15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Absolutistická monarchie ve Francii
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
Seminář k bakalářské práci
Ing. Jiří Veselý PowerPoint – nastavení a ladění VY_32_INOVACE_C1_20 PowerPoint nastavení, spouštění prezentace, rady a kontrola. Informační.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Jak psát seminární práci
Tvorba snímků v PowerPointu
Microsoft Office PowerPoint
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Chyby v psaní seminárních prací
Zásady správné prezentace
Úvod do studia.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Hodnocení ve vzdělávání dospělých Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Absolventská práce.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Zásady tvorby prezentace
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
K bakalářské práci 2 Proces Podzim Typy nadpisů Norsk polarlitteratur: historie og mottakelse Navn forteller historie. Utviklingen av fornavn i.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Psaní právních dokumentů
Jak psát grantovou žádost Vědecká komunikace - PSY475 Mgr. Michaela Širůčková.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Jak napsat zprávu z praxe
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
1 Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Zápočtové cvičení ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
CHYSTÁME SE PSÁT DOPIS POKYNY A RADY ZÁSADY NA ÚVOD O DOPIS JE VIZITKOU AUTORA, ORGANIZACE O S P R Á V N O S T  VĚCNÁ  SLOHOVÁ  JAZYKOVÁ  ESTETICKÁ.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Ukázka zpracování referátu.
Vzor individuální prezentace
Expertní zprávy.
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
Název oborové práce Jméno autora třída.
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Práva dítěte Výchova k občanství
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Tvorba obchodních dopisů – sloh, způsob stylizace
Vzor individuální prezentace
Jak si připravit prezentaci
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Školní vědecký projekt
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Transkript prezentace:

15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat napsat esej, který splňuje všechny požadavky kladené na tuto formu písemného projevu shromáždit a roztřídit podkladový materiál sestavit jasně strukturovaný text

ESEJ Dodržet pět základních kroků, které vedou ke kvalitně napsanému eseji : podrobně rozebrat a analyzovat název eseje vyhledat a utřídit relevantní materiál a opatřit ho poznámkami sestavit osnovu vytvořit koncept napsat esej

ROZBOR NÁZVU ESEJE : před volbou určitého tématu zvážit : Zájem o dané téma Pochopení daného tématu i názvu eseje Dostupnost materiálů obsah (o čem esej je ?) přístup (jaké postupy vyžaduje zadání eseje ?)

DEFINICE SLOV, KTERÁ SE BĚŽNĚ VYSKYTUJÍ V ZADÁNÍCH ESEJŮ

HLEDÁNÍ VHODNÝCH MATERIÁLŮ (1) nikdy si nezapomeňte sepsat hlavní body, kterých se budete držet – můžete si také vytvořit pracovní verzi podnadpisů poznačte si vše, co o tématu víte – pomůže vám to začít podvědomě pracovat na tématu a tvořit spojení a nápady, jež můžete postupně rozvíjet nejprve hledejte obecné informace k danému tématu (zejména když jde o téma pro vás neznámé)

HLEDÁNÍ VHODNÝCH MATERIÁLŮ (2) ověřte si, zda máte seznam všech důležitých zdrojů informací (vhodnou literaturu doporučenou vyučujícím, bibliografické údaje o vhodných publikacích, …) nejzdlouhavější část psaní eseje je hledání a třídění relevantních materiálů a pramenů – velice důležitá je správná organizace času

TIPY, JAK SHROMAŽĎOVAT INFORMACE

PAMATUJTE ! Vaše písemná práce nemůže být dostatečně promyšlená, jestliže necháte vše na poslední chvíli, a to i v případě, že máte nashromážděno dostatečné množství materiálů !

OSNOVA A ROZVRŽENÍ ESEJE : Osnova je velmi důležitá : stanovíte si hlavní body své práce logicky si sestavíte hlavní myšlenky a nejdůležitější detaily rozlišíte stěžejní a podpůrné informace minimalizujete možnost, že vynecháte některá důležitá fakta usnadníte si pozdější psaní eseje budete psát plynuleji

TIPY, JAK VYTVOŘIT OSNOVU

JAK MŮŽE OSNOVA VYPADAT : asociační mapa (vizuální zpracování osnovy) seznamy (seznam několika nadpisů, obsahujících relevantní body, které přibližně korespondují s odstavci eseje) schéma (zdůraznění hlavních témat a poukázání na souvislosti mezi jednotlivými tématy)

KONCEPT : první pokus jazykové prostředky by měly vyhovovat cíli – akademický styl písemná práce je jednostranná komunikace – esej musí být srozumitelný je-li to možné, dejte koncept přečíst kolegovi nepospíchejte s psaním – vliv na výsledek může mít momentální nálada

PAMATUJTE ! Napište si koncept s dostatečným časovým předstihem, ať máte dostatek času na provedení nezbytných a užitečných změn a modifikací !

STRUKTURA ESEJE (1): Úvod : nastíní problematiku eseje, základní otázku a způsob, jakým k ní budeme přistupovat, komentáře k tématu eseje, nezbytné definice, uchopení daného předmětu stanoví hlavní body (cca 1 odstavec). Hlavní stať - hlavní část eseje, pomocí argumentů, myšlenek, faktů a názorných příkladů je postupně vysvětleno samotné téma práce. Hlavní body musí být prezentovány v logickém pořadí, souvislosti mezi nimi musí být jednoznačné a patrné – nutno podložit relevantními příklady a shromážděnými důkazy.

STRUKTURA ESEJE (2): Závěr : ukazuje, jaký postoj jste zaujali k popisované problematice a musí odkazovat k názvu.

BĚŽNÉ SPOJOVACÍ VÝRAZY A FRÁZE

DALŠÍ DŮLEŽITÉ BODY, JEŽ JE VHODNÉ SI ZAPAMATOVAT : podnadpisy diagramy, grafy a obrázky zkratky odkazy plagiátorství citace počet slov

PAMATUJTE ! Všechny prameny, které využijete, musí být opatřeny správnými a úplnými bibliografickými údaji !

ZHODNOCENÍ ESEJE : pročíst číst nezaujatě („první čtení“) dodržet odstup pár dnů od dokončení konceptu na esej pohlížet jako na neznámý text číst práci nahlas prověřit přirozenost jazykových prostředků kontrolovat plynulost a celistvost textu

KONTROLNÍ OTÁZKY, NA NĚŽ BYSTE MĚLI ZNÁT ODPOVĚĎ PO DOKONČENÍ HODNOCENÍ ESEJE

NEJBĚŽNĚJŠÍ PROBLÉMY A JEJICH NÁPRAVA

DOPORUČENÍ K PSANÍ ESEJE JAKO SOUČÁSTI ZKOUŠKY

ZAKLADNÍ RYSY KVALITNÍHO ESEJE :

SHRNUTÍ (1): každý dobrý esej vyžaduje představu, která může být časově náročná než začnete psát, měli byste rozumět názvu a zadání eseje a zvolit nejvhodnější způsob, jakým dané téma uchopit je nutné přečíst a nastudovat množství literatury a pramenů

SHRNUTÍ (2): pečlivé plánování a promyšlení předem se vždy vyplatí je výhodné nejprve napsat koncept a pak konečnou verzi eseje jakmile esej dopíšete, je důležité si text ještě jednou pročíst a zkontrolovat logické souvislosti, opravit gramatické chyby, …