INTERNET A JEHO SLUŽBY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připojení k internetu.
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Modemy Převodní zařízení (zkratka MOdulátor - DEModulátor) HW - SW
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informatika Internet.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Autor: Iva Bekárková Dodatky a úpravy: Ludmila Váňová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Typy elektronické komunikace
Základní služby Internetu
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Firewall.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Internet.
Internet.
INTERNET.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
Internet - historie.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

INTERNET A JEHO SLUŽBY

OBSAH 1. Úvodní snímek 2. Obsah 3. Co je to internet, historie v datech 4. – 10. Možnosti připojení na Internet 11. – 17. Struktura a adresování na internetu 18. – 24. Služby internetu 25. – 26. Bezpečnost PC 27. – 28. Základy elektronické služby

CO JE TO INTERNET, HISTORIE V DATECH INTERNET – celosvětová síť WAN 1969 – vznik ARPANETu (4 uzly) 1974 – počátek vývoje TCP (Transfer Control protocol) 1979 – vznik protokolů TCP/IP – zaveden princip neomezeného rozšiřování 1983 – vznik EARNu (evropská akademická síť) 1986 – vznik NFSNETu (potiváha ARPANETu) 1989 – vznik HTTP a WWW ve Švýcarsku - vznik DNS doménové adresování počítačů na síti 1992 – počet uzlů na celém světě přesáhl jeden milion 1993 – privatizace internetu, první WWW prohlížeč MOSAIC

MOŽNOSTI PŘIPOJENÍ NA INTERNET

ADSL Základní charakteristika připojení Operátoři a jejich podmínky Výhody, nevýhody Speciální informace

Připojení přes kabelovou televizi pod názvy Chello, UPC, apod. je z ekonomických důvodů rozvedena pouze po hustěji obydlených oblastech ve větších městech nejen televizní programy, ale také datové služby Díky speciálnímu modemu, který proti záloze zapůjčí operátor kabelové televize je možné být připojen k internetu 24h denně rychlostí až 4096kb/s bez omezení strávené doby a stažených dat není možné používat v místech, kde není přiveden kabel "zemí"

Mobilní operátoři

Wi - FI

Satelitní připojení

STRUKTURA A ADRESOVÁNÍ NA INTERNETU SPOJENÍ SÍTÍ internet vznikl spojením mnoha menších sítí. V každé síti existuje jeden či více hlavních PC, tzv. server (server = sloužit), říká se mu hostitelský PC V síti jsou jednotlivé pracovní stanice, tzv. klientský PC (internet client computer)

PROTOKOLY aby se mezi sebou všechny PC domluvily, musí používat stejný jazyk, tzv. protokol pro internet se používá protokol TCP/IP

ČÍSELNÉ ADRESY každý počítač v internetu má svoji jednoznačnou adresu (32bitovou adresu) zapisuje se ve tvaru čtyř desítkových čísel v rozsahu od 0 do 255. oddělenými tečkami tato čísla se nazývají IP adresa příkladem může být IP adresa počítače: 194.196.250.65

JMENNÉ ADRESY zavedení služby DNS (Domain Name Service), která umožňuje přiřadit každé číselné adrese jmenný pseudonym ve tvaru několika slov oddělenými tečkami příklad: www.seznam.cz

DOMÉNY NEJVYŠŠÍ ÚROVNĚ Př. http://www.feld.cvut.cz cz – Česká republika sk – Slovenská republika us – spojené státy americké eu – evropská unie edu – vzdělávací com – komerční gov – vládní mil – vojenská org – nekomerční organizace net - síťová

SUBDOMÉNY Před doménou nejvyšší úrovně může být několik subdomén, které jsou tvořeny jménem dané instituce, popř. jménem jejich podčástí Př. počítač z ČVUT (cvut), z Fakulty elektrotechnické v Dejvicích (feld)

PROTOKOLY http, www – protokol a služba internetu

SLUŽBY INTERNETU WWW (World Wide Web) nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách (hypertextových dokumentech) poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče nízké pořizovací i provozní náklady a možnost jejich pravidelných aktualizací, především v porovnání s tištěnými informacemi zveřejněním vlastních www stránek se nabízí možnost kompletně představit nejen sebe nebo firmu,ale i nabízet výrobky a služby široké veřejnosti. uživatel má možnost prohlížet dokumenty, vyhledávat data a přepínat mezi jednotlivými prostředky internetu pomocí sítě World Wide Web.

HTTP (HyperText Transfer Protocol) E-mail (Eletronic Mail) služba pro přenos hypertextových stránek E-mail (Eletronic Mail) usnadňuje posílání zpráv mezi počítači připojenými k Internetu FREE-MAIL specializovaná www služba, která umožňuje poštu přijímat, odesílat, třídit do jednotlivých složek, vést vlastní adresář atd. UseNet elektronické konference a diskusní skupiny

FTP (File Transfer Protocol) umožňuje přenos dat mezi dvěma k internetu připojenými počítači News (NetNews, NewsGroup, UseNet) internetové diskusní skupiny jsou obdobou klasické nástěnky uživatel může uveřejnit svůj příspěvek a naopak si může pročítat příspěvky a odpovědi ostatních účastníků dané debaty zabývající se většinou určitým tématem všechny příspěvky i odpovědi jsou přístupné všem Telnet umožňuje připojit se ke vzdálenému počítači v síti

IRC CHAT psaný dialog mezi neomezeným počtem účastníků služba vyžaduje speciální obslužný program (IRC klienta) a přihlášení k specializovanému IRC serveru IRC servery jsou vzájemně propojeny, proto stačí připojit se k jakémukoliv IRC serveru jde to i bez klienta, ale musíte použít www-IRC bránu CHAT služba, která Vám umožní komunikovat nejen s přáteli a známými, ale i s lidmi, které zajímá dané téma nebo na Chatu můžete jen tak nezávazně "pokecat" s kýmkoli to vše prostřednictvím sítě Internet

TELEFON Internetový telefon je novou technologií umožňující přenos hlasu prostřednictvím internetu v reálném čase jednotliví účastníci se protokolem Telnet napojí na příslušný (tzv. kontaktní) server, prostřednictvím kterého mohou kontaktovat druhou komunikující stranu Net Meeting umožňuje vzájemnou komunikaci mezi uživateli internetu přenos může být hlasový, video, umožňuje posílat soubory, používat společnou tabuli na kreslení a sdílet aplikace

FTP ICQ Bankovní služby protokol pro přenos souborů mezi dvěma počítači na internetu služba pro přenos souborů na internetu ICQ služba internetu (podobně jako WWW nebo FTP), která vám umožňuje chat, zasílání zpráv, souborů, URL adres, hraní her, apod. Bankovní služby v zemích, kde je vysoké procento připojených obyvatel banky prostřednictvím tohoto média nejen o svých službách informují, ale i je poskytují platby přes internet, on-line získávání půjček, atd.

Nakupování On-line výuka na internetových obchodech si můžete objednat zboží, které Vám doručí až domů výhodou je, že vše zařídíte od svého počítače On-line výuka existují různé on-lina kurzy výuka jazyků a jiných předmětů

BEZPEČNOST PC Firewall Antispyware jedná se o doslovnou bránu k Internetu v podobě aplikace, která blokuje nepovolený přístup jak zvenčí, tak zevnitř rozdělení: Paketové filtry Aplikační brány SMLI Gateways Antispyware program k zjištění a odstranění spyware Co je spyware? např. SPYBOT - zdarma

Antivir automaticky kontroluje jak příchozí poštu, tak veškeré soubory, ukládané do počítače rozdělení: On-demand skenery Jednoúčelové antiviry Antivirové systémy ( AVG, AVAST home -zdarma, NOD 32, NORTHON ANTIVIRUS, Kasperski...) Nutnost pravidelně aktualizovat Záplaty opravují chyby v programech a vylepšují programy ve Windowsech jsou Service packy = souhrn záplat SP1 – SP4

ZÁKLADY ELEKTRONICKÉ POŠTY dopisy posílané elektronickou formou pomocí internetu význam: slouží k rychlé, levné a flexibilní komunikaci, umožňuje jednoduchým způsobem poskytnout ostatním myšlenky i data a to i velmi bezpečně a spolehlivě možnosti: - přeposílání (Fwd) - odpovídání (Re) - odpovědět všem (více adresátů) - odesílání nové pošty - přílohy

e-mailoví klienti: - Microsoft Outlook Express - The Bat! - Pegasus Mail - Eudora - Weboví klienti pravidla: - psát kultivovaně a především bez pravopisných chyb (tolerance) - začínat oslovením - psát srozumitelně - končit rozloučením a podpisem - nerozesílat e-maily od neznámých lidí (mohou obsahovat viry)