Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU do škol 26.12.2018 Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU do škol 26.12.2018 Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:"— Transkript prezentace:

1 EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek: Karel Čapek Autor prezentace: Mgr.Romana Rusinová

2 ZŠaMŠ Staré Město, Jamnická 270
EU do škol Karel čapek Interaktivní škola pro 21.století

3 narodil se v Malých Svatoňovicích
EU do škol narodil se v Malých Svatoňovicích vystudoval filozofickou fakultu Univerzity Karlovy působil jako vychovatel, knihovník a novinář publikoval v Národních listech a Lidových novinách ( tvůrce sloupku ) mimořádně dobrý amatérský fotograf byl ženatý s herečkou Olgou Scheinpflugovou r.1995 mu byl in memoriam propůjčen Řád TGM

4 Rukopis karla čapka

5 dílo Povídky Povídky z jedné kapsy Povídky z druhé kapsy
EU do škol dílo Povídky Povídky z jedné kapsy Povídky z druhé kapsy - detektivní náměty, jsou psané na motivy denních zpráv, většinou mají překvapivý zvrat Básník - stará žena je sražena autem, svědkem je básník, který napíše báseň zdánlivě plnou nesmyslů. Nakonec se z básně rozluští číslo a barva auta a viník je dopaden.

6 EU do škol Případ s dítětem - je ukradeno tříměsíční dítě, zjistí se, že je vzala žena, která ve spánku udusila své vlastní dítě. Potřebovala alimenty. Zmizení pana Hirsche - byl zavražděn obchodník s perskými koberci. Zabalený v koberci byl přenesen do úschovy na nádraží, na obličeji mu zůstaly stopy po nekvalitní barvě z koberce.

7 EU do škol

8 výrazně protifašistický charakter Matka Bílá nemoc sci – fi R.U.R.
EU do škol Drama výrazně protifašistický charakter Matka Bílá nemoc sci – fi R.U.R. román Válka s mloky - světově proslulý román, kterým Karel Čapek poukázal na nebezpečí rozmachu fašismu a reálnou hrozbu druhé světové války.

9 záliby Cestování Italské listy Anglické listy Cesta na sever
EU do škol záliby Cestování Italské listy Anglické listy Cesta na sever Výlety do Španěl Anglické listy kniha vznikla při dvouměsíčním pobytu spisovatele v Anglii charakterizuje anglickou národní povahu upozorňuje na kulturní rozdíly mezi ostrovní říší a starým kontinentem vyjadřuje svůj respekt k britským demokratickým tradicím

10 Dášeňka čili život štěněte Tvorba pro děti Devatero pohádek
EU do škol Zahradničení Zahradníkův rok Zvířata Měl jsem psa a kočku Dášeňka čili život štěněte Tvorba pro děti Devatero pohádek

11 EU do škol Setkání s t.g.masarykem 22. března 1922 byl Karel Čapek osobně poprvé představen prezidentu T.G. Masarykovi. Jeho názory zaznamenal v knihách „Hovory s T.G.M.“, „Mlčení s T.G.M.“ a „Nablízku T.G.M.“ Společně je pojilo hluboké přátelství.

12 EU do škol Náhrobek karla čapka

13 Přehled zdrojů a odkazů
EU do škol Přehled zdrojů a odkazů Fotoarchiv autora Panorama české literatury, Rubico s.r.o., Olomouc 1994


Stáhnout ppt "EU do škol 26.12.2018 Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:"

Podobné prezentace


Reklamy Google