Nízkoenergetické a nízkonákladové stavění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Projektové řízení Modul č.1.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Facility management ČSN EN
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
MARKETINGOVÝ MIX.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Personální plán pro podnikatelský plán
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Nízkoenergetické a nízkonákladové stavění Role energetických manažerů při zavádění energeticky úsporných opatření v obcích SAVE 02-095 Training of Local Authorities Experts on the Identification, Development and Implementation of Energy Efficiency Projects in Municipalities Nízkoenergetické a nízkonákladové stavění Ing. Daniel Bubenko, CityPlan spol. s r.o. Ústí nad Labem, 24. 11. 2005

Cíle projektu Fáze 1. Navázání kontaktu s obcemi a provedení studií potřeb školení Fáze 2. Příprava podkladů pro školení a realizace školení Fáze 3. Příprava webových stránek a nástroje MATENUM (Monitoring and Assessment Tool of Energy Consumption) Fáze 4. Pilotní kurzy Fáze 5. Diseminace v cílových skupinách

Výstupy projektu Studie potřeb školení pro všechny účastnické země (CZ, A, H, G, SK, BG, RO) Školící materiály (formou Příruček) zaměřených na technické i finanční aspekty přípravy a zavádění projektů Příprava webové stránky s výstupy projektu a softwarem MATENUM Příprava pilotních školení Realizace školení ve všech partnerských zemích 12 podnikatelských plánů pro realizaci energeticky úsporných opatření

Role obce při nakládání s energií Je spotřebitelem energie Je výrobcem a distributorem energie Je zodpovědná za regionální rozvoj Podporuje a motivuje realizaci energeticky úsporných opatření

Činnosti obce a jejich vliv na spotřebu energie Finanční plánování Územní plánování Podpora úspor Technická infrastruktura Doprava Volný čas a turismus Sociální oblast Výchova a vzdělávání

Předpoklady úspěšného energetického managementu EM Zkušení technicky zaměření zaměstnanci s dostatečnými časovými a finančními zdroji Vysoce motivovaní zaměstnanci s dostatečnou odpovědností Dobře organizovaná podpora a spolupráce v rámci obecního/městského úřadu Dobrá úroveň komunikace v rámci obecního/městského úřadu

Integrované plánování zdrojů (IRP) dlouhodobé energetické plánování s cílem technického porovnání úplného seznamu zdrojů s celkovou plánovanou poptávkou (zatížením) v místě a za účelem dosažení cíle: „Dosažení celkové poptávky po autentických energetických službách (užitečné energii) s nejnižšími náklady“.

Cíle Spolehlivost energetických služeb Minimalizace environmentálních dopadů Energetická bezpečnost Využití místních zdrojů Diverzifikace dodávky Nárůst účinnosti Minimalizace nákladů Poskytování sociálních výhod Vytváření místní zaměstnanosti Osvojování technologií a odborných znalostí Udržení flexibility

Možná opatření Nákup elektřiny (od ostatních výrobců, energetické burzy), výroba vlastní elektřiny v centralizovaných nebo decentralizovaných elektrárnách (KVET, OZE) prodej balíčků elektřiny plus energeticky úsporné programy a služby.

Nutno posoudit a vyhodnotit rovnováhu mezi opatřeními na straně dodávky a na straně poptávky a hledat společensky nákladově nejefektivnější variantu. Pouze optimalizace všech fází výrobního procesu energetických služeb vede k efektivní alokaci, např. poskytování autentických energetických služeb s nejnižšími náklady.

Proces IRP Formulace cílů Stanovení parametrů a postupů Soupis a analýza poptávky po energetických službách Identifikace a hodnocení variant k uspokojení poptávky po energetických službách Integrovaný plán zdrojů Krátkodobé akční plány Veřejné posouzení IRP a akčních plánů Realizace plánů Monitoring a hodnocení

Účastníci procesu IRP Energetické společnosti Distribuční společnosti Přenosová společnost Veřejnost Regulátor Veřejná správa

Demand Side Management = Opatření na straně poptávky Cílem je řídit načasování nebo množství elektrické energie a/nebo jiné energetické služby požadované zákazníky Nemusí nutně vést ke snížení celkové spotřeby Může pomoci předejít nutnosti výstavby nových zdrojů Může být využito k zajištění minimálního množství energie v krizových situacích – krizový DSM

Snižování špiček Strategické úspory Strategický nárůst zatížení Vyplňování údolí Flexibilní tvar odběrového diagramu Přesun zatížení

Nástroje DSM Energetický audit Nízkonákladová opatření – energetický management Přímá instalace úsporných technologií ESCO, podpory, půjčky, Slevové programy (může podpořit nárůst spotřeby energie).

Hlavní pravidla DSM Lepší využití zdrojů se rovná nižší náklady na služby Vyvážené využití zdrojů znamená bezpečnější a spolehlivější dodávku energie Rozšíření výrobků/služeb s nižší spotřebou energie je hnací silou budoucího podnikání Skokové zlepšení energetické účinnosti je jediným způsobem pro rozšíření blahobytu bez vyčerpání zdrojů.

Postup zavádění programu DSM Identifikace koncových spotřeb Výběr možností DSM Rozbor Odhad teoretického potenciálu Předběžný návrh programu Odhad realizovatelného potenciálu Odhad nákladů programu DSM Analýza nákladů a přínosů a návrh programu.

Bariéry Nedostatek povědomí a špatná informovanost o přínosech (rozsah možností a úspor) programů a technologií DSM; Nedostatek technických informací a expertíz projevující se mezerami v informovanosti o zákonitostech energetických poruch, nedostačujícími odbornými technologickými údaji a omezenými informacemi o dostupnosti energeticky úsporného technického vybavení; Nedostatek investičních prostředků a programů financování, tam kde investiční kritéria pro financování nových zařízení a staveb dávají přednost nabídkovým řešením energetických deficitů před možnostmi poptávky; Setrvačnost zavedených zvyků v chování a / nebo nedůvěra k novým technologiím a administrativním postupům; Nedostupnost produktů a služeb, což může vyústit v podvodné či nekompetentní jednání za účelem zamezit některým výrobcům či jejich produktům v přístupu na trh ku prospěchu ostatních poskytovatelů těchto služeb; Střet zájmů, kde úmysly pověřeného nákupčího nejsou v souladu se zájmy těch, kdo by z nákupu energeticky úsporných zařízení či sužeb mohli

Děkuji za pozornost kontakt: Ing. Daniel Bubenko tel.: 221 184 214, 739 057 826 E-mail: daniel.bubenko@cityplan.cz www: www.cityplan.cz