Upton Sinclair Džungle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Leoš Janáček.
Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do 15. století
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Americký autor science fiction a fantasy Hlavními tématy jeho tvorby jsou tajemství, dobrodružství a konspirace *22.června 1964, Exeter, New Hampshire,
Realistický román.
Rakousko-Uhersko před 1. světovou válkou
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_43_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Lev Davidovič Bronštejn
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
EDUARD BASS 9. ročník.
Antonín Dvořák a jeho život
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Práva dětí Petr Machala.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
,,V životě jsem neviděl tolik lidí pohromadě s tak křivými zuby.“ -Elvis Presley The Beatles.
Reálie - bankovky.
Ludvík Blažek Petra Kadlecová Petra Kačírková
Jak se dělá reportáž….
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Karel Čapek.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Hodnota peněz Kde mohou děti přijít k penězům? - kapesné - odměna od rodičů nebo prarodičů.
Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
Jan Neruda - dílo.
Jeden den Ivana Děnisoviče
Druh učebního materiálu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Alexandre Dumas starší
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Autoři české a světové literatury 6.-9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Jan Ámos Komenský.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Albert Camus ( ).
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE.
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

Upton Sinclair Džungle

Život Sinclara *1878 v USA Studoval na univerzitě v New Yorku Nejprve psal na objednávku První úspěch knihou Džungle útočil na kapitalistický systém: Metropolis (1908), Burziáni (1925), Jeho veličenstvo uhlí (1925), Petrolej (1927). rozhořčen nad justiční vraždou 2 vůdců dělníků Sacca a Vanzettiho v románu Boston (1928) různá názorová období(zastával socializsmus pak se mu stranil a ve stáří ho znovu uznával

The Jungle- Džungle nebo také Jatky román, vydaný v roce 1906 přepracované podobě pak v letech 1949 a 1966. Spisovatelé krizizovali korupci v hosp, a politice v USA(1902-07)toto dílo bylo vyvrcholením jejich kritiky Sin.pobýval 7 týdnu v Chicagu, psal Džungli, vydávána postupně v časopise Appeal to Reason Zaměřil se na život dělníků a nehygienických podmínek při zpracování masa např. do konzerv

Postavy Hl.postava-Jurgis Rudukus-dělník Ona-jeho žena Malý Antanas-jejich syn Starý Antanas-Jurgisův otec Marija-Jurgisova přibůzná Elzbieta-Jurgisova teta Connor-mistr v továrně Děti-5dětí Elzbiety

Děj Se odehrává v Chicagu na přelomu 19/20.století Přistěhuje se rodina Jurgise, krajan je vezme do podnájmu, ukazuje jim továrnu, kde by v budoucnu mohli sehnat práci Všichni jsou ohromeni rozlehlostí jatek a účelností všech prací, které se tam provádějí. Heslo - nic, co zde vidíte nepřijde na zmar Další den zaměstnání-Jurgis zametal vnitřnosti, Marija natírala konzervy...měli příjem na upoutávku koupili nový dům, smlouva nezmiňovala všechny nutné poplatky, nezbývaly peníze…Ona začala pracovat Kruté zimy-starý Antanas-práce ve sklepě-prochladl…zemřel Po roce života Jurgis s Onou se vzali a měli dítě malého Antanase Po čase Jurgis zjistí že Ona je zneužívána Connorem, pod výhružkou, že ji vyhodí z práce…Jurgis h surově napadl-tři týdny ve vězení+zápis na černé listině=nikdy nedostane práci v jatkách Návrat,ale rodina finančně neudržela dům V podnájmu, Jurgis přišel, Ona v 7.měs. Rodila, neměli peníze na lékaře, por. Bába přišla pozdě, Ona i druhé dítě zemřeli Hledal práci, vracel se domů, Elizbeta neuhlídala Antanase...utopil se Jurgis utekl a byl tulák, na zimu návrat a hledal práci, nezájem o příbuzné, přítel z kriminálu ho naučil okrádat, pít a chodit do pochybných podniků Jednou si přivydělal kupováním hlasů pro demokratickou stranu. Nebylo to nic neobvyklého, pro dělníky to byla výtečná příležitost jak zvýšit svůj rozpočet, a tak někteří chodili hlasovat i víckrát Odbory v Chicagu získávaly na síle, když jatky oznámily úmysl snížit mzdy-nedostatek prac. Sil. Jurgis skrz korrupci smazán z listiny a zaměstnán jako mistr, dělníci nahrazováni nevýkonnými černochy Jurgis znovu potká Connora, znovu ho napadne, Connor má velkou moc, Jurgis nemůže být úplatkem propuštěn Trest odpykán, Jurgis se živí náhodnými pracemi a žebrá Dostane novou adresu na Mariju, navštíví ji, je prostitutka závislá na morfiu, dříve byla zásadová, ale ona prohlašovala že ji život naučil Jurgis se dál potlouká ulicemi,náhodou se dostane na konferenci odborů, první setkání s myšlenkami socializmu Jurgis velmi nadšený, děj končí Zachyceny promluvy na odborových schůzích,skrz které autor předává své myšlenky o novém lepším světě čtenářům