Standardizace digitálních územních plánů obcí principy, zkušenosti, přínosy   Jiří Hiess Drahomíra Zedníčková hiess.j@kr-vysocina.cz zednickova.drahomira@kr-jihomoravsky.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Advertisements

Územní plán Liberec.
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
5. a 6. listopadu 2007Vojtěch Zvěřina PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS.
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Zapojení veřejnosti v praxi územního plánování Želeč, Chýnov, Tábor Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Digitální mapa Prahy.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Porada pracovníků z úseku územního plánování obcí s rozšířenou působností Karlovarského kraje Krajský úřad Karlovarského kraje Odbor regionálního rozvoje.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Portál územního plánování v praxi
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
6. prosince 2007Vojtěch Zvěřina MISYS - ÚAP Prezentace na Krajském úřadě Jihomoravského kraje.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Dotační program Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2011
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Výdej dat projektant Mgr. Libuše Dobrá
Společný pohled správců technické infrastruktury na projekty DTM – ČEZ Distribuce, CETIN, innogy Konference DTM Plzeň 14. –
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
mapový aplikační server
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
DTM Kraje Vysočina.
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Standardizace digitálních územních plánů obcí principy, zkušenosti, přínosy   Jiří Hiess Drahomíra Zedníčková hiess.j@kr-vysocina.cz zednickova.drahomira@kr-jihomoravsky.cz

digitální ÚPD: od CAD grafiky..

... přes legendu (US Brno) …

... přes legendu (U-24 Praha) …

... přes legendu (AR projekt Brno) …

… datový model tabelární …

… datový model konceptuální, datový model logický, obecný …

... strukturovaný obsah VÚC …

… obsah ÚPN města/obce …

…přímé propojení grafiky a regulativů…

…užití ÚTP – zde ortofoto a DKM vč. SPI…

…analýzy a složité kompozice… … ke GIS, k internetu, …

Metodika digitálního zpracovnání ÚPD Cíle: co musí umět projektant? jak zadat DIGITÁLNÍ ÚPD? nástroj pro kontroly a převod z CAD do GIS způsob vizualizace dat návrh datového modelu ÚPN obce zohledňující současnou situaci v územním plánování na území ČR co má splňovat úřad, aby vložená práce nepřišla vniveč?

Metodika je pro lidi: část interní část veřejná

Vizualizace dÚPD (OkÚ ZN+ZL, 2002) Metodika 1.6 K&K +V CAD GIS Microstation (Autocad) Kontrola Konverze Vizualizace ArcView 3.x GISel WWW řešení

software K&K&V načtení dat ve formátu *.DGN kontrola => *.txt protokol konverze dat do formátu SHP export do odb (view ArcView) export do projektu GISel - *.SMP

Porovnání výstupů ArcView x GISel Nezáleží již na SW! výsledná podoba dokumentace v počítači i na internetu se blíží vytištěným úředně platným originálům

Hlavní výkres

Ukázka výkresu CAD 2./2 90. let

dtto pro GIS podle Metodiky Brno rok 2000

Internet Map Server Web map services: každý občan, každý úřad, každý investor si může zobrazit dig.ÚPD na webu

Detail ÚPN na webu

Závěr Důsledky pro pořizovatele: jednotné zadání možnost kontroly přebíraných digitálních dat od projektantů ve formátu CAD možnost převodu do formátu GIS možnost využití analytických úloh spojených s atributovou částí ÚPD (vyhledávání, zobrazování dle popisného údaje..) možnost využití analytických úloh pro více než jeden ÚPD – standardizované zpracování zajišťuje správné obsazení a interpretaci objektů „ ve vrstvách“ možnost zobrazování (vizualizace) ÚPD pro koncové uživatele snížené náklady pro následné aktualizace,

Závěr Důsledky pro projektanta: jednotné zadání od různých pořizovatelů zjednodušení, standardizace firemní technologické linky vede ke zlevnění nákladů na režii atelieru více prostoru na vlastní práci urbanisty, neztrácí čas a síly neproduktivními činnostmi využití nadstavby nad Microstationem vypracovaným ing. arch. Motlem (jednodušší projektování) menší pracnost při aktualizacích dokumentace (snížení nákladů)

Závěr Důsledky pro veřejnou správu: vícenásobné užití a zhodnocení digitálních geodat integrovatelnost urbanistických geodat s přidanou hodnotou do ISVS lze hromadně a levně šířit, kopírovat libovolným úřadům bez ztráty úplnosti a přesnosti informace ubývá prostor pro manipulace vychytralých úředníků reálná proveditelnost nově navrhovaného zákona o územním plánování využitelnost pro řízení a strategické rozhodování v lokální, regionální i národní úrovni, možnost integrovat a kombinovat s jinými daty snížené náklady

Závěr Metodika digitálního zpracování územního plánu obce vyřešila technologický postup digitálního zpracování územního plánu nedořešena zůstává jednotná terminologie pojmů v územním plánování (nebylo součástí zadání) není jednotná závazná symbolika (legenda) je potřeba seznámit všechny „zúčastněné“ s výhodami Metodiky a standardizace je třeba vyhodnotit Metodiku 1.x a zadat Metodiku 2.x (digitální zpracování VÚC, ZRK, integrace metadat…) je potřeba svolat jednání na úrovni krajů (odborů ÚPaSŘ) spolu s MMR a sjednotit technické i urbanistické požadavky pro zpracování VÚC je potřeba zjistit a koordinovat rozpracovanost metodik a dig. ÚPD v jednotlivých krajích Zásadními uživateli se stávají obce s rozšířenou působností – spojit se s nimi, bez standardizace a GIS nezvládnou úkoly územního plánování, které jsou na ně kladené

DOPORUČENÍ 1. Více úsilí věnovat propagaci přínosů a příkladům 2. Zabývat se základním datovým obsahem GISu obce (města) GISu regionu (kraje) 3. Spojit úsilí co největšího počtu pořizovatelů, prozkoumat zahraniční zkušenosti

DOPORUČENÍ 4. Zainteresovat starosty, radní a zastupitele obcí, sdružení obcí, krajů 5. Zabývat se otázkou průběžné metodické a finanční pomoci obcím, ORP, stavebním úřadům 6. Předvést, že GIS nemusí být drahý ani pro menší obce 7. Inovovat a doplnit návrh standardu dÚPD

pozvání: ÚP a GIS Vranov 2003 1998-2003 Pořizovatelé + Projektanti + Informatici Referáty Soutěžní výstava Sborník OS21 CAGI (GIS v ÚP) info: www.cagi.cz Bítov 23.-25.6.2003

Děkujeme za pozornost! www.cagi.cz hiess.j@kr-vysocina.cz zednickova.drahomira@kr-jihomoravsky.cz www.cagi.cz