Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

SOUVĚTÍ PODŘADNÉ SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.10 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování souvětí. Vysvětluje rozdíly mezi větou hlavní a vedlejší a uvádí postup.
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Adaptační kurz
Cliccate per sfogliare. Jeden 92-ti letý malý, starý člověk, se pěkně se učesal, oholil, oblékl a ráno v 8 hodin odešel do Domova pro seniory. V Domově.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ.
PRÁCE S GIMPEM. Úvod PRVNÍ HODINU NÁS NÁŠ PAN UČITEL MGR. ALEŠ SEKAL SEZNAMOVAL SE SOUTĚŽÍ. ROZDAL NÁM PAPÍRY A MĚLI JSME NAKRESLIT NÁŠ NÁVRH NA TÉMA.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
Spojky.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Cliccate per sfogliare. Jeden 92 roční malý, starý člověk, pěkně se učesal, oholil, oblékl a ráno v 8 hodin odešel do domova pro seniory. V Domově pro.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Věta jednoduchá a souvětí.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Interpunkce v souvětí podřadném
Formální skladební vztahy
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
SLOVENSKO 2016.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Souvětí, věta hlavní, vedlejší
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Příprava na závěrečnou prověrku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Spojky.
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ

SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ spojení 2 nebo více hlavních vět s libovolným počtem vedlejších vět – obsahuje tedy nejméně 2 VH každá hlavní věta může stát sama o sobě – žádná nezávisí na druhé větě jako její větný člen souvětí o 3 a více větách považujeme za složité

ZÁKLADNÍ TYPY 1) nejméně dvě věty hlavní a na jedné z nich (nebo na každé) závisí věta vedlejší Když rytíř vstoupil do hradu, uviděl svého kolegu v brnění, ale okamžitě se podivil, protože vypadal zvláštně. Mohlo to skutečně být, jak chlapec říkal, ale mohlo to být řečeno takhle, aby to maminka unesla. Půjdete-li náhodou tudy, snažně vás prosím, nespěchejte a chvíli zde postůjte. 2) souvětí obsahuje jen věty hlavní Kluk trávil hodiny s maminkou, ta mu pořád něco vyprávěla, naslouchala jeho starostem a chodila kvůli němu do školy.

PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Ta dvě slova mu připadala nesmírně cizí, třebaže je v životě mnohokrát sám vykroužil svým ozdobným písmem, zdálo se mu nesmyslné, že by měla označovat jeho hlavu, připadalo mu, že není žádný rozumný důvod, proč by musela patřit právě k němu. Dospělí mě odradili od malířské kariéry, když mi bylo šest let, a proto jsem se nenaučil kreslit nic jiného, než zavřené a otevřené hroznýše. Tiskl jsem ho v náručí jako malé dítě, a přesto se mi zdálo, že sklouzává někam dolů do propasti a že nemohu nic udělat, abych ho zadržel. Buďte tedy tak hodní a nenechte mě tak smutného, rychle mi napište, že se vrátil. Protože byl zraněn, nemohl se zúčastnit závodů, ale doma ho nic nebavilo. Přišly jich tam stovky, vyjádřili tak svůj názor a podpořili dobrou myšlenku. Vzbudil se sám, a když maminka vešla do pokoje, rychle vstal a připravil si všechny věci, aby byl ve škole včas.

PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Budu hrát pozemní hokej a doufám, že se mi to bude líbit a že budu mít úspěch. Kateřina odešla, ale ostatní zůstali na diskotéce, protože se jim tam líbilo a dobře se bavili s přáteli, které už dlouho neviděli. Aleš dostal špatnou známku, protože se nestačil připravit tak, aby látku pochopil, a ještě schytal poznámku za drzé chování. Daniel potvrdil svoji účast na lehkoatletických závodech a přihlásil i kamaráda Toma, který společně s ním trénuje a který je stejně dobrý, přestože začal závodit nedávno. Nastartujte auto a vypravte se do hor, abyste užili sněhu, kterého je v Praze málo. Když zamíříte do Krkonoš, vyberte si třeba Benecko a jistě budete spokojeni, protože má dobré podmínky pro lyžování. Benecko leží na západním svahu, je zalité sluncem a nabízí sjezdovky i běžecké trati, které jsou dobře upravené.