PROFESNÍ ORIENTACE VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. Prorektor pro studium a pedagogickou činnost VŠTE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

PROFESNÍ ORIENTACE VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. Prorektor pro studium a pedagogickou činnost VŠTE v Českých Budějovicích

vznikla jako polytechnická škola, která by měla uspokojit poptávku po specializovaných technikách a ekonomech v Jihočeském regionu nejmladší vysoká veřejná škola (existuje 5 let) Neuniverzitní profesně orientovaná VŠ; přes 3000 studentů ve studijních bakalářských oborech: 1.Ekonomika podniku 2.Stavební management 3.Konstrukce staveb Povinná semestrální praxe ve firmách (registr oponentů pro BP) VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ

CÍL ŠKOLY je pevné ukotvení školy do systému terciárního vzdělávání ČR a v regionu jako vysoké školy neuniverzitního charakteru s výukovým zaměřením s profesní orientací sjednotit získané kompetence absolventů jednotlivých programů VŠTE s Národním kvalifikačním rámcem a akreditovat studijní programy v souladu s polytechnickým zaměřením školy zkvalitňovat mobilitu studentů i akademických pracovníků v rámci evropského prostoru i mimo něj udržovat a postupně rozšiřovat stávající nabídku vzdělávacích programů pro veřejnost v rámci celoživotního vzdělávání rozvíjet spolupráci s podnikatelskými subjekty Jihočeského kraje, navázat spolupráci s ostatními vysokými školami včetně zahraničních škol a podniků

ROLE NEUNIVERZITNÍHO SEKTORU produktem školy vůči pracovnímu trhu je vychovávat a nabídnout profesně orientované bakaláře s možností uplatnění v podnikové sféře (důraz je kladen na odbornost a jazykovou vybavenost studentů, absolventů) AKADEMIČTÍ PRACOVNÍCI cílem mobilit akademických pracovníků je přenos zahraničních zkušeností, rozvoj jazykových dovedností, osobnostní kariérní růst a rozvoj publikační a tvůrčí činnosti partnerské instituce: zaměřeny na profesně orientované vysoké školy a firmy s obdobnou profesní orientací

MOBILITY STUDENTŮ základem: jednosemestrální studijní pobyty a jednosemestrální pracovní stáže cílem STUDIJNÍCH POBYTŮ je studium v cizím jazyce s plným akademickým uznáním studovaných modulů na VŠTE, rozvoj jazykových a sociálních kompetencí, poznání jiné země a rozvoj osobnostní adaptace studenta u DLOUHODOBÉ PRAXE jde o poznání pracovního prostředí a požadavků na profesní znalosti a dovednosti v jiné zemi, seznámení se s interkulturními rozdíly a nároky na zaměstnance včetně zapojení do práce v multikulturních týmech vedle dlouhodobých pobytů jsou organizovány krátkodobé projektové aktivity (International Business Weeks) na partnerských školách nebo na VŠTE (probíhající v cizím jazyce, převážně angličtině) partnerské organizace: Belgie, Portugalsko, Německo, Rakousko, Irsko, Itálie, Litva, Nizozemí, Maďarsko, Lotyšsko, Francie, Finsko, Dánsko, Bulharsko, Polsko, Španělsko, Řecko, Turecko, Skotsko

FORMY ZAHRANIČNÍ AKTIVITY Akademický rok Počet výjezdů Erasmus StátyPočet výjezdů IBW Státy 2006/ /84BE, UK12BE, NL, FR 2008/93IRL, PT /105PT, UK, NL17 26 PT, BE, FR, NL, FIN, PL, LV VŠTE (IBW domácí)

MEZINÁRODNÍ AKTIVITY -zapojení do mezinárodních aktivit je pro VŠTE jednou ze strategických priorit, které umožňuje přípravu studentů a absolventů pro evropský trh práce a současně poskytuje trvalé podněty pro integraci nových vzdělávacích trendů z hlediska obsahu, nových forem a výukových metod, ale také trvalejší partnerství umožňující spolupráci při tvorbě a poskytování společných studijních programů, výměně a přenosu zkušeností a spolupráci v oblasti výzkumné a tvůrčí činnosti -program ERASMUS -program AKTION -Program Fond pro podporu spolupráce škol ČR a Islandu, Lichtenštejnska a Norska -členství v mezinárodní organizaci a účast na konferenci v EURASHE -aktivní zapojení v organizaci BUSINET

HLAVNÍ SPECIFIKA AKREDITACE PROFESNÍHO BAKALÁŘSKÉHO PROGRAMU Program odpovídá potřebám firem daného regionu - poskytuje komplexní a flexibilní profesně orientované vzdělání, bakalářské a magisterské programy úzce spolupracující se soukromým a veřejným sektorem a s aplikační sférou v regionu Odůvodnění studijního programu u profesních bakalářských programů v akreditační žádosti zahrnuje: „ekonomickou, sociální a demografickou charakteristiku předpokládané spádové regionální oblasti a údaje o počtech nezaměstnaných absolventů vyšších odborných škol a vysokých škol podle kvalifikační struktury příslušného studijního programu a jeho jednotlivých oborů za poslední rok (k 30.dubnu a k 30. září) vyjádřené 1. příslušnými územními orgány práce nebo 2. rozborem zpracovaným žadatelem.“ (Vyhláška MŠMT č. 312/2011 Sb., §10, bod 1, písmeno b) Přílohou je rovněž: „Přehled návrhu pracovišť s uvedením jejich právní formy, kde se praxe bude konat a případné doložení jejího smluvního zabezpečení alespoň na standardní dobu studia.“ (§4, odstavec 2)

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST