Gastronomie evropská a světová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Houbový koláč s parmezánem
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TATARSKÁ KUCHYNĚ aneb něco do zobáčku… Autor: noname.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.16 SOU Obořiště
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
Charakteristika, dělení, technologické úpravy a tipy na přípravu
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Mexická kuchyně.
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
BEZMASÉ POKRMY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Vložky a zavářky do polévek
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KATALOG PIVA A POCHOUTEK
Frankfurtská hovězí pečeně
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Omáčky.
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
B o r š č Příprava výtečné Ruské polévky fecit Kristian Svoboda.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Úprava hovězích plátků
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Složitá obsluha fondue
PESTROST STRAVY.
Příprava drůbeže vařením, dušením
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Gastronomické zvyklosti různých národů
Transkript prezentace:

Gastronomie evropská a světová Bc. Daniel Vančura

Omluva Ahoj všem a dobrý den paní Bouší. Jestliže toto čtete, tak to znamená, že tam nemůžu být s vámi a nasávat všechny chutě světa. Tak se alespoň podívejte na mojí prezentaci a jezte očima (teda kdo toto vymyslel , nejlepší je přeci jíst pusou)

Německá a rakouská kuchyně Německá kuchyně. Německo je velmi členitou zemí, proto se můžeme setkat s kuchyněmi švábskými, bavorskými, falckými, atd. Co je ovšem typické pro všechny? Velká různorodost v potravinách. Nespočetné množství chlebů, salámů, tlačenek, rosolů, paštik. Němci mají rádi jídla takzvaně z jednoho hrnce, „eintopf“. V oblibě zde jsou všechny druhy masa. Hlavními přílohami jsou brambory, rýže, knedlíky.

Německá kuchyně Ačkoliv zemi našich sousedů Německo, navštívil snad každý Čech, místní kuchyně bývá často na okraji našich zájmů. Přitom německá kuchyně nás může v mnohém příjemně překvapit.

Německá kuchyně Zdejší kuchyně vycházela z možností daných klimatickými podmínkami. Tradiční surovinou germánské kuchyně byly tedy brambory, obiloviny, cibule, zelí, vepřové, drůbeží a hovězí maso, sezónní zelenina a ovoce. V dnešní době je strava mnohem pestřejší, zdravější, bohatší na ovoce a zeleninu a více odpovídá nárokům zdravé výživy.

Německá kuchyně Nejvíce si zde asi přijdou na své milovníci párků a klobás. Každá oblast má svou místní specialitu. Wurstů jsou k dostání stovky druhů. Ke klobásce samozřejmě nesmí chybět hořčice a pivo. Bavorskou specialitou je jemná sladká hořčice, která se podává k bílým klobásám.

Německá kuchyně Každý ví, že bez piva by byl párek nekompletní a tato země vyrábí na 5000 druhů piva. Proto také každoročně Mnichovský Beerfest přiláká k návštěvě milovníky tohoto moku ze všech koutů světa.

Německá kuchyně Spätzle, z nudlového těsta za použití většího podílu vajec přímo do vody nožem strouhané nudle.

Německá kuchyně Maultaschen, plněné taštičky, připomínající velké italské ravioli; náplň muže být masitá, míchaná se zeleninou, houbami atd., taštičky se podávají v polévce, osmažené v tuku, s omáčkou

Německá kuchyně Knedlíky, které jsou zde oblíbenou přílohou, nemají vždy naši obvyklou českou podobu, ale bývají vytvarovány do velkých koulí a na jejich výrobu se používají i jiné suroviny, než jen mouka.

Německá kuchyně Schwarzwälder Kirschtorte, třešnový dort, oblíbený v celém Německu

Německá kuchyně Necelých 200 německých restaurantů vyznamenal gastronomický průvodce Guide Michelin v roce 2005 svými tak žádoucími hvězdičkami. Michelinské hvězdy pršely zatím nejhustěji ve švarcvaldské obci Baiersbronn. A konkurent Gault Millau udělil 904 restauracím vyznamenání „kuchařská čepice“. Ke špičkovým německým kuchařům patří Heinz Winkler (Aschau), Harald Wohlfahrt (Baiersbronn) a Dieter Müller (Bergisch-Gladbach).

Německá kuchyně Na závěr jeden recept: VEPŘOVÉ ŘÍZKY S KYSELOU SMETANOU Vepřové řízky odblaníme a odkrojíme sádlo. Lehce je naklepeme, protkneme proužky slaniny a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo, řízky na něm po obou stranách opečeme a mírně podlijeme vývarem. Pánev přiklopíme a dusíme do měkka. Ke konci přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, přidáme protlak a usekané kapary. Povaříme 5 minut. Já to jedl ještě se žampiony. Trošku mě ta kombinace řízku a žampionovo smetanové omáčky odrazovala. Ale výsledná chuť byla fantastická.

Rakouská kuchyně Hranice mezi Rakouskem a Českou republikou, resp. Československem byly hranice zrušeny teprve počátkem 20. století ale je nesporné, že se chutě Rakušanů i Čechů až zas tolik nelišily. A kuchyně těchto zemí že se navzájem ovlivňovaly. A nemálo k tomu přispěly jistě i "vandry" českých řemeslníků do Rakouska, potažmo hlavně do Vídně a Linze.

Rakouská kuchyně V Rakousku jsou knedlíky oblíbené stejně jako u nás, jen snad s tím rozdílem, že obsahují mnohem více housky, než ty typické české. Stejně tak je charakteristické pro rakouskou kuchyni používání velkého množství cibule,

Rakouská kuchyně V typické tyrolské kuchyni najdeme  třeba známé špekové knedlíky, tyrolské göstle nebo císařský  trhanec. Rakouské hospodyně rády používají smaženou cibulku, kterou zdobí talíře s pokrmem a k přípravě jídel se používá husí sádlo

Rakouská kuchyně Rakouská kuchyně obohatila stoly i některými specifickými kuchařskými výtvory, jako je třeba wiener schnitzel - vídeňský řízek. Vídeňský řízek je velká, tence nakrájená kotleta telecího masa obalená vejci a strouhankou. V Rakousku oblíbenou pochoutku dostanete v každé restauraci.

Rakouská kuchyně Pstruh po vídeňsku 4 pstruzi, 1 hrnek hladké mouky, 10 lžic másla, 150 g spařených mandlí, nasekaných nadrobno, 2 citróny, sůl, pepř

Rakouská kuchyně Ze zeleniny se v rakouské kuchyni uplatňuje zelí a to v obou jeho formách, jako bílé i červené, dále tykev, květák, cukrový hrášek, pórek a v nemalé míře i chřest.

Rakouská kuchyně Sacherův dort Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Ten dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel tento dort. Receptura dortu je držena v tajnosti.

Rakouská kuchyně Typickým rakouským nápojem je káva, která se podává na mnoho způsobů. Když se posadíte do kavárny, můžete si vybrat například kávu mocca (černá překapávaná káva), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), kapucin (káva s našlehaným mlékem a trochou čokolády) nebo třeba einspäner (vídeňská káva). Pokud do kávy rádi přimícháváte alkohol, můžete zvolit masagran (studená káva s maraskinem), fiakr (mocca s rumem) či mocca gespritzt (mocca s koňakem).

Rakouská kuchyně Jablečný závin neboli štrůdl, německy Apfelstrudel, je druh moučníku, který pochází z Rakouska. Existují však i jiné druhy závinů - například tvarohový, višňový, makový a dokonce slané záviny se špenátem apod. Jablečný závin se skládá z podlouhlého pláště z těsta s náplní z nakrájených jablek, cukru, skořice, hrozinek a případně ze strouhanky. Někdy se k ochucení používá rum. Někdy se přidávají i vlašské oříšky či nasekané mandle. Hotový štrůdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem.

Rakouská kuchyně Rakousko má i bohatou vinařskou tradici. Vyšlechtili si odrůdy jako je Dürsteiner ryzlink a Laubner. Rakušané vyrábí i pivo a to v obou formách jako světlé i tmavé, ale jakosti českých piv se samozřejmě nevyrovná. Z destilátů je pak v Rakousku v oblibě Wacholderschnaps, česky řečeno jalovcová. Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler