Překonávání bariér při vyhledávání podpory studia Specifické poruchy učení v terciárním vzdělávání Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Poradenské centrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora studentů s SPU na MU
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Kariérové poradenství
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Diagnostika SPU.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Nové možnosti ISA+ a jejich využití v kariérovém poradenství Mgr. Pavlína Šťastnová,
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Tisková konference
Hlavní manažér SP Kvalita I
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Překonávání bariér při vyhledávání podpory studia Specifické poruchy učení v terciárním vzdělávání Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Poradenské centrum při katedře psychosociálních věd a etiky UK HTF Poradenské středisko podpory studentů s postižením na ČZU v Praze

Proč je tak těžké vyhledat podporu studia Dlouhá osobní historie střídavých úspěchů a neúspěchů, na vysoké škole chci být za „tlustou čárou“? Převaha diagnostiky nad metodickou podporou v osobní historii, únava a rezignace, nakonec člověk se SPU zůstává na problém sám, snižuje se apetence k vyhledávání poradenské podpory. Výkonová společnost versus znevýhodnění, jež není zjevně a zevně patrné. SPU a schopnost interiorizace odborného obsahu v terciární výuce. Do jaké míry interferuje SPU se schopností se učit na VŠ? Přicházím, až když mám studijní problém, mnohdy pozdě, po vyčerpání opravných možností a maxima prodloužení studijního času, při eskalaci nepochopení a nevůle pedagogů.

Dostupné cesty k překonání bariér – základní strategie, zvyšovat informovanost Dny otevřených dveří, popularizace vhodných studijních oborů, profesně kariérové poradenství pro rodiny uchazečů o studium, informace prostřednictvím webových stránek poraden/kateder/fakult, informace na intranetu, prezentace konkrétních strategií/ metod/ technik, podpory studia nabízených poradenskými středisky, vstup do předmětů typu: úvod do studia, úvod do předmětu, dny otevřených dveří poradenských center s konkrétní nabídkou podpory… Vzdělávání a zvyšování informovanostní úrovně akademických pracovníků a zaměstnanců vysokých škol.

Jaký/jaká jsem ? Co kompenzuji vysokou inteligencí? Typická neurovývojová porucha vedoucí k maladaptivnímu chování (vývojové opoždění + minimální organické poškození + odchylná maturace CNS, změny v neurobiologických a neurotransmiterových systémech + kumulace zevních stresů). Neurovývojové opoždění je výraznou zátěží v celé osobní historii. Nesoustředivost, hyperaktivita, horší exekutivní kognitivní funkce (vybrat si z komplexní informace to podstatné, rozdělit úkoly do kroků, naplánovat postupné řešení, vnímat současně celek i jeho části, kritické myšlení, strukturované chápání větších tematických celků…).

Které osobnostní dispozice mohou být bariérou při vyhledání odborné podpory studia ? Prokazují v dospělosti obecně více problémů než intaktní populace. Psychický a tělesný neklid, impulzivita, vázanost na podněty, nízké sebehodnocení, pocity nedostačivosti, problematické sociální vztahy. Častěji mění zaměstnání, bydliště, mají častěji dopravní nehody, častěji trestní činy, závislost na drogách, rozvádějí se, předčasně opouštějí studium.

Strategie/metody/techniky/pomůcky Informovanost a integrované přístupy. Kvalifikovaná poradenská práce s motivací studenta s SPU. Poskytování poradenství v oblasti učení, plánování, rozhodování, managementu osobní vzdělávací a profesní cesty. Výcvik - koučing učebních technik, hledání individuálních mnemotechnických nástrojů, asertivních technik, mentoring – posilování sociální stratifikace … Vytváření podmínek pro auditivní učení využitím vyspělých pomůcek: hlasových výstupů, auto-lektoru, přepisovacích softwerů, hybridních učebních textů…

Minimální standardy/standardy/ standardy kvality poskytovaných poradenských služeb Minimální standardy existují, jsou ale všeobecné, pro všechny skupiny studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. Standard poskytovaných poradenských služeb: management standardizovaného doporučeného postupu, jehož vnitřní struktura se skládá z několika odborně doložených postupů (A) správně zasazených do administračních procesů do legislativního a organizačně technického rámce, (B) doporučený odborný postup, (C) ekonomická část standardu,ukazatele a indikátory.(D)Standard musí zahrnovat informaci srozumitelnou pro klienta. Příklady dobré praxe. Standardy kvality poradenských služeb: OBLAST PROCESNÍ: cíle a způsoby poskytování služby, ochrana práv klienta, jednání se zájemcem o službu, smlouva, individuální plánování služby, dokumentace, stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování služby, návaznosti poskytované služby na další dostupné zdroje, OBLAST PERSONÁLNÍ: personální a organizační zajištění služby, profesní rozvoj poradců, OBLAST PROVOZNÍ: místní a časová dostupnost poskytované služby, informovanost o poskytované službě, prostředí a podmínky, kritické situace, zvyšování kvality poradenské služby.

Charakteristika souboru studentů ČZU, náhodný výběr v počtu 335 z celkového počtu , školní rok 2010/2011 pohlavípočet% muži11033 % ženy22067 % vzdělánípočet% G11736 % SOŠ12638 % jiné 8426 % věkpočet% Do 20 let 10 3 % let24374 % let 25 8 % let 15 4% Nad 36 let %

Všeobecná znalost odborných pojmů v oblasti S/PU/CH

Problém poruch učení se mne týká (43), týká ale…(9), netýká (283)

Mám problém

ČETNOST charakteristik SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍPočet pomalejší čtení 10 obtížné soustředění 10 nečitelný rukopis 9 vytváření pravopisných chyb nad běžnou normu 9 problém s plánováním úkolů 6 problém s dodržováním režimu dne 6 velká námaha při soustředění na text 6 chybná výslovnost některých hlásek 6 obtížně určuji svou pravou a levou stranu 5 vyvedení z míry 4 obtížné zklidnění 4 pamatování čteného textu s velkými nepřestnostmi 3 krátké zapamatování obsahu čteného textu 3 přílišná impulzivnost 3 velká námaha při pamatování obsahu čteného textu 3 problém s orientací na mapě 2 chybná výslovnost náročnějších slov 2 problém s orientací v neznámem místě 2 problém s orientací v prostoru 1 snadná záměna čísel např. 95 a 59 1

Diagnostika SPU

Doporučení vyšetření

Provedení diagnostiky

Časové schéma eskalace problému místo provedení diagnostiky

doučování

náprava

Návštěva specializované třídy

Přetrvávání poruchy v dospělosti