice, hrozinek a případně ze strouhanky. Někdy se k ochucení používá rum. Někdy se přidávají i vlašské oříšky či nasekané mandle. Hotový štrůdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem.
Rakouská kuchyně Rakousko má i bohatou vinařskou tradici. Vyšlechtili si odrůdy jako je Dürsteiner ryzlink a Laubner. Rakušané vyrábí i pivo a to v obou formách jako světlé i tmavé, ale jakosti českých piv se samozřejmě nevyrovná. Z destilátů je pak v Rakousku v oblibě Wacholderschnaps, česky řečeno jalovcová. Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler