Kvalita potravin, příležitost pro české produkty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Řízení jakosti, standardy
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
MARKETINGOVÉ CÍLE A STRATEGIE
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Celní správa České republiky
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Marketingové prostředí
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
HACCP.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Segmentace trhu. Segmentace trhu Trh je tvořen velkým počtem zákazníků, kteří se liší svými potřebami, možnostmi…. Segmentace je rozdělení trhu na.
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Úřad vlády České Republiky
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Nový fytosanitární režim EU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Kvalita potravin, příležitost pro české produkty 25. listopadu 2013 ; Praha Žofín Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika

Co je kvalita? Význam slova „kvalita“ Kvalita = Jakost Kvalita čili jakost je údaj o vlastnosti nějaké věci, je to soubor vlastností objektu z hlediska možného užitku (přeneseně) dobré vlastnosti objektu z hlediska možného užitku Ottův naučný slovník 25.11.2013 Žofínské fórum

Možné parametry kvality Bezpečnost „Analytické“ složení potraviny Senzorické vlastnosti Původ potraviny Označení Obal Další 25.11.2013 Žofínské fórum

Rozhodující je úhel pohledu výrobce potravin obchodníka – prodejce spotřebitele oboru (zbožíznalství potravinářských komodit) tradice legislativy - právní předpisy 25.11.2013 Žofínské fórum

Principy evropské kontroly Vize: kontrola tuzemské produkce („každý by si měl zamést před vlastním prahem“) kontrola dovozových potravin (primárně dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR) Nutnost kontrol potravin z jiných členských zemí Realita: 25.11.2013 Žofínské fórum

Dlouhodobé výsledky úředních kontrol ukazují, že: Bezpečnost potravin (zdravotní nezávadnost) - relativně vysoká úroveň v ČR i EU Falšování potravin (klamání spotřebitelů) - problém s velkým negativním potenciálem 25.11.2013 Žofínské fórum

Cena × Kvalita × Právní předpisy Spotřebitel preference co nejnižší ceny („kvalita“ za rozumnou cenu) slabá preference tuzemských potravin Prodejce silná konkurence obava ze ztráty zákazníků tlak na dodavatele (výrobce) Výrobce (dovozce) často ekonomické až existenční problémy uchýlení se k nekalým praktikám 25.11.2013 Žofínské fórum

bezpe 25.11.2013 Žofínské fórum

SZPI Lidské zdroje – více než 400 zaměstnanců, z toho cca ½ inspektoři Ročně provedeno 35 – 38 000 kontrol Počet evidovaných provozoven celkem 47 726 Kontroly – inspekce; audit Mobilní kancelář inspektorů 2 vysoce specializované akreditované laboratoře SZPI je od roku 2005 držitelem certifikátu ISO 9001:2008 (již dvakrát recertifikováno) 25.11.2013 Žofínské fórum

Kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce 9.4.2017 25.11.2013 Žofínské fórum

Nástroje SZPI k nápravě zjištěných nedostatků Cílem úředních kontrol je ověření stavu u PPP v kontextu požadavků právních předpisů Opatření Pravomocné pokuty uložené ve správním řízení Medializace 25.11.2013 Žofínské fórum

Závěr Kvalita, v nejširším slova smyslu se nedá „vykontrolovat“, musí se „vyrobit“ a nepoškozená „prodat“ 25.11.2013 Žofínské fórum

Děkuji za pozornost