Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy při používání Internetu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy při používání Internetu"— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy při používání Internetu
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 3. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Základní pojmy při používání Internetu Anotace: Seznámit se se základními pojmy při používání internetu a se základními službami internetu, uvědomit si, které služby internetu jsou pro jednotlivce důležité Klíčová slova: WWW, URL,HTML, ISP, HTTP, web, , el. konference… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 12 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPKU3_05

3 Základní pojmy při používání Internetu
World Wide Web – WWW – určená pro přenos textů, obrázků, hudby… URL – Uniform Resource Locator – adresa stránky např. HTTP – Hypertext Transfer Protokol- domluvený formát dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Základní pojmy při používání Internetu
HTML-Hypertext Markup Languaga – jazyk pro napsání webových stránek FTP – File Transfer Protocol – protokol pro přenos souborů ISP – Internet Service Provider-tzv. poskytovatel Internetu DNS – Domain Name System Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 http://new.stursovka.cz/ http://www.seznam.cz/ Název domény 1.řádu
Zkratka přenosového protokolu Název domény 1.řádu Název služby Název domény 2.řádu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Služby Internetu web - informace ve formě webových stránek - přenos zpráv elektronická konference – skupina lidí si posílá příspěvky přenos souborů FTP-přenos mezi FTP serverem a klientem on-line komunikace-textová i hlasová komunikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje DOSTÁL, Jiří. Internet druhé generace pro učitele. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011, 70 s. ISBN NAVRÁTIL, Pavel. Počítačové vzdělávání: program Z. Aktualiz. 2. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2006, 120 s. ISBN NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 176 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní pojmy při používání Internetu"

Podobné prezentace


Reklamy Google