„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Společná zemědělská politika a společná politika životního prostředí Úvod do evropských studií.
Budoucnost SZP do roku 2020 Právní návrhy
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“
Nástroj změny v místním prostředí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Chronologie vývoje nové SZP v období
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Společná obchodní politika EU
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Cross compliance – součást SZP EU a jeho legislativní základy
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise

DG AGRI PRAHA 21. května Vyhodnocení a úprava dnešní SZP (1/3)  Současná situace –Výrazný nárůst cen potravin znovu soustřeďuje pozornost na zemědělství –Společná zemědělská politika (SZP) již reagovala na vzniklou situaci formou krátkodobých opatření –“Kontrola stavu” dolaďuje reformu SZP

DG AGRI PRAHA 21. května Vyhodnocení a úprava dnešní SZP (2/3)  SZP je dnes radikálně reformovanou a výkonnější politikou –Podpora je dnes většinou oddělená od produkce a předmětem křížového plnění (cross-compliance) –Úloha intervenčních mechanismů je výrazně snížena –Rozvoj venkova je posílen prostřednictvím fondů a nástrojů politiky

DG AGRI PRAHA 21. května Výdaje SZP a její reforma EU-10EU-12EU-15EU-25EU-27

DG AGRI PRAHA 21. května Vyhodnocení a úprava dnešní SZP (3/3)  “Kontrola stavu” dolaďuje reformu SZP s cílem –Mít režim jednotné platby účinnější, efektivnější a jednodušší –Upravit tržní nástroje tak, aby lépe reagovaly na nové tržní příležitosti –Lépe reagovat na nové a stávající výzvy (změna klimatu, bio-energie, nedostatek vody, biodiverzita)

DG AGRI PRAHA 21. května Přímé podpory (1/2)  Vyrovnanější sazba v rámci režimu jednotné platby (SPS) –Členským státům je umožněno zvolit vyrovnanější sazby podpor –Pro nové členské státy je možné uplatnit režim jednotné platby na plochu (SAPS) až do konce roku 2013  Zjednodušení SPS včetně zrušení vyjímání půdy z produkce –Zrušení platebních nároků na půdu vyjmutou z produkce, převod na standardní nároky –Pravidla pro přímé platby zjednodušena –Zavedení spodní hranice plateb  Křížové plnění (cross-compliance) –Zrušení přebytečných ustanovení a článků nesouvisejících se zemědělskými aktivitami –Dodatečná ustanovení týkající se Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC)

DG AGRI PRAHA 21. května Přímé podpory (2/2)  Podpory částečně spojené s produkcí a ostatní schémata podpor –Plné oddělení od produkce v řadě sektorů od roku 2010 –Členskému státu je umožněno zachovat platby spojené s produkcí u krav bez tržní produkce mléka, ovcí a koz –Zrušení prémie na energetické plodiny  Revize opatření v rámci článku 69 –Rozšířené financování dle revidovaného článku 69 –Cílená opatření do určitých oblastí/sektorů se znevýhodněnými ekonomickými či environmentálními podmínkami –Dovoleno, aby členský stát podpořil opatření na řízení rizik

DG AGRI PRAHA 21. května Tržní opatření  Mléčné kvóty –Zvýšení mléčných kvót o 1% ročně v období 2009 až 2013 –Doložka o přezkumu v roce 2011 na základě vyhodnocení vývoje trhu  Obiloviny –Potravinářská pšenice zůstává předmětem intervencí bez množstevních omezení –Stanovení nulových množství pro všechny ostatní obiloviny –Zrušení intervencí u pšenice tvrdé (Durum)  Ostatní intervenční opatření –Zrušení intervencí u rýže a vepřového masa –Intervence u mléka a mléčných výrobků prostřednictvím výběrových řízení s omezenými pevnými limity  Specifické režimy podpor –Oddělení plateb od produkce u podpory zpracovatelům v rámci přechodného období

DG AGRI PRAHA 21. května Rozvoj venkova  Odpovědět na nové a stávající výzvy: změna klimatu, bioenergie, nedostatek vody, biologická rozmanitost –Členský stát by měl využít dodatečnou modulaci výhradně na posílení existujících opatření na tyto výzvy S cílem například snížit emise, zlepšit hospodaření s vodou, chránit volně žijící zvěř  Více podpor prostřednictvím dodatečné progresivní modulace Rozsah ( €) až % až %4%6%8% až %7%9%11% až %10%12%14% Nad %13%15%17%

DG AGRI PRAHA 21. května Závěrem, „Kontrola stavu“…  Zjednodušuje a lépe zaměřuje přímé podpory zemědělcům  Reaguje na příležitosti trhu a cenové krize odstraněním omezení nabídky  Posiluje politiku rozvoj venkova s cílem reagovat na nové výzvy

DG AGRI PRAHA 21. května Pro další informace  SZP „Kontrola stavu“  Zemědělství EU a reforma SZP  Ekonomické analýzy a hodnocení  Analýzy zemědělské politiky a perspektivy