Vánoce v Japonsku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Nový rok Vít Jaška 6.C.
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Co je Masopust?.
Někdy je dobré se zastavit a zamyslet se nad životem Všem mým přátelům.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
Robin Drahoš Martin Fousek
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Vánoce v Rusku.
Ruské Vánoce.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
firma „Nevidím a neslyším s r.o.“ ve spolupráci s firmami: „20 th CENTURY FOX“, „WALT DISNEY DISTRIBUCIONS“ a „METRO GOLDVIN MAYER“ uvádí:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
Moudrosti od Ronníka F5 + myška.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
Vypracoval Matěj Leher
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
Vypracoval: Jakub Moravec
KARIN   Kalendář mi dneska praví,    že se tvůj svátek slaví,    proto spěchám napsat přání,    hodně dárků k pomilování.    Hlavně štěstí, lásku a to.
Etapy vývoje člověka - křížovka
Rolnička mi zacinkala, že je tu čas Vánoc, co kouzelnou má moc
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
je staré japonské umění skládání papíru
10 RŮŽÍ JEN PRO TEBE !.
JÁSEJTE ZA DVA,SMĚJTE SE ZA TŘI A OSLAVTE VÁNOČNÍ SVÁTKY JAK SE PATŘÍ
Česká republika - státní symboly
Klikej, abys viděl obrázky...
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Výchova k občanství RODINA
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce v Japonsku. Historie… Vánoce(křesťanský svátek) se do Japonska dostaly v 16. století spolu s křesťanskými misionáři, ale až v 19. století se staly.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
VÁNOCE - RUSKO.
V České republice: Ježíšek Ve spojených Státech Amerických: Santa Klaus V Rusku: Děda Mráz Ve Velké Británii: Otec Vánoc O Ježíši Kristu v některých Zemí.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Úsměv je levnější než elektřina
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Halloween … aneb večer plný duchů Večer plný duchů začíná… … návštěvou kata Midláře, který dětem strach nahnat dokáže!
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Česká republika - státní symboly
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Luďka Pavlíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Písmeno v TÉMATICKÝ.
Česká republika - státní symboly
Transkript prezentace:

Vánoce v Japonsku

Podobně jako u nás je symbolem vánočních svátku smrk, borovice, anebo jmelí, které -jak věříme- nosí štěstí. Vchody domů jsou v Japonsku zdobeny tzv. Kadomacu - tvořenými nejčastěji větvemi borovice, haluzemi japonské švestky ume a bambusovými stvoly. Borovice, bambus a ume jsou totiž odedávna pokládány za symboly plodného života, vytrvalosti, oddanosti a štěstí. Kadomacu přináší všem obyvatelům domu sílu a zdraví po nadcházející rok.

Posvátný pás Šimenawa Ke kadomacu patří také posvátný šintoistický pás šimenawa. Proužky skládaného bílého papíru zavěšený nahoře nad hlavním vchodem do domu. Šimenawa označuje podle šintoistických tradic, že dům je "čistý" a že žádným zlým duchům není dovoleno vstoupit dovnitř.

Oslavy v japonsku Japonského Nového roku začínají až novoroční půlnocí. Poslední večer v roce v Japonsku charakterizován v některých domácnostech pracovní náladou - horečně se uklízí. Podle staré tradice měly být před půlnocí vyřízeny i takové záležitosti, jako jsou splátky dluhů, neboť Nový rok by měl každý začínat s čistým kontem.

Zahájení nového roku Symbolickým zahájením Nového roku je o půlnoci 108 úderů ve všech buddhistických klášterech po celém Japonsku, které vysílá i televize. Sto osm je posvátné číslo buddhismu a zde mají tyto údery představovat odmítnutí 108 špatných myšlenek, pošetilých tužeb, neřestí a hříchů.

Novoroční jídla Součástí novoročních oslav je podávání speciálních tradičních jídel, která se připravují jen při této příležitosti. černé fazole mame se jedí proto, že toto slovo jinak znamená také zdravý a robustní.

Kačiguri kaštany kačiguri se jedí proto, že součástí jejich jména je slovní kmen kači – vítězství v novém roce předchází přípitek zvláštním druhem kořeněného sladkého vína Toso, které má zároveň chránit před nemocemi.

Oslavy nového roku Hlavní oslavy Nového roku trvají tři dny a jejich průběh je ustálen mnohaletou tradicí. Celá rodina se při této příležitosti obléká do nejlepších šatů a kromě návštěvy chrámu nebo svatyně vykonává také návštěvy přátel a sama přijímá hosty.

Japonské novoročenky Novoroční obrázková přání nebo pohlednice našeho typu posílají Japonci výhradně svým přátelům v zahraničí. Japonské novoročenky jsou buď zcela nezdobené nebo se na ně tisknou razítka se symboly japonského zvěrokruhu.