Opakujeme Slovesa Přísudek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Procvičujeme tvary sloves
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Opakujeme Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Větné členy, základní větné členy
Přísudek Zpracovala: Mgr
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Slovesa modální a fázová
Přísudek.
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
CJL mluvnice Tvarosloví – slovesa Mgr. Zina Omelková
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
TVARY PODMIŇOVACÍHO ZPŮSOBU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Jir_II_07 Slovesa a přechodníky
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Opakujeme Slovesa Přísudek

Sloveso časujeme, označuje děj Vyhledej slovesa: pracovat, pracovník, pracovní, pracujeme, vypracovali jsme, nepracujte, pracovitými, bude pracovat, modrý, zmodrali, modře, namodřit

Kontrola: Vyhledej slovesa: pracovat, pracovník, pracovní, pracujeme, vypracovali jsme, nepracujte, pracovitými, bude pracovat, modrý, zmodrali, modře, namodřit

Tvoříme slovesné tvary: psát 1. osoba č. j. (já) přítomný čas minulý čas budoucí čas podmiňovací způsob píšu psal jsem budu psát psal bych

Tvoříme slovesné tvary: stát se 1. osoba č. mn. (my) budoucí čas minulý čas podmiňovací způsob staneme se stali jsme se stali bychom se

Sloveso být příčestí minulé: byl způsob oznamovací přítomný já jsem my jsme ty jsi vy jste on je oni jsou budoucí já budu my budeme ty budeš vy budete on bude oni budou minulý já jsem byl my jsme byli ty jsi byl vy jste byli on byl oni byli

Sloveso být způsob rozkazovací my buďme ty buď vy buďte

Sloveso být způsob podmiňovací tvar přítomný já bych byl my bychom byli ty bys byl vy byste byli on by byl oni by byli tvar minulý já bych býval byl my bychom bývali byli ty bys býval byl vy byste bývali byli on by býval byl oni by bývali byli

Tvoříme slovesné tvary: být 2. osoba č. j. (ty) přítomný čas minulý čas budoucí čas podmiňovací způsob přítomný jsi byl jsi budeš byl bys

Tvoříme slovesné tvary: nebýt 3. osoba č. j. (on) přítomný čas minulý čas budoucí čas podmiňovací způsob přítomný není nebyl nebude nebyl by

Vyhledej slovesa: Já jsem žákem této školy. Já jsem žákem této školy. Budu se dobře učit. Jsem šťastný, že chodím do školy. Přišel jsem do školy včas. Všechno jsem se naučil. Kdybych se učil, napsal bych to lépe. Nikdo není dokonalý. Nebudeš mít špatné známky. Já jsem žákem této školy. Budu se dobře učit. Jsem šťastný, že chodím do školy. Přišel jsem do školy včas. Všechno jsem se naučil. Kdybych se učil, napsal bych to lépe. Nikdo není dokonalý. Nebudeš mít špatné známky.

Vypiš slovesa Já tam nikdy nepůjdu, protože se tam bojím. Poslouchali jsme rozhlas. Když bude zima, pojedeme tam zítra. Pokrývač pokryl střechu. Zakryl jsi ten nábytek? Pokrývka na posteli byla zmuchlaná. Nic tam nevidíš, protože je to zakryté. Kdybys chtěl, napsali bychom to spolu. Já tam nikdy nepůjdu, protože se tam bojím. Poslouchali jsme rozhlas. Když bude zima, pojedeme tam zítra. Pokrývač pokryl střechu. Zakryl jsi ten nábytek? Pokrývka na posteli byla zmuchlaná. Nic tam nevidíš, protože je to zakryté. Kdybys chtěl, napsali bychom to spolu.

Přísudek Najdu určité sloveso a mám buď celý přísudek nebo jeho část Kdy to může být jen část? sloveso sponové sloveso modální a fázové

Umíš vyjmenovat slovesa sponová, modální, fázová? být, bývat, stát se, stávat se moci, muset, smět, chtít, mít začít, přestat, zůstat

Tak napiš čísla vět, kde takové sloveso je. Pracujte lépe. Snažím se pracovat co nejlépe. Mohla bys zavřít dveře? Petr se stal prodavačem. Nikdy se nestanou zpěváky. Napsal jsem dopis. Chtěl bych vám poděkovat. Pracujte lépe. Snažím se pracovat co nejlépe. Mohla bys zavřít dveře? Petr se stal prodavačem. Nikdy se nestanou zpěváky. Napsal jsem dopis. Chtěl bych vám poděkovat.

Když najdu sloveso být, bývat je to spona – tedy jen část přísudku – přidáme podstatné nebo př. jméno Petra byla hodná. Petr je nejlepší čtenář. je to celý přísudek – když má význam nachází se, stojí, existuje Láhev je na stole. Petr byl v Praze. Tatínek není doma.

Když najdu sloveso stát se, stávat se Je to obvykle spona Honza se stal učitelem. Kdo se stane dobrým hokejistou? (Ta událost se tak nestala. – není spona)

Ve větách jsou přísudky jmenné se sponou. Vyhledej je. Auto je trochu malé. Ty jsi odvolaný z funkce. Kdo se stane starostou města? Zdeněk bude hotový zítra. Auto je trochu malé. Ty jsi odvolaný z funkce. Kdo se stane starostou města? Zdeněk bude hotový zítra.

Ve větách je sloveso být. Rozhodni, kde je to celý přísudek Ve větách je sloveso být. Rozhodni, kde je to celý přísudek. Podmět máš podtržený. Kamera je zapnutá. Kamera je na stole. V programu byla nějaká chyba. Nikdo není doma. Kamarád není nemocný. Kamera je zapnutá. Kamera je (leží) na stole. V programu byla (nacházela se, existovala) nějaká chyba. Nikdo není (nenachází se) doma. Kamarád není nemocný.

Když najdu modální a fázové sloveso moci, muset, smět, chtít, mít začít, přestat, zůstat

Když najdu modální a fázové sloveso Modální a fázové sloveso hledá infinitiv modální a fázové sloveso infinitiv dohromady tvoří přísudek

Vyhledej přísudky Mohla bys napsat dopis? Kdo chce dnes pracovat na zahradě? Každý musí dostat příležitost. Vy nesmíte teď odejít. Máme uvařit oběd? Mohla bys napsat dopis? Kdo chce dnes pracovat na zahradě? Každý musí dostat příležitost. Vy nesmíte teď odejít. Máme uvařit oběd?

Vyhledej přísudky Měl chuť na dort. Chtěla bych novou knihu. Mám z tebe radost. Měl chuť na dort. Chtěla bych novou knihu. Mám z tebe radost. Nezapomeň, že modální sloveso se spojuje jen s infinitivem!

Zopakuj si modální a fázová slovesa. Jsou v těchto větách? Toužil spatřit Alpy. Rozhodl se studovat gymnázium. podtrhni přísudky

Podtrhni přísudek a urči druh Tělocvična je přeplněná dětmi. Nemohli byste uklidit ten pokoj? Ohniště přestávalo pomalu doutnat. Hlídač uslyšel plakat dítě. Maminka byla na návštěvě. Tělocvična je přeplněná dětmi. Nemohli byste uklidit ten pokoj? Ohniště přestávalo pomalu doutnat. Hlídač uslyšel plakat dítě. Maminka byla na návštěvě.

Budeme pilně pracovat. Ty ses nestal kuchařem? Míč není pěkný. Budeme pilně pracovat. Ty ses nestal kuchařem? Míč není pěkný.

Najdeš sloveso? A co přísudek? A na dveře buch. Knihtisk nejvýznamnější vynález lidstva. A na dveře buch. citoslovce Knihtisk nejvýznamnější vynález lidstva. jmenný přísudek