CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Advertisements

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Vzestup Pruska za Fridricha II.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Všeználek představuje krále Karla IV.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Všeználek vypravuje o středověku.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst, zkoumat a tvořit AnotaceŽák se seznámí.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
o králi Přemyslu Otakaru II.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg. č.: CZ.1.07/1.1.02/ VY_06_Vla5_66p.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II. VY_08_Vla4_69p Všeználek představuje císařovnu Marii Terezii a císaře Josefa II. CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II. GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Císařovna Marie Terezie - první žena na českém trůně Obrázek 1: Marie Terezie [1]

Život Marie Terezie Marie Terezie byla dcerou císaře Karla VI. a protože neměl syna, stala se první ženou na českém trůně. Byla velice vzdělaná. Po jejím nástupu se okolní panovníci chtěli zmocnit habsburské říše a rozdělit si ji. Marie Terezie dokázala zvítězit v několika válkách a uvědomila si, že je potřeba provést v zemi změny, aby se ubránila dalším útokům. Obrázek 2: tolar Marie Terezie [2]

Změny omezila moc šlechty začala rozšiřovat výrobu (dostatek potravin pro vojsko, výroba zbraní) nařízení o délce roboty (3 dny v týdnu), aby lidé mohli pracovat na svých polích a odpočívat zákaz trestání poddaných, tresty udělovaly řádné soudy podpora rozvoje obchodu, výstavba silnic zakládání velkých dílen, kde pracovalo mnoho dělníků

Zásluhy o vzdělání Marie Terezie si uvědomovala, že vzdělání je nedostatečné a je nutné pro rozvoj země. Vydala nařízení o povinné školní docházce. Děti musely chodit do školy nejméně pět roků a měly se naučit číst, psát a počítat.

Syn Marie Terezie – pokračovatel v pokrokových změnách. Josef II. Syn Marie Terezie – pokračovatel v pokrokových změnách. Císař Svaté říše římské, král český, uherský a chorvatský, arcivévoda rakouský atd. Obrázek 3: Josef II. [3]

Osvícenský panovník Josef II. Josef II. pokračoval v reformách své matky. Usiloval o vzdělanost lidí a proto se mu říkalo osvícenský panovník. Zrušil nevolnictví a poddaní byli svobodní. Znamenalo to, že se lidé mohli stěhovat, vybírat si řemeslo, kterému se chtěli vyučit. Nadaní lidé mohli studovat. Venkovské děti navštěvovaly církevní školy, kde se neplatilo za stravu a ubytování. Povinnost roboty a odvádění dávek zůstala.

Císař Josef II. vyhlásil svobodu náboženství – nebyla povinnost vyznávat katolickou víru. Omezoval moc církve a zrušil mnoho klášterů. Při rušení klášterů bylo naděláno hodně škody – zničení klášterních knihoven. Zavedl jednotný jazyk v habsburské říši – němčinu, která se užívala při jednání na úřadech. Ve školách rovněž podporoval výuku němčiny. Přesto čeští vlastenci začali vydávat knihy v českém jazyce a překládat světové spisovatele.

Pamatuj si! Marie Terezie byla vzdělaná. Prosadila změny: - omezila moc šlechty nařízení o délce roboty (3 dny v týdnu) zákaz trestání poddaných, tresty udělovaly řádné soudy - podporovala rozvoj výroby, obchodu, výstavbu silnic zakládala velké dílny, kde pracovalo mnoho dělníků nařízení o povinné školní docházce Josef II. – další osvícenský panovník usiloval o vzdělanost lidí: – úplné zrušení nevolnictví – náboženská tolerance - jednotný jazyk v habsburské říši - němčina

Použité zdroje: Obrázek 1: Marie Terezie [1] Maria Theresia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maria_Theresia11.jpg Obrázek 2: tolar Marie Terezie [2] MTThaler. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MTThaler.png Obrázek 3: Josef II. [3] Joseph II. In: HICKEL. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. 1776. vyd. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit. 2012-05-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joseph_II.jpg