Mládežnický fotbal očima sportovního lékaře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
tělovýchovně-lékařské prohlídky studentů tělesné výchovy a sportu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Nemoci oběhové soustavy
Klinická propedeutika
Potravinové doplňky v současném sportu
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Doping.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Rizikového chování v dospívání
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Onemocnění a úrazy svalů
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Doping Michael Vojtášek.
Dopingová kontrola Mgr. Jan Zimmer 15. března 2005, FSpS MU.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
DOPING Něco málo na úvod
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Sportovní prohlídka jako „preparticipation screening“ – tedy síto na to, koho k závodu akutně nepustit Jiří Radvanský mail:
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Řízení sportovního tréninku
TALENT ..
Porucha srdečního rytmu plavce při tělovýchovně-lékařské prohlídce
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Nutriční poradenství.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MUDr.Kateřina Kapounková
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Definice, základní pojmy
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Komplexní testové systémy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Stres a jeho zvládání.
Mgr. Jan Zimmer 15. března 2005, FSpS MU
Bolestivé stavy pohybového aparátu
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Zdravý životní styl + obezita“
Specifika a požadavky těchto skupin
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Mládežnický fotbal očima sportovního lékaře MUDr.Petr Lisý Lékařská poradna pro sportovce

§§§ Jedinou nedokonalostí přírody je člověk.

Náhlá smrt při sportu /z netraumatických příčin/ 3 nejčastější příčiny: 1/otřes hrudní stěny-náraz do hrudní stěny adolescenta způsobí smrtelnou srdeční arytmii-riziko závisí na energii nárazu 2/NS mladých sportovců/pod 30 let/-nejč.strukturální,hl.dědičné poruchy-anomalie srdečních tepen,arytmogenní dysplazie PKS,hypertrofická KMP 3/NS z kardiální příčiny/hl.nad 30 let/-ICHS

Relativně rizikové příznaky u sportovců pod 35 let Bolest na hrudi Synkopa/rychle vzniklé nedokrvení mozku/ nebo jiná ztráta vědomí Dušnost nebo pocit nadměrné únavy v zátěži /silná,neočekávaná,nevysvětlitelná/ Udávaná arytmie v zátěži nebo bušení do krku Náhlá smrt v RA --- tyto příznaky-ad tělovýchovná amb./echokardio/

Kdy vyšetřit děti a adolescenty před zahájením závodní činnosti ? v RA-náhlá předčasná smrt nebo srdeční choroba v časném věku/do 50 let/ v OA: hypertenze,palpitace,zátěžová dušnost či apnoe Fyzikální vyšetření-hypertenze,srdeční šelest,Marfanův sy/abnormálně dlouhé končetiny,pavoukovité prsty-často vrozené srdeční vady/

Lékařské vyšetření Ani kompletní prohlídka nemusí odhalit vážné problémy,hl.kardiální,které nemusí mít vliv na schopnost sportovat,ale mohou být možnou příčinou náhlé smrti/vrozené vady koronárních cév/ Preventivní prohlíka-ideálně 6 týdnů před začátkem sezóny/čas pro dg.testy,konzultace,RHB/ Nutná přítomnost rodičů/doplnění anamnesy/

Povinnosti lékaře týmu dětí a mladistvých Předpoklad-respekt vůči vedení klubu,trenérům,rodičům i dalším sportovním lékařům Sledování nemocnosti,event.léčení úrazů či jen sledování Zjistit anamnesu prodělaných nemocí a úrazů Hodnocení a kontrola tréninkových programů z hlediska fyziologie tělesné zátěže,vzniku únavy a prevence přetížení a přetrénování Kontrola nemocných před opětovným zahájením tréninku Výchova trenérů a rodičů v úrazové prevenci/vhodná sportovní výbava,prevence přetížení/ Pravidelná kompletní prohlídka každého jedince-hodnotit změny/onemocnění,úrazy/-výška,váha,TK,,fyzikální vyš.,event.EKG,laboratoř/-interpretace výsledků-trenér,rodiče !!! Zařídit nebo jen sledovat RHB programy „Osvětová“ činnost-doping,výživa,alkohol,vitamíny,podpůrné prostředky,pitný režim…

ČINNOST LÉKAŘE NA SPORTOVIŠTI CÍL-CHRÁNIT ZDRAVÍ SPORTOVCE !!! Aspekty a/medicinské: -rozhodnout,kdy nelze pokračovat b/sportovní-ekonomické,profesionální sport-motivace,nutnost tolerovat určitá zdravotní rizika-ohled na velikost zátěžě !!!Lékař doporučuje trenérovi odvolání sportovce!!! -nenastoupení k zápasu,střídání Léčebná činnost-při zápasu omezená-naděje na pokračování-různé prahy bolesti/jednotlivci,různé sporty/

Doporučení pro trenéry Vzdělání ve fyziologii zátěže dětského věku,výkonnostní růst,minimální poškození. Podle současných znalostí nelze předem přesně stanovit hranice zátěžě,kdy se trénink stává nebezpečný.Pozor na 1.možné příznaky přetížení/bolesti v obl.kloubu,záněty šlach,poruchy vazivového aparátu/-riziko mikrotraumat !!! Dítě nesmí být povzbuzováno k překonání těchto potíží. Rodiče i dítě mají být informováni o rizicích intenzivního tréninku./pravidelné lékařské prohlídky/ Největší riziko-předčasná sportovní specializace.Předcházet-všeobecná pohybová průprava.Zvl.u kontaktkních sportů soutěžit jen se stejně zralými dětmi/kategorizace ne dle věku?/ §§§důsledek-svalová dysbalance !!! Vyvážená strava,navíc vitamíny a minerály-intenzivní trénink=riziko oxidačního stresu z volných radikálů-ochrana u dětí-vit.E 10-15mg/d /antioxidanty/ -vit.C mininálně 50mg/d Dítě chránit před výkony v horkém a vlhkém prostředí.Nutno zajistit plnou hydrataci a pomoc při poruchách z horka.

Nepoškodit dítě Fyzické poškození:skoliosa páteře,únavové zlomeniny/stress fracture/předčasná osifikace kostí…nadměrný trénink v dětském věku…dopad na zdravotní stav v dospělosti Psychické poškození:dlouhodobé stavy frustrace,úzkosti,podceňování…depresivní onemocnění Vědět o zdrav.stavu hráčů-léky,nemoci,lékařská sledování…vyžadovat lékařský posudek Didaktická pravidla sportovního tréninku/rozcvičení,zahřátí a prokrvení organismu,strečink/cca od 10 let/,koordinační cvičení,přiměřená zátěž,zklidnění po tréninku a opět strečink,kompenzační cvičení Používat předepsanou ochrannou výstroj Návyky v obl.osobní hygieny/převlékání hráčů do tréninkového oblečení,sprcha-mykotická onemocnění/nepůjčovat obuv,ručníky Péče o hygienu nohou a výběr vhodné obuvi-podpora nožní klenby x mykosy,oděrky,infekty ,,,vhodné ponožky x puchýře Vhodný tréninkový oděv

Mimořádný talent Dynamický svět fotbalu-urychlená výchova/Fast-Tracking/talentovaných hráčů. FT-termín pro výchovu hráče,jenž se úrovní vymyká průměru a u něhož další postupy běžnými metodami již nedostačují jeho progresivním potřebám. Hráč-výjmečné technické kvality,rozumové schopnosti,výkonostně značně převyšuje,vrstevníky,výrazná vůdčí role.

FT Obvykle-mezi starší hráče-nebezpečí „přetěžování“-věk kalendářní,věk biologický,fáze dozrávání a růstu. Postup-4 hlediska-komponenty-technické -psychologické -fyzické -sociální Rozhodnutí,v kolika oblastech zahájit FT,zpětně hodnotit výsledky.

Mládežnická reprezentace ČR Komunikace s kluby-úrazy,onemocnění,léčení,RHB Svalová dysbalance hráčů,chronická únava a zranění,výhody-kvalitní regenerace,fyzioterapeut-kompenzační cvičení a programy,doporučení RHB Klubový lékař-pravidelná lékařská prohlídka-TK,oběh,šelesty,EKG,spiroergometrie,laboratoře Problematika dopingu-terapeutické výjimky,kontrola léků/marihuana-její metabolity-3 měsíce v moči/,spolupráce s OL a dalšími specialisty Výživa a pitný režim /výchova/

Sportovní výkon a sex

Sportovní výkon a sex Záležitost individuální-realizační tým x hráči,muži x ženy,jednotlivé sporty – vytrvalci x silové a rychlostní sporty Abstinence…vyšší agresivita /box/ ??? Vyšší sexuální aktivita…zvýšená produkce testosteronu,hl.u mladších rychlá regenerace Erotické časopisy,pornofilmy. Úkol lékaře:sexuální osvěta-prezervativy,Postinor,Viagra,Cialis. Ženy-specifická zálěžitost !!! /Člen realizačního týmu x hráčka ?/ - NE !-rozvrat v týmu

Sportovní výkon a sex Závěr: pravidelná sexuální aktivita vhodná,ale ne na úkor spánku/hl.před zápasem/.

§§§ Deflorace je malý chirurgický zákrok,který se málokdy provádí skalpelem.

Doping Definice:doping ve sportu jako jev,při němž dochází k porušení některého z následujících antidopingových pravidel: Přítomnost zakázané látky nebo jejích metabolitů v těle sportovce/úmyslně,neúmyslně nebo z nedbalosti,! i z podnětu lékaře,pokud se nejedná o použití z terapeutických důvodů/. Použití nebo pokus o použití zakázané látky nebo metody/úspěch nebo neúspěch v použití zakázané látky nebo metody není rozhodující.Jako důkaz může sloužit doznání ? nebo svědectví třetí strany/. Odmítnutí nebo nedostavení se k odběru vzorku po výzvě./atletika/ Porušení požadavků týkajících se dostupnosti sportovce pro kontrolu mimo soutěž,včetně neposkytnutí požadované informace o pobytu a vyhýbání se testům/soustředění JAR,Austrálie,…/

Doping 5. Podvádění nebo pokus o podvádění v průběhu dopingové kontroly-např.měnění kódů,falšování záznamů. 6. Držení zakázaných látek/sportovcem a doprovodným personálem/,výjimka-pro terapeutické účely. 7. Nelegální nakládání s jakoukoli zakázanou látkou/nelegální obchodování,výroba,dovážení,vyvážení/. 8. Podávání nebo pokus o podání zakázané látky,nebo podněcování,navádění,napomáhání.-doprovodný personál-přímo nebo spoluúčast.

Doping Dopingová kontrola: Sportovec vyzván k DK dopingovým komisařem/označeni legitimací ve formě visačky/ Do l hodiny po výzvě se dostavit na místo určené ke kontrole po podpisu výzvy x odklad v případě pokračování tréninku či zápasu. Doprovod-pouze 1 osoba Odběr moče/min.75 ml/-rozdělení na 2 části,test pH a hustoty ze zbytku moče,pokud hodnoty mimo limit-další vzorek moče. Vyplnit protokol-kody lahviček a plomb,všechny léky za posl.72 hodin před kontrolou.

Doping Léky zakázané pouze při soutěžích/stimulancia,narkotická analgetika,glukokortikosteroidy,kanabinoidy/ x léky zakázané stále/anabolické látky,hormony,maskující látky vč.diuretik,…x látky zakázané jen v určitých sportech při soutěži/alkohol,betablokátory/ Terapeutická výjimka-lékař+vyš.specialisty+ pomocná vyšetření Zakázané metody:zvyšování přenosu kyslíku/krevní doping,EPO,… / Chemická a fyzikální manipulace/cévkování,záměna a úprava moči/ !!! Nitrožilní infuze zakázané kromě akutních legitimních lékařských ošetření !!! X genový doping Pozor !!! Doplňky výživy…často příměs anabolických steroidů. Konzultační pracoviště:Oddělení dopingové kontroly VFN / tel.28186 23 32,www.antidoping.cz /.

Doping Specifické látky/efedrin,glukokortikosteroidy,kanabinoidy,…/ obzvlášť umožňují neúmyslné porušení AD pravidel,dostupné v běžných lécích,menší pravděpodobnost zneužití jako dopingového činidla/ x snížený postih,pokud sportovec jasně prokáže,že požití nebylo zamýšleno ke zvýšení sportovního výkonu… Monitorovací program 2006/kofein,pseudoefedrin,…/nejsou zakázané látky,možnost jejich zneužití

Doping Marihuana-nezvyšuje výkon -poškozuje ideu ducha sportu

§§§ Pokud v textu nerozumíte nějakému slovu,nevěšte hlavu.Text dává smysl i bez něho. Jestli text bez tohoto slova smysl nedává,pak by ho nedával ani s ním.

Systémová enzymoterapie Dobré zkušenosti/WOBENZYM,PHLOGENZYM/ Protizánětlivé účinky,zmenšuje otoky,urychluje hojení,analgetický efekt…zkrácení tréninkového výpadku Úrazy,infekty-akutní,chronické,svalová bolest u chůze z kopce-antigravitační síla-2 dny před cestou na lyže nasadit WOBENZYM Nevýhoda-cena

Fotbal-nejvíce zatěžované oblasti těla Pozor-vhodná obuv,ponožky-nebezpečí přetížení: plochonoží,opak.distorze kloubů prstů nohy,přetížení patelární oblasti,třísel,Achilovy šlachy. Riziko úderů na hlavu a genitál.

§§§ Děkuji za pozornost.