Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Neživá příroda – Slunce
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
vypracovala: Vendula skalová
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
SKUPENSTVÍ LÁTEK SKUPENSTVÍ LÁTEK FY_022_Změny skupenství látek_Skupenství látek Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. HYDROSFÉRA Z_061_Krajinná sféra a její základní části_Hydrosféra Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s hydrosférou Materiál rozvíjí a podporuje znalosti a vědomosti žáků Je určen pro předmět zeměpis a ročník 6. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: BRYCHTOVÁ, Šárka, Josef BRINKE a Josef HERINK. Planeta Země: Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy. Praha 1: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-475-9. :

Hydrosféra Hydrosférou nazýváme veškerou vodu na naší planetě. Voda je nesmírně důležitá pro život člověka, živočichů i rostlin. Bez vody by nebyl na Zemi život. Bez vody vydrží člověk kratší dobu než bez jídla ( asi 5 dnů).

71 % povrchu Země tvoří voda.

Koloběh vody Před mnoha miliony lety se právě ve vodě vyvinul život. První organismy naší planety žily ve vodě. Teprve později se vytvořily organismy přizpůsobené životu na souši. Voda se na naší planetě nikde neztrácí. Voda putuje v krajině. Putování vody v přírodě říkáme KOLOBĚH VODY.

Koloběh vody v přírodě

Oběh vody Z oceánů, řek, potoků, rybníků i z půdy se neustále vypařuje voda. Při vypařování se mění v páru, a ta stoupá vzhůru. Na obloze se vytvářejí oblaka. Z oblak se voda v podobě srážek vrací zpět na zemský povrch. Část srážkové vody se vsákne, část se vypaří. Ostatní voda odtéká po povrchu pevnin do oceánů.

Voda na naší planetě se nachází v různých formách: Oceány a moře (obsahují 98% veškeré vody na Zemi) Ledovce Podpovrchová voda Voda na pevnině ( řeky, jezera, bažiny) Voda v atmosféře ( vodní pára, ledové krystalky)

Rozdělení vody podle skupenství Voda se vyskytuje v přírodě ve skupenství: Pevném led sníh jinovatka kroupy Kapalném voda rosa Plynném vodní pára mlha Ledovec - zde jsou vidět tři skupenství vody pohromadě

Velkým problémem světa je kvalitní voda. Vody na Zemi je dostatek, ale je nedostatek pitné vody. Mnoho vodních toků a zásoby podzemních vod trpí znečištěním. I oceány jsou dnes ohroženy činností člověka. Největším nebezpečím pro život v mořích jsou ropné skvrny. Ropné skvrny vznikají při těžbě ropy na dně moří a po úniku ropy z lodí převážejících tuto surovinu.

Vodní zdroje O vodní zdroje se starají vodohospodáři. Rozhodují o množství vody v přehradách a vodních tocích. Velkou pozornost věnují ochraně vodních zdrojů před jejich znečištěním. Zajišťují i rozvod vody do domácností.

Pitná voda Kvalita pitné vody se posuzuje jejím rozborem v hygienických stanicích. Je zde zjišťován obsah chemických látek v ní rozpuštěných. Zjišťuje se i množství mechanických nečistot a mikrobiologických organismů. Velkou spotřebu vody má i zemědělská a průmyslová výroba. Pro zajištění dostatku pitné vody se budují přehradní nádrže.

Vodní hospodářství Ve vodním hospodářství hrají důležitou roli také odpadní vody. Protože se kanalizací vracejí zpátky do vodních toků, musí se čistit. Čistí se v čistírnách odpadních vod. Všechny obce by měly být napojeny na čistírny odpadních vod.

Doplň následující věty: 1. Voda je nezbytnou podmínkou____________na Zemi. 2. Veškerou vodu na naší planetě nazýváme_____________. 3. Bez vody vydrží člověk asi _________________ . 4. Voda je nesmírně důležitá pro život _________, ___________i_______ . 5. ________ % povrchu Země tvoří voda. 6. Putování vody v přírodě nazýváme _________ ____________ . 7. Voda se při vypařování mění v _________ a ta stoupá vzhůru. 8. Na obloze se vytvářejí____________ . 9. Z ___________ se voda v podobě srážek vrací zpět na zemský povrch. 10. Část srážkové ____________ se vsákne, část se___________. 11. Ostatní voda odtéká po povrchu pevnin do ____________.

ŘEŠENÍ: Doplň následující věty: 1. Voda je nezbytnou podmínkou života na Zemi. 2. Veškerou vodu na naší planetě nazýváme hydrosféra. 3. Bez vody vydrží člověk asi 5 dnů. 4. Voda je nesmírně důležitá pro život člověka, živočichů i rostlin. 5. 71 % povrchu Země tvoří voda. 6. Putování vody v přírodě nazýváme koloběh vody. 7. Voda se při vypařování mění v páru a ta stoupá vzhůru. 8. Na obloze se vytvářejí oblaka. 9. Z oblak se voda v podobě srážek vrací zpět na zemský povrch. 10. Část srážkové vody se vsákne, část se vypaří. 11. Ostatní voda odtéká po povrchu pevnin do oceánů.

Ve osmisměrce vyhledej následující slova: Voda, rosa, led, sníh, rampouch, kroupy, mlha, ledovec, čistírna, moře, oceán, rybník. Ze zbylých písmen zjistíš název české řeky. A C E V O D L N K B CH R Í U Ř S T Á H P M Y I Č

Řešení: Voda, rosa, led, sníh, rampouch, kroupy, mlha, ledovec, čistírna, moře, oceán, rybník Ze zbylých písmen zjistíš název české řeky: BEROUNKA A C E V O D L N K B CH R Í U Ř S T Á H P M Y I Č

Zdroje citací: Koloběh vody. Wikipedie [online]. 2006, 3.12.2012 [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolob%C4%9Bh_vody_v_p%C5%99%C3%ADrod%C4%9B Soubor:Prehrada korycany.jpg. Wikipedie [online]. 2007, 20.10.2007 [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prehrada_korycany.jpg Pitná voda. Wikipedie [online]. 2005, 20.12.2012 [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pitn%C3%A1_voda Soubor:The Earth seen from Apollo 17.jpg. Wikipedie [online]. 2004, 18.12.2012 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg Ledovec; zde jsou vidět tři skupenství vody pohromadě. Wikipedie [online]. 2005, 15.4.2005 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glacial_iceberg_in_Argentina.jpg Soubor:Wonga wetlands sewage plant.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 13.5.2006 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wonga_wetlands_sewage_plant.jpg