Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ

2 SOUVĚTÍ PODŘADNÉ spojení 1 věty hlavní (řídící) s libovolným počtem vedlejších vět - obsahuje tedy 1 VH a nejméně 1 VV jedna věta závisí na druhé mluvnicky jako její větný člen obsah věty závislé doplňuje obsah věty řídící souvětí o 3 a více větách považujeme za složité

3 ZÁKLADNÍ TYPY 1) na jedné větě hlavní závisí dvě věty vedlejší různého druhu Když už si pan učitel nevěděl rady, přinesl do třídy názornou pomůcku, abychom si učivo lépe představili. 2) na jedné větě hlavní závisí několik vět vedlejších souřadně spojených Zdálo se mi, že jsou prázdniny a že jsem jel za strýčkem do Brazílie. 3) na jedné větě hlavní závisí věta vedlejší a ta je řídící větou pro další větu vedlejší Spěchali jsme, abychom byli co nejdříve ve škole, protože se budeme učit o souvětí.

4 PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Zúčastnili jsme se lyžařského zájezdu, který směřoval do Alp, kde jsme nalezli vynikající sjezdové dráhy a kde je i velmi dobrá úroveň ubytování. Kdo chce zvítězit, musí tvrdě trénovat, aby dosáhl takových výkonů, které obstojí v konkurenci soupeřů a jež zároveň nepřesáhnou jeho možnosti. Až ho potkám, vyřídím mu, co mu vzkazuješ. Ten, kdo ti to řekl, musel přece vědět, že to není pravda. Tímto lesíkem, který začíná hned za vilami, si všichni zkracují cestu, jestliže spěchají na autobus. Nepříjemná a neurčitá událost, která se měla stát, jako by se tím, že si přečetl své jméno a datum narození, přiblížila. Zadívejte se pozorně na tuto krajinu, abyste ji bezpečně poznali, budete-li jednoho dne cestovat v Africe na poušti. Přijde-li k vám pak dítě a bude se smát, bude-li mít zlaté vlásky a nebude odpovídat, když se ho budete ptát, snadno uhodnete, kdo to je. Byl to kluk, který si vzal prášky na spaní a mluvil o tom tak, že si je vzal, protože v návodu bylo napsáno, že vedlejší účinek je zvýšená teplota. Chtěl mít zvýšenou teplotu, aby nemusel jít druhý den do školy, protože ve škole byl šikanován, posmívali se mu, říkali mu, že je batole, že nemá mezi nimi co pohledávat. Vzpomněla jsem si na středoškoláka, který měl velice úzkou vazbu na maminku, protože žili spolu sami.

5 PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Jedna americká firma, která se zabývá počítačovou bezpečností, uvedla na trh program, který umožňuje vrátit počítačovým pirátům úder. Když jsme vstoupili do pokoje, spatřili jsme Alici, jak se horečně přehrabuje v zásuvkách. Lidé, kteří každý den chodí pěšky, nebo dokonce se alespoň třikrát do týdne vydají na náročnější procházku, si až do stáří uchovají duševní svěžest. Obrovská vodní plocha, která jen zřídkakdy odrazuje návštěvníky špatnou vodou, i rozsáhlé lesy, jež nabízejí desítky kilometrů cyklostezek, jsou největším lákadlem pro turisty. Petr se rozhodl, že popluje loďkou dolů, aby zjistil, co se přihodilo, že se ryby dosud neobjevily. Pozorovali jsme, že se mezi strmými skalami usadili hraví svišti, kteří celý den pobíhají okolo svých nor. Kdybyste ráno zaslechli ze zahrady veselý kosí zpěv, bylo by vám jasné, že se blíží prázdniny a že už si máte pomalu balit kufry. Jestliže někdo ubližuje druhým, měli bychom mu říct, že jedná nesprávně. Je nutné, aby ses omluvil a abys chybu napravil. Když jsme ho konečně našli, tvářil se otráveně, protože chtěl být sám. Sportujte, abyste byli zdraví a abyste si udrželi dobrou kondici, která je pro život důležitá.


Stáhnout ppt "Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google