Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně."— Transkript prezentace:

1

2 Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně (sportovci, jejich rodiče, trenéři, funkcionáři sportovních oddílů, lékaři), je tato oblast vážným problémem. Doping se však týká i těch, kteří se sportem nemají nic společného. Obraz 3 Uvedené citáty nastolují jasné dilema vrcholového sportu. Obraz 4 Je uveden přehled nejčastějších látek i postupů, které ve sportu nejsou povolené. Obraz 5 Možná je až překvapivé, jak široce zasahuje doping dnešní společnost. Obraz 6 Porušením zásad fair play trpí sportovní etika, narušení fyziologické rovnováhy organismu má důsledky ještě vážnější. Obraz 7 Seznam nedovolených prostředků se stále vyvíjí, je odlišný pro jednotlivé sportovní disciplíny. Obraz 8, 9 Názory na problematiku dopingu ve sportu byly a nadále budou velmi rozdílné. Současné řešení je velmi nákladné i komplikované. Otázkou je, zda si můžeme dovolit problém neřešit.

3 Doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.:
Sport na vrcholové úrovni je dominantní náplní práce a nikoliv pouhou zábavou sportovce; ten je na výsledku ekonomicky přinejmenším značně zainteresován, ne-li zcela závislý. Je lepší být chudým a zcela čestným sportovcem – výkonnostně desátým v zemi, nebo prvním mediálně známým a tedy potencionálně bohatým, scestovalým po olympiádách, ale s těžkým zdravotním rizikem z dopingu a se špatným svědomím z podvodu?

4 Doping Nedovolené používání chemických preparátů nebo postupů ke zvýšení výkonnosti Anabolické steroidy – urychlují zotavení po intenzivním tréninku, nárůst svalové síly Erytropoetin (EPO) - podněcuje tvorbu červených krvinek Některé hormony (testosteron, růstový hormon, …) Krevní transfúze – nejčastěji vlastní Narkotická analgetika (heroin, morfin, …) - posunují práh bolesti – přetížení, zranění Stimulancia (efedrin, kokain, amfetamin, …) - mají povzbuzující účinek na CNS Diuretika - zvyšují množství vylučované moči, kryjí použití nedovolených látek

5 Doping Uživatelé: Vrcholový a výkonnostní sport – úspěch, sláva, peníze Amatérský sport – krásné tělo Umělci, vojsko, policie a bezpečnostní složky, studenti – zvýšení pracovní výkonnosti

6 Doping Negativa: Ve sportu porušení zásady fair-play, nesplněné rovné podmínky Poškození zdraví (srdce, ledviny, játra, sexuální funkce, pohybový aparát, nervová soustava, vrozené vady potomků)

7 Doping Seznam nedovolených prostředků stanoví Mezinárodní olympijský výbor. Jmenované látky jsou léky, které jsou pacientům indikovány na zlepšení jejich zdravotních hendikepů, pro zdravé sportovce jsou však zakázané.

8 Doping Problémy: Užití dopingu předbíhá represi, ta je zpožděná
Sabotáž Léčení sportovců Finanční náročnost anti-dopingu Otázka růstu sportovní výkonnosti Velmi výnosný obchod, též černý obchod

9 Doping Řešení: Pokračovat v současném trendu?
Zakázat jen nejnebezpečnější? Vše dovolit? Otázka: Je školní sport od dopingu oproštěn?

10 Úspěšné atletky školy s Bárou Špotákovou v Břeclavi 2011
Foto – archiv školy

11 Zdroje citací Hnízdil, J., et al. (2000). Doping: aneb zákulisí vrcholového sportu. Havlíčkův Brod: Grada Publishing. Nekola, J., et al. (2000). Doping a sport. Praha: Olympia. Pyšný, L. (1999). Doping, zdraví, výkon. Praha: Karolinum Slepička, P., et al. (2000). Problematika dopingu. Praha: Karolinum. RNDr. Aleš Jakubec Ph.D. Doping ve sportu. Studijní materiál FTK UP Olomouc


Stáhnout ppt "Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně."

Podobné prezentace


Reklamy Google