Frank a Lilian Gilbrethovi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
ročního hodnocení personálu v Metrostav a.s.
Albert Einstein.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Studijní program Stavební inženýrství
USA po druhé světové válce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
FIRMA BAŤA A TÁBORSKO Ing. Vladimír Štípek, Ph. D
Profil HR poradce a školitele
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Historické etapy vývoje managementu
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Podíl členů České hutnické společnosti na inovačních procesech v podnicích Ing. Jaroslav Pindor, Ph.D. Předseda České hutnické společnosti Dne
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
PREZENTACE Henry Gantt
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Významné osobnosti fyziky a chemie
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Praha,
UNIV2 Kraje Obchodní akademie, Kostelec nad Orlicí Federal-Mogul Friction Products a.s. Henri Ramczyk.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Racionalizace řídící práce, time management
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Fakulta zdravotnických studií
Definice managementu.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Frederick Winslow TAYLOR
Postavení pedagogiky mezi vědami
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
PRVNÍ ZDRAVOTNÍ PORADENSKÁ ve spolupráci s advokátní kanceláří.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
M ARGARET M EADOVÁ Vypracovaly: Veronika Marešová, Dana Peremská.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Marie Curieová-Sklodowská
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Fakulta zdravotnických studií
Zdravotnický management
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Silnoproudá elektrotechnika
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Frank a Lilian Gilbrethovi Eliška Jirešová, Martin Hlavatý, Michal Marval Předmět: Teorie řízení Fakulta stavební ČVUT v Praze

OBSAH: Frank Gilbreth Lilian Gilbreth Společná tvorba Gilbreth X Taylor Závěr

Frank Bunker Gilbreth (7.7.1868-14.6.1924), *Fairfield, Maine, USA - stejně jako Tailor byl představitelem vědeckého manegementu počátku 20.st - průkopník pohybových studií, inovátor pracovních postupů a výroby - neměl žádné vyšší vzdělání, začínal jako zedník - později stavební podnikatel, kde narazil na problém jak zajistit stavební práce rychleji a efektivněji - během 1. světové války pracoval na zrychlení skládání a rozebírání zbraní (dnes se takto cvičí rekruti) - po válce podnikal poskytoval poradenské služby - společnost Gilbreth Inc. - příležitostně přednášel Perdue university

Lilian Molle Gilbreth (24.5.1878-2.1.1972), *Oakland, Califormie, USA „matka moderního managementu“ nezvykle vzdělaná žena na svoji dobu, i když ji od studia otec odrazoval (měla plnit povinnosti ženy (vdát se, mít děti, starat se o domácnost) BA a MA na universitě v Berkeley, později Ph.D na Brownově universitě (Průmyslová psychologie)

Lilian Molle Gilbreth (24.5.1878-2.1.1972), *Oakland, Califormie, USA 1926 – jako 1. žena přijata do americké společnosti stavebních inženýrů 1935 – 1. žena profesorka na managementu na technické škole 1904 svatba, spolu se svým mužem 12 dětí (Frank G.,jr a Ernestine – film a kniha Dvanáct do tuctu)

SPOLEČNÁ PRÁCE: začali zkoumat vědecké způsoby vedení, společnos Gilbreth Inc. Společně studovali pracovní návyky výrobních a administrativních dělníků v nejrůznějších průmyslových odvětví a hledali způsob zvýšení jejich výkonosti Frank se zabýval technickými aspekty efektivity práce, zatímco Lilian se zabývala těmi lidskými (psychologickými). Společně věděli, že je třeba zlepšit spokojenost pracovníka, tím se zlepší pracovní výkon a efektivita práce.

Pro studii vykonávané práce používali fotografie a filmové záběry s cílem vytvořit „jeden nejlepší způsob“ provedení úkolu. Věděli také, že je třeba zlepšit fyzické pohodlí pracovníka (zedník má cihly pohodlně v dosahu, lepší kancelářský nábytek, atp.).

- Lilian pokračovala v jejich práci a péči o rodinu - Frank zemřel na srdeční selhání r. 1924 - Lilian pokračovala v jejich práci a péči o rodinu - poradenská práce pro řadu významných amerických společností Johnson & Johnson, Macys a další - přednášela na universitách a publikovala, obdržela 22 čestných doktorátů - ve spolupráci s GE navrhla kuchyň pro zdravotně postižené hospodyně - byla poradkyní amerických prezidentů v oblasti civilní obrany, zbrojní výroby a rehabilitace zdravotně postižených (prezident. Hoover, Rosevelt, Eisenhower a dalších

GILBERTHOVI X TAYLORISMUS Gilbreth snižování namáhavosti pracovních postupů (zedník má cihly po ruce, pohyblivé lešení tak aby zdil v ideální výšce,..) Taylor snižování času procesu, stanovení norem co a za jak dlouho musí pracovník udělat, stanoví postihy nebo odměny

ZÁVĚR: výjimečné osobnosti Lilian a Franka přínos pro moderní management v oblasti časových studií inovace a zefektivnění pracovních postupů průmyslová psychologie

Děkuji za pozornost