Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÁNOČNÍ KUCHAŘKA."— Transkript prezentace:

1 VÁNOČNÍ KUCHAŘKA

2 Ryba na černo se sladkou omáčkou
Do hrnce s litrem vody se daly 4 lžíce vinného octa, půl malé cibule, půl lžíce rozkrájené mrkve, půl lžíce celeru a petržele, jeden malý bobkový list, jeden hřebíček, tři zrna nového koření, čtyři zrnka pepře, lžička soli, dvě lžíce piva a vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se rozporcovaný nasolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrt hodiny. Pak se maso vyndalo a nechalo se na míse někde v teple. Do šťávy v hrnci se přidalo šest jader vlašských ořechů, tři tabulky strouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Potom se přidala špetka citrónové kúry, lžička vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se promíchalo a mírně povařilo. Jakmile měla omáčka správnou chuť, procedila se, vložila se do ní zpět ryba, k tomu lžíce hrozinek a lžíce loupaných, na kousky pokrájených mandlí. Hospodyně doporučovaly připravit vše den předem, rozleželá omáčka byla chutnější.

3 Vánoční kapřík na smetaně
Oloupeme brambory, očistíme je a nakrájíme je 1 cm široké kolečka. Připravíme si pekáček a pořádně jej vymastíme máslem. Do pekáčku pak rozložíme kolečka brambor, pořádně osolíme a pokmínujeme. Kdo nemá rád celý kmín, může použít mletý. Doporučuji však pokmínovat trochu víc. Pekáček zakryjeme nebo zabalíme alobalem a do vyhřáté trouby je dáme zapéct. Zapékáme přibližně 30 minut. Zatímco se nám budou péct brambory, připravíme si kapra. Stáhneme kapra z kůže, vykucháme jej, odstraníme hlavu, osolíme jej a dáme do něj zbytek másla, pokmínujeme jej a opepříme Zapečené brambory vytáhneme z trouby, odklopíme nebo sundáme alobal, shrneme brambory do stran a doprostřed položíme připraveného kapra. Trochu jej ještě osolíme, opepříme. Pak ho zahrneme brambory, přiklopíme (opět zabalíme alobalem) a necháme 30 minut péct. Po půlhodině pekáček s kaprem vytáhneme, zalijeme smetanou a dáme BEZ pokličky 20 minut zapéct.

4 Kapr na slanině 4 porce kapra, 60 g anglické slaniny, sůl, 4 lžíce citrónové šťávy, 40 g másla, 2 lžíce sekané petrželové natě a pažitky, 4 plátky tvrdého sýra, kečup Opláchnuté osušené porce kapra osolíme, rozložíme do porcelánové nebo skleněné misky, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut "odležet". Dno pekáčku vyložíme tenkými plátky slaniny, na ně urovnáme porce kapra, které poklademe kousky másla, posypeme sekanými zelenými natěmi a pečeme v troubě asi 25 minut. Podle potřeby podlijeme šálkem teplé vody. Pak pokryjeme porce kapra plátky sýra a krátce zapečeme, až se sýr trochu roztaví a zrůžoví a ozdobíme kečupem.

5 Vánoční kuba (černý) V hrnci se uvařily vyprané krupky, ve druhém se udusily na másle a cibulce nakrájené sušené houby (aby byl kuba skutečně "černý" doporučovaly se hřiby modráky). Obsah obou hrnců se promíchal, přidala se sůl, pepř, majoránka, česnek a vepřová krev. Směs se pak dala na vymaštěný pekáč a upekla se v troubě Bramborový salát podle Dany Medřické kořenová zelenina brambory majonéza oloupaná jablka (stačí 2) cibule (nemusí se však dávat) sůl a pepř Všechny potraviny promícháte a necháte uležet jeden den v ledničce.

6 Vánoční punč 2 citrony nebo 2 pomeranče, 20 kostek cukru, ½ l bílého vína, 1 vejce, 3 žloutky, ½ l studené vody, ¼ l rumu Vejce smícháme se žloutky a kostky cukru rozpustíme s citrónovou šťávou. Bílé víno smícháme s vodou, přidáme cukr a vejce a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme rum a citrónovou nebo pomerančovou šťávou. Punč naléváme vždy do předehřátých punčových nebo čajových sklenic. Existují různé tipy punčů k různým příležitostem, například Silvestrovský punč, Anglický punč, Tropický punč a další. Liší se především množstvím a druhem použitého alkoholu.


Stáhnout ppt "VÁNOČNÍ KUCHAŘKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google