Co znamená pro společnost bezdomovství?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
DEFINICE A TYPOLOGIE BEZDOMOVSTVÍ
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Bezdomovectví ve statutárním městě Opava _______________________
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Evropská konsensuální konference Brusel 9.– Mgr. Ilja Hradecký.
Sociální patologie SCPT SCPA
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Chudoba jako sociální problém
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Krizová pomoc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Co znamená pro společnost bezdomovství? 26. – 27. listopadu 2014 Klíčová otázka č. 1 Co znamená pro společnost bezdomovství? Ilja Hradecký

Přehled Bezdomovství – co to je? Bezdomovec – kdo to je? Princip a smysl typologie ETHOS Děti v institucích jako významně ohrožená skupina Závěr – teze

Archetyp bezdomovce

Dynamický proces pohyb v prostoru (absence místa pro trvalé pobývání, vyhledávání zdrojů pro přežití) pohyb v čase (den-noc, léto-zima, příležitosti-hrozby) pohyb vertikální (ulice – noclehárna – azylový dům – vězení – denní centrum – nemocnice – ulice)

Veřejný prostor absence bydlení  nutnost užívat veřejný prostor střídání míst pobytu (den – noc, léto – zima) vznik konfliktů vzájemně s jinými bezdomovci se strážci pořádku s jinými osobami NIMBY-reakce (not in my backyard)

Příčiny bezdomovství osobnostní (mentální, psychická, fyzická, osamělost, závislosti, nezralost) vztahové (manželské, generační, domácí násilí, zneužívání) materiální (nezaměstnanost, dluhy, ztráta živitele, oběť podvodu) institucionální (opuštění dětské instituce, propuštění z vězení) většinou souběh nebo kombinace více faktorů

Zjednodušená typologie zjevné bezdomovství skryté bezdomovství potenciální bezdomovství

Přirozená potřeba domova mít možnost obývat určitý prostor = fyzická oblast mít právní důvod obývání prostoru = právní oblast mít svůj prostor umožňující vztahy = sociální oblast

Tři oblasti vyloučení

Typologie ETHOS Evropská typologie bezdomovství a vyloučení z bydlení bez střechy bez bytu nejisté bydlení nevhodné bydlení

Typologie ETHOS

Co je to ETHOS „Domov“ jako výchozí bod 4 koncepční kategorie obsahující 3 oblastí: fyzická, sociální a právní chybějící 1 nebo více oblastí = bezdomovství nebo ohrožení bezdomovstvím 4 koncepční kategorie 13 operační (pracovních) kategorií generická definice a popis životní situací národní subkategorie

Příčiny bezdomovství materiální (nezaměstnanost, dluhy, ztráta živitele, oběť podvodu – chudoba) osobnostní (mentální, psychická, fyzická, osamělost, závislosti – nezralost) vztahové (manželské, generační, domácí násilí, zneužívání – absence podnětných vztahů) institucionální (opuštění dětské instituce, propuštění z vězení – chybějící zakořenění) často souběh nebo kombinace více faktorů

Významná skupina potenciálních bezdomovců Děti v institucích: přibližně 20 tisíc dětí v institucích v institucích jen 41 oboustranných sirotků,  0,6 % naopak téměř 5 % je na útěku hrozba exekuce za dluhy rodičů 580 tisíc dětí v neúplných rodinách

Struktura ústavní péče Kojenecký ústav: pro děti od narození do 3 let Dětský domov: děti od 3 do 18 let s nařízenou ústavní výchovou Dětský domov se školou: děti od 6 do 18 let s nařízenou ústavní výchovou Diagnostický ústav: děti školního věku se soudem nařízenou ústavní výchovou Výchovný ústav: děti nad 15 let se soudem nařízenou ústavní nebo ochrannou výchovou Sociální služby: děti s postižením SOS dětské vesničky na pomezí mezi institucí a náhradní rodinou

Děti v institucích Průměrná délka pobytu dětí: v dětských domovech je 14,5 roku v dětských domovech se školou je 2,4 roku (některé děti až 17 let) ve výchovných ústavech je 1,3 roku, od 1 měsíce až po 13 let (MV 2010)

Bydlení po opuštění instituce návrat do původní rodiny někteří odmítají se do původní rodiny vrátit nájem bytu (velmi zřídka) častější jsou veřejné ubytovny pobytové sociální služby podobným problémem je zajištění zaměstnání

Rychlý průzkum provedený v říjnu 2013 v NDC v Praze ZKUŠENOST POBYTU V DĚTSKÉ INSTITUCI 28 % má zkušenost s ústavní výchovou   z toho: 48 % klientů do 26 let 22 % klientů nad 26 let 31 % je déle než rok bez domova 23 % je méně než rok bez domova

TEZE 1 Typologie ETHOS popisuje životní situace lidí v prekérní životní situací související s absencí domova, s ohrožením ztráty domova, s nevhodnými podmínkami bydlení. Umožňuje kvantifikaci problému bezdomovství a nastavení sociálních politik na všech úrovních veřejné správy.

TEZE 2 Typologie ETHOS názorně ukazuje, že bezdomovství nelze pojímat zúženě jen jako situaci „bez přístřeší“, že jsou situace, které vedou ke ztrátě domova.

TEZE 3 Alarmující je podíl mladých lidí bez domova, kteří mají zkušenost s dětskou institucí.

Děkuji za pozornost www.feantsa.org www.azylovedomy.cz www.nadeje.cz hradecky@nadeje.cz