Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B03_ K. H. Mácha TÉMA: K. H. Mácha ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je určena ke shrnutí výkladu o K.H. Máchovi a k rozboru jeho díla (zejména Máje). Žáci doplňují informace, které se o autorovi a jeho díle dozvěděli (kontrola probíhá na tabuli) Prezentace poslouží i jako podklad pro zápis do sešitu.

3 Karel Hynek Mácha (1810 – 1836) Byl to nejvýznamnější představitel českého romantismu, básník a prozaik. Narodil se v Praze, vystudoval filozofii a práva. Velice rád cestoval, navštěvoval hrady, zříceniny, jezera, zlézal hory, dokonce podnikl pěší cestu do Itálie. Byl ochotnickým hercem, po jedné zkoušce poznal i svou životní lásku Eleonoru Šimkovou – Lori, zemřel však dříve, než se stihl oženit. Pravděpodobnou příčinou jeho smrti byla cholera. Jeho ostatky byly pohřbeny nejdříve v Litoměřicích, v roce 1938 byly exhumovány a převezeny do Prahy , v květnu 1939 manifestačně pohřbeny na Vyšehradě. V jeho poezii je patrný vliv starších, baladických látek i četby soudobých světových autorů, čerpá náměty z české minulosti i ze svého života. Um. směr? Kde? Kam? Kam? Kde?

4 Dílo: Máj lyrickoepická básnická skladba
vydaná vlastním nákladem několik měsíců před Máchovou smrtí, jediná kniha vydaná za Máchova života Soudobou kritikou přijat odmítavě – bylo mu vyčítán nedostatek vlastenectví i jeho hrdinové – „padlá dívka“ a „strašný lesů pán“; následující generace se k němu však programově hlásila. Jak? Čeho? Kdo?

5 Kterých jazykových prostředků?
Postavy: Vilém – vůdce loupežníků, společenský vyděděnec Jarmila – Vilémova milá Hynek - vypravěč, sám básník Kdo to byl? Jméno? Kdo to byl? Děj a kompozice: Příběh – jednoduchý, zatlačen do pozadí Děj - tragický příběh milenců Viléma a Jarmily – Vilém zabije svůdce Jarmily, posléze zjistí, že to byl jeho otec, kterého v mládí ani nepoznal, Jarmila spáchá sebevraždu, Vilém je odsouzen k smrti a končí na popravišti, ve vězení přemítá o událostech, které poznamenaly jeho osud a děsí se prázdnoty a nicoty, následující po smrti; do všech postav vkládá básník vlastní úvahy, prožitky a pocity Kompozice - čtyři akty a dvě mezihry (intermezza), které děj zpomalují a vysvětlují Kdo? Kdo? K čemu? Čeho? Které části? Jazyk a styl: Využití metafor, metonymií, personifikací, básnických přívlastků, přirovnávání atd. ; využití zvukové stránky jazyka Kterých jazykových prostředků?

6 Další dílo: Kat – zamýšlená románová skladby o 4 dílech, dokončena pouze 1.část – Křivoklad Cikáni – román Márinka - povídka Název? Název? Žánr?

7 Citace Přehled použitých pramenů:
Karel Hynek Mácha. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google