Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26."— Transkript prezentace:

1 DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26

2 HISTORIE DOPINGU starověk - gladiátoři (med + alkohol) - zvláštní výživa pro zlepšení síly (suš. fíky, halucin.houby..)

3 SOUČASNOST DOPINGU sport - rekreační - výživové doplňky pro vylepšení postavy - vrcholový - vylepšení osobních rekordů, překonání sebe sama - urychlení rekonvalescence po nemoci

4 Doping = zneužití zakázaných látek nebo metod ve sportu

5 1. stimulující - aktivace CNS kofein efedrin - potlačení únavy kokain
Rozdělení dopingových látek: 1. stimulující - aktivace CNS kofein efedrin - potlačení únavy kokain - podpora rychlosti pervitin 2. narkotické - sníží práh bolesti - morfin, heroin, kodein, konopí 3. anabolika - tvorba bílkovin, růst svalové hmoty - kulturisti, gymnasti, atletika - testosteron 4. hormony - zneužití pro nárůst sval. hmoty - těžko se dokazují 5. odvodňující = diuretika - dosažení požadované váhy sportovce - sporty ve váhových kategoriích (judo, box, zápas…)

6 Důkaz dopingu zkoušky na doping se provádí během celého roku
zkouška krve i moči před i po zápasu zkoušky na doping se provádí během celého roku při onemocnění se mohou podávat léky na tišení bolesti, ale sportovci musí vědět, které jsou povoleny V opačném případě nesmí nastoupit na závod !

7 WADA Každý rok vydává seznam zakázaných dopingových látek
Světová antidopingová agentura Každý rok vydává seznam zakázaných dopingových látek v ČR působí – Antidopingový výbor ČR vznikl v roce 1999 zřizovatelem je MŠMT ČR respektuje Světový antidopingový kodex

8 ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007
ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE Plzeň: FRAUS, ISBN loga) Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

9 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: DOPING Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: chemie Tematický okruh: DOPING Téma: DOPING Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flesh Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o dopingu, jeho dopadech na lidský organismus. V závěru je samostatný úkol, který se zabývá poruchami činnosti lidského těla po požití dopingových látek.


Stáhnout ppt "DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26."

Podobné prezentace


Reklamy Google