Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová."— Transkript prezentace:

1 Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová škola stavební, Havířov, příspěvková organizace PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Název EMDoping – úvod, historie Název sady EM OKR_BIO_24 Vzdělávací obor Biologie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie Autor Mgr. Jiří Okrouhlý Ph.D. Ročník 1. Anotace doping, historie dopingu, metoda řízeného těhotenství,

2 Doping – úvod, historie Mgr. Jiří Okrouhlý Ph.D.

3 Doping Jako doping se ve sportu označuje používání látek a metod uvedených v Seznamu zakázaných látek a metod vydávaném každoročně Světovou antidopingovou agenturou (WADA). Zamýšleným efektem dopingu je zejména bezprostřední zvýšení výkonu nebo urychlení regenerace při tréninku.

4 Cíl dopingu 1.získat výhodu (neoprávněnou) 2.prodloužit sportovní kariéru 3.zabránit poškození sportem dnes: sport za hranicí lidských možností obhajoba některých sportovců i lékařů: bez dopingu by extrémní zátěž tělo nepřežilo

5 Historie dopingu Látky k povzbuzení výkonu se vyskytovaly již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Používán za 1. a 2. světové války u vojáků – ke zvýšení výkonnosti. Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20. století (1967 – zdravotní komise MOV) a bývá pravidelně příčinou řady skandálů.

6 Historie dopingu 1. sex-test na OH v Novém Mexiku (1968) – určování pohlavní identity sportovce 1976 (Montreal) – první použití krevního dopingu 1984 – objevuje se místo anabolik – růstové hormony a diuretika (odchod látek signalizujících doping močí)

7 Metoda řízeného těhotenství metoda řízeného těhotenství – účelové oplodnění sportovkyň za účelem zvýšení produkce hormonů tělo se začalo připravovat na zátěž spojenou s těhotenstvím po 3. měsících všechny podstoupili interrupci hormony však v těle ještě přetrvávaly – ideální pro účast na závodech

8 Nejvíce dopující sportovci 1.Vytvořte žebříček nejvíce dopujících sportů. Pokuste se definovat i sporty méně známé, nebo ty, u kterých se primárně doping nepředpokládá.

9 Nejvíce dopující sportovci cyklistika atletika box a bojové sporty kulturistika šachy

10 Zdroje Hnízdil, J., et al. (2000). Doping: aneb zákulisí vrcholového sportu. Havlíčkův Brod: Grada Publishing. Nekola, J., et al. (2000). Doping a sport. Praha: Olympia. Doping. [cit. 2014-04-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Doping http://cs.wikipedia.org/wiki/Doping

11 Děkuji za pozornost!!!


Stáhnout ppt "Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová."

Podobné prezentace


Reklamy Google