Kvalita potravin, příležitost pro české produkty 25. listopadu 2013 ; Praha Žofín Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika
Co je kvalita? Význam slova „kvalita“ Kvalita = Jakost Kvalita čili jakost je údaj o vlastnosti nějaké věci, je to soubor vlastností objektu z hlediska možného užitku (přeneseně) dobré vlastnosti objektu z hlediska možného užitku Ottův naučný slovník 25.11.2013 Žofínské fórum
Možné parametry kvality Bezpečnost „Analytické“ složení potraviny Senzorické vlastnosti Původ potraviny Označení Obal Další 25.11.2013 Žofínské fórum
Rozhodující je úhel pohledu výrobce potravin obchodníka – prodejce spotřebitele oboru (zbožíznalství potravinářských komodit) tradice legislativy - právní předpisy 25.11.2013 Žofínské fórum
Principy evropské kontroly Vize: kontrola tuzemské produkce („každý by si měl zamést před vlastním prahem“) kontrola dovozových potravin (primárně dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR) Nutnost kontrol potravin z jiných členských zemí Realita: 25.11.2013 Žofínské fórum
Dlouhodobé výsledky úředních kontrol ukazují, že: Bezpečnost potravin (zdravotní nezávadnost) - relativně vysoká úroveň v ČR i EU Falšování potravin (klamání spotřebitelů) - problém s velkým negativním potenciálem 25.11.2013 Žofínské fórum
Cena × Kvalita × Právní předpisy Spotřebitel preference co nejnižší ceny („kvalita“ za rozumnou cenu) slabá preference tuzemských potravin Prodejce silná konkurence obava ze ztráty zákazníků tlak na dodavatele (výrobce) Výrobce (dovozce) často ekonomické až existenční problémy uchýlení se k nekalým praktikám 25.11.2013 Žofínské fórum
bezpe 25.11.2013 Žofínské fórum
SZPI Lidské zdroje – více než 400 zaměstnanců, z toho cca ½ inspektoři Ročně provedeno 35 – 38 000 kontrol Počet evidovaných provozoven celkem 47 726 Kontroly – inspekce; audit Mobilní kancelář inspektorů 2 vysoce specializované akreditované laboratoře SZPI je od roku 2005 držitelem certifikátu ISO 9001:2008 (již dvakrát recertifikováno) 25.11.2013 Žofínské fórum
Kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce 9.4.2017 25.11.2013 Žofínské fórum
Nástroje SZPI k nápravě zjištěných nedostatků Cílem úředních kontrol je ověření stavu u PPP v kontextu požadavků právních předpisů Opatření Pravomocné pokuty uložené ve správním řízení Medializace 25.11.2013 Žofínské fórum
Závěr Kvalita, v nejširším slova smyslu se nedá „vykontrolovat“, musí se „vyrobit“ a nepoškozená „prodat“ 25.11.2013 Žofínské fórum
Děkuji za pozornost