Významné změny v novele EZ AEM 15. 3. 2005, Poděbrady Pavel Dočekal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
České plynárenství a otevření trhu s plynem po vstupu do EU. Ing. Jan Zaplatílek © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
IX. Jarní konference energetických manažerů Energetický regulační úřad v novele energetického zákona Konference AEM Poděbrady 15. a Josef FIŘT.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Transkript prezentace:

Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal

2 Obsah Novela energetického zákona Otevírání trhu s plynem Přístup do plynárenských zařízení Unbundling Zajištění bezpečnosti dodávek Další významné změny Závěr

3 I. Novela energetického zákona zákon č. 670/2004 Sb. účinnost: 30. prosince 2004 důvod novelizace EZ: –implementace směrnice 2003/55 EC („2. direktiva“); –reakce na zkušenosti s fungováním dosavadní právní úpravy. významné změny –otevírání trhu s plynem; –unbundling; –přístup třetích stran do plynárenských zařízení; –zajištění bezpečnosti dodávek.

4 1. regulační perioda2. regulační perioda II. Otevírání trhu s plynem (1.) pouze chránění zákazníci (neexistence TPA) prodej plynu: TG - RDS 2. fáze otevření trhu (všichni koneční zákazníci kromě domácností) prodej plynu pro chráněné zákazníky: TG-RDS závěrečná fáze otevření trhu všichni koneční zákazníci 1. fáze otevření trhu (všichni koneční zákazníci se spotřebou nad 15 mil. m3 & všichni výrobci elektřiny a elektřiny a tepla) prodej plynu pro oprávněné zákazníky: TG-RDS, noví hráči

5 II. Otevírání trhu s plynem (2.) Související otázky: –měření (§ 71) měření spotřeby plynu u kogeneračních jednotek vs. pravidla trhu s plynem (požadavek na zjištění denních/měsíčních hodnot spotřeby). –regulace cen dodávek pro chráněné zákazníky koexistence 2 kategorií konečných zákazníků (chránění vs. oprávnění) - 2 režimy stanovení ceny. –ochrana smluv ToP (§ 61a) dočasné pozastavení povinnosti umožnit přístup třetích stran; záměr vs. praktická využitelnost.

6 III. Přístup do plynárenských zařízení „přístup třetích stran“ („TPA“) do plynárenských zařízení –regulovaný přístup: PS (vnitrostátní přeprava), DS –sjednaný přístup: PZP (evropské srovnání - viz obr.) podrobnosti podmínek TPA –vyhláška ERÚ č.673/2004 Sb. –Řád PPS/PDS/PPZP negotiated TPA regulated TPA not available obr.: přístup do PZP v Evropě

7 IV. Unbundling (1.) cíl: zajištění nediskriminačního přístupu k plynárenským zařízením formy: –účetní unbundling ( ) –funkční, právní: PPS (§ 58a) PDS (§ 58a) „Program opatření“ (compliance program) - opatření k zajištění nediskriminačního chování dodatečné náklady vyvolané provedením unbundlingu –možnost uznání ze strany ERÚ

8 IV. Unbundling (2.) 2003/55 EC –PPS: –PDS: požadavky nejsou naplňovány (viz obr. - stav v roce 2004) případy vlastnického oddělení PPSPDS Rakouskoprávní Belgieprávní Dánskovlastnickýprávní Francieprávníúčetní Německoúčetní Irskomanažerský Itálieprávní Lucemburskomanažerský Holandskoprávní Španělskoprávní Švédskoúčetní Velká Británievlastnický Estonskoúčetní Lotyšskoúčetní Litvaúčetní Polskoprávníúčetní ČR účetní Slovenskomanažerský Maďarskoprávníúčetní Slovinskoprávníúčetní Rumunskoprávníúčetní Bulharskoúčetní Tureckoprávní

9 V. Zajištění bezpečnosti dodávek otevření trhu - noví dodavatelé - možné ohrožení bezpečnosti dodávek; § 73 EZ - povinnost obchodníků s plynem dodržovat bezpečnostní standardy; 2004/67 EC - směrnice o opatřeních zajišťujících bezpečnost dodávek zemního plynu; novelizace vyhlášky MPO č.167/2001 Sb., o stavech nouze v plynárenství

10 VI. Další významné změny Dodavatel poslední instance §12 (vs. povinnost nad rámec licence §12a) Bilanční centrum (§ 64) Smlouvy mezi účastníky trhu s plynem (§72)

11 Závěr Co vlastně novela EZ přinesla? –významné změny z pohledu organizace trhu s plynem; –absence některých významných změn (pravidel) nezbytných pro fungování trhu s plynem - podstatná část řešena v prováděcích předpisech.

Děkuji za pozornost