Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Program předcházení vzniku odpadů ČR
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Aktuální novelizace zákona o odpadech Štěpán Jakl odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Operační program Životní prostředí
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 a předcházení vzniku odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí XXV. seminář energetiků Valašské Klobouky, 22. ledna 2015

STRATEGIE A PROGRAMY ČR Legislativa – dnes a zítra Plán odpadového hospodářství 2015 - 2024 Program předcházení vzniku odpadů ČR Operační program Životní prostředí 2014 - 2020 Data odpadového hospodářství

Zákon o odpadech – poslední platné změny Zákon č. 169/2013 Sb. – tzv. ekoauditová novela Zákonné opatření Senátu č. 344/2013 Sb. – o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů Zákon č. 64/2014 Sb. – zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím kontrolního řádu Zákon č. 184/2014 Sb. – tzv. elektronovela, povinná transpoziční novela zákona ve vztahu ke směrnici o odpadních elektrozařízeních (2012/19/EU), posun ELPNO a HNVO na 2016

Zákon o odpadech – poslední platné změny Zákon č. 229/2014 Sb. Zákaz skládkování SKO, recyklovatelných a využitelných odpadů od roku 2024 Povinné třídění BRKO a kovů v obcích od 2015 Omezení využívání odpadů jako TZS na skládkách na 20 % hmotnostních (z 25 % objemových) Úprava možnosti odebrání souhlasu s provozem zařízení ke sběru a výkupu odpadů při výkupu odpadů, které jsou zakázány vykupovat

Zákon o odpadech – předpokládané změny I Výkupny kovových odpadů (sněmovní tisk 153) – novela zákona o odpadech – rozšíření pravomocí KÚ k odebírání souhlasu k provozu zařízení. Schůze PSP 23.9.2014 zamítnut zákaz výkupu od občanů – změna vyhlášky č. 383/2001 Sb. (bezhotovostní výkup kovů od občanů) - ZÁKAZ VÝKUPŮ KOVŮ OD OBČANŮ ZA HOTOVÉ - novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. - platba bezhotovostní – převod na účet nebo forma složenky - MŽP vydá vyhlášku leden/únor 2015 s účinností 1.3.2015

Zákon o odpadech – předpokládané změny II Infringement (řízení o porušení smlouvy o přistoupení k EU) k zákonu o odpadech - nesprávná transpozice některých ustanovení směrnice o odpadech. Novela zákona o odpadech – 20. října 2014 MPŘ Novela vyhlášek – č. 376/2001 Sb., č. 383/2001 Sb. vypořádání mezirezortu prosinec 2014/leden 2015 předložení vládě leden/únor 2015 účinnost nejdříve 1. 7. 2015

Nové vyhlášky OH Vyhláška k třídění složek komunálního odpadu (papír, plast, sklo, kovy a bio) č. 321/2014 Sb. ze dne 16.12.2014 vzor obecní vyhlášky pro obce k třídění odpadů http://www.mzp.cz/cz/news_141216_vyhla ska_trideni

Další připravovaná legislativa Vyhláška k vymezení odpadů použitelných na TZS technické zabezpečení skládek - příprava Vyhláška k vymezení odpadů, které bude od roku 2024 zakázáno ukládat na skládky – příprava bude zahájena v první polovině 2015 Vyhláška ke katalogu zařízení (přidělování IČZ)

Nové právní předpisy v odpadovém hospodářství Věcné záměry nových zákonů zákon o odpadech zákon o výrobcích s ukončenou životností - baterie, elektrozařízení, pneumatiky, vozidla s ukončenou životností (Předložení věcných záměrů vládě do konce ledna 2015)

Nové právní předpisy v odpadovém hospodářství - harmonogram Věcné záměry nových zákonů předložení vládě I/2015 Zahájení prací na paragrafových zněních II/2015 Projednání návrhů paragrafových znění v pracovních skupinách III-V/2015 Předložení 2 nových zákonů poslanecké sněmovně VI/2015 Platnost 2 nových odpadových zákonů 1.1.2016 Účinnost 2 odpadových zákonů 1.1.2017

Plán odpadového hospodářství 2015 - 2024 Nový POH ČR nařízení vlády č. 352/2014 Sb. ze dne 22. 12. 2014 Usnesení vlády č. 1080 ze dne 22. 12. 2014 http://www.mzp.cz/cz/poh_cr_prislusne_dokumenty Strategické cíle Předcházení vzniku odpadů a snižování měrné produkce odpadů Minimalizace nepříznivých účinků vzniku odpadů a nakládání s nimi na lidské zdraví a životní prostředí Maximální využívání odpadů jako náhrady primárních zdrojů

Nový POH ČR – priority OH Předcházení vzniku odpadů a snižování nebezpečných vlastností odpadů Opětovné použití výrobků s ukončenou životností Maximální využití odpadů ve vazbě na průmyslové segmenty, region Zásadní omezení skládkování (zejména SKO) v roce 2024 Řešení nakládání s BRKO a ostatním BRO Optimalizace veškeré činnosti v OH Zajištění dlouhodobé stability a udržitelnosti OH v regionech i v rámci ČR

Program předcházení vzniku odpadů Návrh Programu zveřejněn (od 12. 12. 2013) na stránkách MŽP (http://www.mzp.cz/cz/predchazeni_vzniku_odpadu) Dne 28.3.2014 vydán závěr zjišťovacího řízení SEA (http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/SEA_MZP176K) Projednání Programu vládou – 27. 10. 2014 Předán oficiálně Evropské komisi X/2014 http://www.mzp.cz/cz/predchazeni_vzniku_odpadu

OPŽP 2014 - 2020 Dohoda o partnerství – červen 2014 OPŽP schválen vládou – červenec 2014 EVROPSKÁ KOMISE ?????? 2. týden ledna 2015 EK oddaluje schválení OPŽP na červen 2015 MŽP nečeká a vyhlásí poslední rychloobrátkové výzvy ze „starého OPŽP“ leden/únor 2015 1. výzvy nového OPŽP - 1.Q / 2015

Předběžné rozložení alokace

Předběžné rozložení alokace

Předběžné rozložení alokace

OPŽP 2014 -2020 - Prioritní osa 3 Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika Investiční priorita 1 „Investice do odpadového hospodářství za účelem plnění požadavků acquis Unie v oblasti životního prostředí a řešení důležitých potřeb“ SC 3.1 – „Prevence vzniku odpadů“ SC 3.2 – „Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů“ SC 3.3 – „Rekultivovat staré skládky“

OPŽP 2014 -2020 - Prioritní osa 3 Investiční priorita 2 „Podpora investic k řešení specifických rizik, zajištění odolnosti vůči katastrofám a vývoj systémů pro zvládání katastrof“ – FS SC 3.4 - „Odstranit a inventarizovat ekologické zátěže“ Investiční priorita 3 „Podpora investic k řešení specifických rizik, zajištění odolnosti vůči katastrofám a vývoj systémů pro zvládání katastrof“ – EFRR SC 3.5 - „Snížit environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení“

Specifické cíle a podporované aktivity PO3 3.2 „Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů“ - Výstavba a modernizace zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů (systémy pro sběr, svoz a separaci odpadů a bioodpadů, sběrné dvory a sklady komunálního odpadu, systémy pro separaci komunálních odpadů, nadzemní a podzemní kontejnery včetně související infrastruktury); - Výstavba a modernizace zařízení pro materiálové využití odpadů (např. kompostárny a jiná vhodná zařízení pro materiálové využití odpadů); - Výstavba a modernizace zařízení na energetické využívání odpadů a související infrastruktury.

Specifické cíle a podporované aktivity PO3 3.3 „Rekultivovat staré skládky“ - Rekultivace starých skládek (technicky nezabezpečených, ve zvláště chráněných územích, evropsky významných lokalitách a ptačích oblastech a NATURA 2000).

2014 / MŽP

2014 / MŽP

2014 / MŽP

2014 / MŽP

http://mzp.cz/cz/odpady_podrubrika

Rozdíl mezi daty OH mezi MŽP a ČSÚ I

Rozdíl mezi daty OH mezi MŽP a ČSÚ II

Specifické zaměření Evropské komise v roce 2015/2016 v ČR - úroveň separovaného sběru v ČR - nakládání s nebezpečnými odpady - stavební a demoliční odpady - skládkování odpadů v ČR - stav národního POH a příprava krajských POH - implementace Programu předcházení vzniku odpadů

Děkuji Vám za pozornost Jaromír Manhart odbor odpadů 267 12 2393, 725 786 420 jaromir.manhart@mzp.cz